Apikotomija

Pri koreninsko zdravljenih zobeh se lahko ponovno pojavi granulom. Če ponovna endodontska terapija ni možna, ga je treba odstraniti kirurško.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pri apikotomiji se odstrani vršek korenine zoba in očisti granulom, koreninski kanal se preparira in napolni s polnilnim biokompatibilnim materialom.

Pred operativnim posegom se ponovno pregleda rentgenske slike. Na mesto, kjer bo odstranjen neizrasel zob, se aplicira lokalni anestetik. Bolnika se s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije. Nato se zareže ustno sluznico in se jo odmakne od kosti in razgali kost. Kost je treba odstraniti, da se naredi pot do neizraslega zoba, ki se ga z različnimi instrumenti odstrani. Zaradi neprimerne lege zoba v kosti je velikokrat treba zob razrezati s sterilnimi svedri, saj se ga tako lažje odstrani in manj poškoduje okolno tkivo. Po odstranitvi zoba se rano ustrezno očisti in zašije. Bolnik dobi jasna navodila, kako ustrezno ravnati po posegu. Kontrolni pregled je čez 7-10dni.

Za apikotomijo se odločimo, ko koreninsko zdravljenje zoba ni več možno, zob pa želimo ohraniti v ustni votlini.

Nega po posegu

Na mestih aplikacije lokalnega anestetika je ustna sluznica občutljiva še nekaj dni. Pojavijo se lahko oteklina, hematom in bolečina. Tretji dan po apikotomiji je oteklina praviloma največja, nato se postopoma manjša. Po posegu svetujemo prve ti dni redno jemanje protibolečinskih tablet(NE Aspirina), nato pa ob bolečini.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Takojšnjih zapletov po apikotomiji ne pričakujemo. Kot kasnejši zaplet je možna ponovitev granuloma.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.