Menjava vsadka

Popravki po lepotnih posegih na dojkah in menjava vsadka so relativno pogosti posegi in so posledica slabega načrtovanja, izvedbe operacije ali različnih zapletov z vsadki (obrat, pretrganje, nagubanje).

Menjava vsadka je kompleksen kirurški poseg, ki zahteva obilo, znanja in izkušenj s področja estetske in rekonstruktivne kirurgije.

NAROČILO NA PREGLED
Povečanje dojk - Fotografija

Opis posega

Pri povečanju dojk so korekcije potrebne zaradi težav z vsadki: bodisi zaradi napačne izbire velikosti in oblike vsadka, slabe tehnične izvedbe operacije bodisi zapletov (rotacija, ruptura vsadka, vidno nagubanje) ali nastanka čvrste vezivne ovojnice (kapsule).
Naravno je, da se okoli tujega materiala, vsadka, napravi tkivna ovojnica. Če se ta zadebeli in skrči, začne iztiskati vsadek ali pa celo spremeni obliko vsadka in dojke. Največkrat se zaplet pojavi v letu dni – pri 10 do 60 odstotkih bolnic, lahko pa tudi kasneje. Najverjetneje je vzrok za nastanek tkivne ovojnice subklinična okužba (biofilm) z bakterijo (stafilokokom), ki je sicer običajno prisotna na koži. Zapletu se najlažje izognemo z dobro kirurško tehniko, upoštevanjem asepse in z uporabo kakovostnih drobno teksturiranih vsadkov, ki jih vstavimo pod veliko prsno mišico ali ovojnico. Raziskave kažejo, da so dandanes kontrakture tkivne ovojnice mnogo redkejše kot nekoč.

Razlikujemo štiri stopnje tkivnih kontraktur po Beckerju:
· Becker I: dojka je normalna, mehka, vsadka ne tipljemo,
· Becker II: dojka je minimalno trša na otip, vsadek ni viden,
· Becker III: dojka je trša, vsadek pa viden in ga zlahka otipljemo,
· Becker IV: dojka je boleča, trda in nepravilne oblike.

Pri III. ali IV. stopnji je potrebna operacija, pri kateri lahko del ali celotno tkivno ovojnico izrežemo ali pa jo samo ločimo od vsadka, ki ga potem prestavimo v novo ležišče (žep) in prekrijemo z mehkimi tkivi. Druga možnost je, da kapsulo le narežemo v koncentrični ali radialni obliki in preoblikujemo, vendar lahko v tem primeru pri več kot tretjini bolnic pričakujemo ponovitev kontrakture. Pri okužbah, granulomu, pretrganju ovojnice vsadka ali drugih večjih nepravilnostih je treba vsadek odstraniti oziroma zamenjati. Ovojnica vsadka se lahko pretrga zaradi različnih tehničnih ali drugačnih vzrokov.

Diagnozo postavimo s kliničnim pregledom, ko opazimo spremenjeno obliko dojke, in jo potrdimo s slikovnimi preiskavami (MRI). V literaturi so objavljeni različni podatki o pretrganju silikonskih vsadkov pri estetskih posegih (30 odstotkov se jih zgodi v petih letih, 50 odstotkov v desetih letih in 70 odstotkov v 17 letih). Pri vsadkih nove generacije je pretrganje ovojnice manj pogosto in silikon ne izteka. Če ugotovimo, da se je vsadek pretrgal, ga je treba odstraniti ali zamenjati z novim. Pri tem je pogosto potrebno preoblikovanje (dvig) dojke, lipofilling ali kombinacija različnih kirurških tehnik, ki jih predlaga kirurg na osnovi natančnega pregleda in MRI preiskave. Včasih lahko odločitve sprejmemo med samo operaacijo, ko ugotovimo kakšno je stanje tkiv (brazgotine, vnetje, stanje in priraščenost ovojnice).

  • Before-Menjava
    After-Menjava
    Prej Menjava Potem
  • Before-Menjava
    After-Menjava
    Prej Menjava Potem
icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
1 – 2 dni

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Mednje sodijo izliv krvi (hematom), okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran, asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, slabša občutljivost bradavice, nepravilna oblika ene ali obeh dojk. Popravki po estetskih posegih na dojkah (revizijski posegi na dojkah) so zahtevni in od kirurga zahtevajo veliko znanja, izkušenj ter zapletene tehnične rešitve, kajti anatomija je spremenjena, pri izbiri rezov nas omejujejo obstoječe brazgotine, tkivo dojke je stanjšano in koža raztegnjena. Zato so zapleti nekoliko pogostejši in idealne rešitve redke.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.