Dvig sinusnega dna

Pri vstavljanju vsadkov v zgornji čeljusti lahko naletimo na pomanjkanje kostnega tkiva, ki loči obnosno votlino od ustne votline. Zaradi nezadostne količine kostnega tkiva, zobnega vsadka ni mogoče vstaviti neposredno, ampak je treba pridobiti višino kosti z dvigom sinusnega dna.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pred operativnim posegom se ponovno pregleda rentgenske slike. Na mestu, kjer bo vstavljen vsadek, se aplicira lokalni anestetik. Bolnika se s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije. Ločimo zaprti in odprti dvig sinusnega dna. Za zaprtega se odločimo takrat, ko je primanjkljaj kostne višine zelo majhen. S posebnimi instrumenti skozi bodoče kostno ležišče zobnega vsadka premaknemo sluznico sinusa navzgor in vstavimo implantat. Pri obsežnejšem primankljaju kostne višine se odločimo za odprt dvig. Pri tem s sterilnimi svedri izvrtamo okence v stransko steno zgornje čeljustnice. Skozi kostno okence odmaknemo sinusno sluznico in dobljeni prostor napolnimo s kostnim nadomestkom. Ustno sluznico vrnemo v prvoten položaj in rano zašijemo.

Nega po posegu

Na mestih aplikacije lokalnega anestetika je ustna sluznica občutljiva še nekaj dni. Pojavijo se lahko oteklina, hematom in bolečina. Tretji dan po posegu je oteklina praviloma največja, nato se postopoma manjša. Prve ti dni svetujemo redno jemanje protibolečinskih tablet (NE Aspirina), nato pa ob bolečini.

Bolnik se mora dva do štiri tedne po posegu izogibati povečevanju ali zmanjševanju tlaka v nosni votlini.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med postopkom pride lahko do predrtja sluznice maksilarnega sinusa. Če je perforacija velika, je treba poseg dviga sinusnega dna prekiniti in ga ponoviti čez približno tri mesece. Če je perforacija manjša, se pod defekt vstavi umetno kolagensko membrano in poseg dokonča. Redek zaplet je vnetje operiranega predela, kar lahko vodi do izgube celotnega kostnega nadomestka in sinusitisa.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.