Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura je relativno pogosta bolezen roke, ki prizadane vezivno ploščo pod kožo dlani. Na začetku bolnik opazi drobno vozličasto zadebelitev v dlani. Pri napredovanju bolezni se pojavijo vezivni trački, ki vraščajo v kožo in obsklepne strukture in preprečujejo popolno iztegnitev enega ali več prstov in močno omejujejo funkcionalnost roke pri vsakodnevnih opravilih.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Glede na klinični pregled in pogovor s pacientom se odločimo za kirurški poseg v lokalni anesteziji (zapestnem, venskem, aksilarnem bloku) ali redko v splošni anesteziji.

Po predhodnem narisu opravimo poseg v brezkrvnem polju s pomočjo operacijskih lup.

Napravimo rez po označenem delu dlani in si prikažemo zadebeljeno trakasto vozličasto zadebelitev. Previdno odmaknem živčno-žilne snope, ki so v tesnem stiku s spremenjeno aponevrozo. Spremenjeni del tkiva v celoti odstranimo in iztegnemo prste. Nato napravim natančno hemostazo (zaustavitev krvavitve),  zašijemo kožo in namestimo opornico in kompresijski povoj.

Predvidoma pacient po posegu ostane v medicinskem centru na krajšem opazovanju.

Nega po posegu

Po posegu priporočamo, da natančno sledite navodilom kirurga in ustrezno prilagodite osebno in poklicno dejavnost. Doma svetujemo počitek z roko v ruti pestovalici (v višini srca), v primeru bolečin analgetik skladno z dogovorom. Še 7 dni po posegu odsvetujem uporabo zdravil, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino (Aspirin). Vsaj v času celjenja odsvetujem kajenje in uporabo tobačnih izdelkov. Šive lahko odstranite predvidoma 14 dni pri posegu. Nato svetujemo obisk oddelka za fizioterapijo in rehabilitacijo roke, za izboljšanje gibljivosti prstov in funkcijo roke. Kasneje priporočamo uporabo izdelkov za nego brazgotine.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so enaki kot pri posameznih posegih: krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane, slabša občutljivost, brazgotine. Rezultat ni odvisen zgolj od kirurške tehnike in šivalnega materiala, pač pa tudi od lastnosti tkiva in sposobnosti celjenja.

Kakšne so prednosti in slabosti?

V primeru prizadetosti sklepov in obsklepnih struktur popolna iztegnitev prstov ni vedno mogoča. Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane. Zelo redko poškodba živčno-žilnih snopov (slabša oobčutljivost in prekrvavitev prsta). V določenih primerih lahko pride do ponovitve bolezni ali pojava na drugih prstih in dlani.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.