Sindrom kubitalnega kanala

Poleg utesnitve medianega živca v zapestju, je druga najpogostejša utesnitvena nevropatija, utesnitev ulnarnega živca v komolčnem kanalu. Vzroki in stopnje utesnitve so različni. Bolniki navajajo bolečine, mravljinčenje in slabšo občutljivost mezinca in polovice prstanca ter dela dlani. Pri dolgotrajni utesnitvi pa se lahko pojavijo atrofije dlančnih mišic, slabša mišična moč  in omejena gibljivost (odmik prstov).

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Glede na pogovor, klinični pregled in izvid EMG-ja ugotovimo utesnitev ulnarnega živca v kubitalnem kanalu različne stopnje. Svetujemo lahko konzervativno zdravljenje ali operacijo in sprostitev živca v celotnem poteku zapestja. V Juventina kliniki, izvajamo sodobno minimalno invazivno tehniko s kratkim rezom in ohranitvijo kožnih živčnih vej in uporabljamo kirurške lupe.

Pri operaciji v lokalni ali prevodni anesteziji, po predhodnem pogovoru in narisu, naredimo kratek rez v predelu komolca in si prikažemo kožne živčne veje ter streho kubitalnega kanala. Sledi prekinitev struktur, ki zažemajo živec, sprostitev živca in nato natančna hemostaza (zaustavitev krvavitve) ter šivi kože. Po operaciji namestimo povoj in pestovalno ruto ali opornico.

Nega po posegu

Po posegu pričakujemo, da so na področju kirurškega reza lahko prisotni minimalna bolečine, oteklina, občutek vleka in spremenjena občutljivost kože.  Ti pojavi navadno v večjem delu izginejo po približno 3 tednih. Pekoča bolečina in mravljinčenje se navadno izboljšajo nekaj tednov po operaciji. Občutek za dotik se pri večini bolnikov v različnem obsegu, povrne v nekaj mesecih (glede na stopnjo utesnitve). Pri hudi utesnitvi živca, kjer je že prišlo do izgube moči roke, se le ta ne povrne popolnoma. Mišične atrofije ni moč odpraviti.

Že nekaj ur po operaciji lahko pričnete z nežnim razgibavanjem prstov – vsako uro 10x zapored naredite pest. Odstranitev šivov svetujemo po 10-14 dneh pri osebnem zdravniku. Do odstranitve šivov imejte roko nad ravnijo srca (uporabljajte pestovalno ruto ali pa si roko podložite). V tem času pooperativne rane ne močite. Po odstranitvi šivov svetujemo fizioterapijo in nego brazgotine.

Še 2 meseca po operaciji se izogibajte hitrim in sunkovitim gibom v komolcu, dvigovanju težkih bremen.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane. Zelo redko poškodba kožne živčne veje (bolečina in slabša občutljivost kože v predelu komolca).

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.