Sindrom zapestnega prehoda ali karpalni kanal

Sindrom zapestnega prehoda je najpogostejši vzrok obiska kirurga, ki se ukvarja s kirurgijo roke. Zaradi pritiska na mediani živec (utesnitvena nevropatija) v zapestnem prehodu pacienti tožijo zaradi nočnega mravljinčenja, slabše občutljivosti palca, kazalca in sredinca, izpadanjem drobnih predmetov in slabšo moč prijema.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pri pregledu ugotovimo, da je občutek za dotik na kazalcu slabši v primerjavi z občutkom za dotik na mezincu. Ugotovimo, da ima pacient pozitiven Tinel-Hofmanov in Phalenov znak. Groba mišična moč mišic palčeve kepe je lahko slabša, ob dolgotyrajnem pritisku pa so prisotne tudi atrofije mišic palčeve kepe.

Glede na pogovor, pregled in izvid EMG-ja potrdimo utesnitev medianega živca v karpalnem kanalu različne stopnje. Svetujemo lahko konzervativno zdravljenje ali operacijo (sprostitev živca v celotnem poteku zapestja).

V Juventina kliniki, izvajamo sodobno minimalno invazivno tehniko s kratkim rezom in ohranitvijo kožnih živčnih vej in uporabljamo kirurške lupe.

Pri operaciji v lokalni ali prevodni anesteziji, po predhodnem pogovoru in narisu, naredimo kratek rez pod zapestno gubo in si prikažemo kožne živčne veje ter transverzalni karpalni ligament. Sledi prekinitev ligamenta, sprostitev medianega živca in motorične veje, natančna hemostaza (zaustavitev krvavitve) ter šivi kože. Po operaciji namestimo povoj in pestovalno ruto.

Nega po posegu

Po posegu so na področju kirurškega reza lahko prisotni minimalna bolečine, oteklina, občutek vleka in spremenjena občutljivost kože.  Ti pojavi navadno v večjem delu izginejo po približno 3 tednih. Pekoča bolečina in mravljinčenje se navadno izboljšajo takoj po operaciji. Občutek za dotik se pri večini bolnikov povrne v nekaj tednih do mesecih (glede na stopnjo utesnitve). Mišične atrofije ni moč odpraviti; pri hudi utesnitvi živca, kjer je že prišlo do izgube moči roke, se le ta ne povrne popolnoma.

Že nekaj ur po operaciji lahko pričnete z nežnim razgibavanjem prstov – vsako uro 10x zapored naredite pest. Odstranitev šivov svetujemo po 10-14 dneh. Do odstranitve šivov imejte roko nad ravnijo srca (uporabljajte pestovalno ruto ali pa si roko podložite). Po odstranitvi šivov svetujemo fizioterapijo in nego brazgotine.

Še 2 meseca po operaciji se izogibajte hitrim in sunkovitim gibom zapestja, dvigovanju bremen, težjim fizičnim aktivnostim in dejavnosti, kjer je zapestje daljši čas v nazaj iztegnjenem položaju.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so redki. Lahko se pojavi krvavitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane, zelo redko poškodba kožne živčne veje (bolečina in slabša občutljivost zgornjega dela dlani), poškodba motorične živčne veje.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.