Kirurško zdravljenje paradontalne bolezni

Če po vzročnem zdravljenju parodontalne bolezni še vedno med zobmi in dlesnijo ostanejo obzobni žepi in je zaradi bolezni čeljustna kost v okolici zob močno poškodovana, se odločimo za kirurško zdravljenje, ki odstrani obzobne žepe in popravi obliko čeljustne kosti v okolici prizadetih zob.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Razloge za slabo celjenje obzobnih tkiv po vzročnem zdravljenju najpogosteje najdemo npr. v zelo debeli sluznici na nebni strani zob, ki se po izginotju vnetja ne skrči dovolj, v kostnih žepih in ložah ter v prizadetih koreninskih razcepiščih kočnikov. Način operacije vedno prilagodimo okoliščinam ob kontrolnem pregledu. Izbiramo med resektivnimi postopki zdravljenja, s katerimi z dodatno odstranitvijo tkiva v okolici zmanjšamo obzobne žepe, obnovitvenimi postopki, pri katerih z uporabo različnih biomaterialov obnovimo obzobna tkiva, predvsem njihovo povezavo z zobno korenino, ter konzervativnimi mikrokirurškimi postopki, kjer s posebnimi tehnikami med operacijo ohranjamo večino tkiva, ki ga izkoriščamo za ustvarjanje stabilnega okolja rane, ter s tem omogočimo, da v rani naravni mehanizmi celjenja spodbudijo obnovo tkiv po naravni poti, brez uporabe posebnih biomaterialov.

Terapevt, ki je izvajal in nadzoroval vzročno terapijo ter zaključil, da dodatnega izboljšanja zaradi poškodbe obzobnih tkiv ni mogoče doseči, določi zobe, ob katerih je treba izvesti kirurško zdravljenje. Bolnika se ustrezno pripravi na poseg. To pomeni, da se ga s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije s sterilnim pregrinjalom. Ob zobe, kjer se bo izvedel operativni poseg, se aplicira lokalni anestetik. Sledi kirurški poseg, ki traja približno eno uro. Izvedba reženjskih operacij se prilagodi anatomskim okoliščinam, stopnji bolezni ter drugim načrtovanim posegom, ki so še potrebni za sanacijo zobovja. Po končanem posegu se kirurško rano zašije. Kontrolni pregled in odstranitev šivov sledita čez 7–10 dni.

Le ko izkušen terapevt z natančnim ocenjevanjem parametrov ugotovi, da so potenciali vzročnega zdravljenja izkoriščeni v celoti, oblika obzobnih tkiv pa še vedno močno spremenjena, se odločimo za kirurško zdravljenje.

 

Pričakovanja med okrevanjem
Po posegu je možna zmerna in prehodna oteklina dlesni ali ustne sluznice. Bolečine so zmerne in obvladljive s protibolečinskimi tabletami.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Ob upoštevanju navodil, ki jih bolnik dobi po posegu, je nevarnost zapletov majhna. Zgodi se, da kakšen šiv popusti ali bolnika žuli, lahko se pojavi tudi vnetje. Če se oteklina in bolečina stopnjujeta, se bolnik oglasi v ambulanti pred datumom kontrolnega pregleda.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.