Pokrivanje razgaljenih zobnih korenin

Korekcija recesije je pomembna za zaščito razgaljene zobne korenine pred termičnimi, kemičnimi in kariogenimi dejavniki.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Umik ali recesija dlesni je lahko posledica nepravilnega položaja zoba v zobnem loku, konstitucijskih dejavnikov, med katerimi je najpogostejši tanek biotip dlesni, vnetja dlesni, ortodontske terapije ter poškodbe dlesni zaradi ščetkanja ali piercinga. Pred kirurško korekcijo je treba razumeti vzrok nastanka in ga, če je med načrtovanjem korekcije še prisoten, odpraviti. Če je korekcija nujna, imamo na voljo različne kirurške tehnike, s katerimi na razgaljene korenine nanesemo tkivo iz okolice defekta ali pa proste presadke, ki jih odvzamemo z neba.

Korekcija v nekaterih primerih omogoči lažje čiščenje tega področja, kar zmanjša nevarnost za poškodbo obzobnih tkiv zaradi vnetja, ki se razvije ob razgaljenih, z zobnim plakom pokritih koreninah. Obstaja veliko kirurških tehnik, s katerimi lahko prekrivamo recesije. Vedno se izbere najmanj agresiven način korekcije. Če je možno, za pokrivanje uporabimo tkivo iz okolice defekta in se izognemo jemanju presadka nebne sluznice.

Pred posegom se oceni velikost recesije ter razpoložljivost tkiva v okolici defekta in na nebu. Ob zobe, ki so predvideni za prekrivanje recesij, se aplicira lokalni anestetik. Ko za donorsko mesto izberemo nebno sluznico, se aplicira anestetik tudi na nebo. Bolnika se ustrezno pripravi na poseg. To pomeni, da se ga s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije. Sledi delo v ustih, ki je izredno natančno in nekoliko dolgotrajnejše kot pri običajnih operativnih posegih v ustni votlini. Ko imamo v okolici defekta na razpolago dovolj tkiva za pokrivanje razgaljene korenine, operativni poseg izvedemo samo na področju samega defekta. Dlesen v okolici sprostimo ter vezane tkivne režnje premaknemo in prišijemo na nov položaj. Če pa je za prekrivanje recesije potrebno vezivno tkivo nebne sluznice, velikost odvzemnega mesta čim bolj omejimo, da zmanjšamo težave, ki bi se lahko pojavile na odvzemnem mestu. Najinvazivnejše tunelske tehnike izvedemo zgolj v najtežjih primerih, ko drugače ne gre. Bolnik dobi natančna navodila, kako ravnati med okrevanjem. Čez 14 dni sledita kontrolni pregled in odstranitev šivov. Šele takrat se lahko začne čistiti operirano področje, kar pa mora biti še naslednjih 14 dni zelo nežno.

Razgaljena korenina zoba je lahko estetska ali funkcionalna težava. V teh primerih jo lahko ponovno prekrijemo s tkivom iz okolice defekta ali presadki nebne sluznice.

Nega po posegu

Po posegu je možna zmerna in prehodna oteklina dlesni ali ustnice, lične in ustnične sluznice. Bolečine so zmerne, obvladljive s protibolečinskimi tabletami. Pomembno je, da bolnik med okrevanjem čim manj govori, saj tako rana miruje in šivi ostanejo na svojih mestih.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Ob upoštevanju navodil, ki jih bolnik prejme ob posegu, zapletov ne pričakujemo. Če med okrevanjem ne miruje in ne upošteva navodil glede čiščenja, lahko ogrozi stabilnost rane ter poslabša celjenje.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.