Zmanjšanje dojk

Velika prostornina dojk je lahko posledica hormonskega neskladja ali povečane količine žlezno-fibroznega in maščobnega tkiva dojke ter lahko povzroči estetsko in funkcionalno motnjo.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Bolnice se pritožujejo zaradi bolečin v hrbtu, ramenih in vratu, kroničnega glavobola, ponavljajočih se vnetij kože v gubi pod dojko. V ekstremnih primerih se lahko pojavi degenerativna obraba sklepov vratne in prsne hrbtenice. Pri čezmerno velikih dojkah ne odpravljamo zgolj estetske motnje, temveč skupek simptomov, ki so posledica povečane prostornine, teže dojk. Navadno zgolj izguba telesne teže in posebni nedrčki niso učinkoviti. Pogosto je potrebno kirurško zdravljenje.

Poznamo več metod kirurškega zdravljenja. Prva je liposukcija – lahko kot samostojna metoda ali kot dodatek drugim kirurškim metodam. Pri liposukciji lahko izsesamo več kot 800 ml maščobnega tkiva. Njena glavna prednost so majhne brazgotine, vendar z njo lahko vplivamo zgolj na prostornino dojke, ne pa tudi na obliko. Po njej so lahko dojke zaradi odvečne kože še bolj povešene, zato jo kot samostojno metodo izvajamo le izjemoma. Mnogo pogosteje se pri korekciji prevelikih dojk odločimo za kirurško tehniko z izrezom odvečne kože in žlezno-maščobnega tkiva, podobno kot pri dvigu dojk. Poznamo različne tehnike korekcije prevelikih in povešenih dojk. Skupni vsem tehnikam so izrez odvečne kože, preoblikovanje (zmanjšanje) žleze ter premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj. Včasih si pomagamo tudi z liposukcijo posameznih predelov dojk. Končni cilj sta telesno skladni, simetrični dojki primerne velikosti in oblike ter odprava funkcionalnih težav. Pred posegom sta nujno potrebna natančno načrtovanje operacije in naris. Pomembna je natančna zaustavitev krvavitve (hemostaza) med posegom. Po operaciji namestimo drenažne cevke. Posledica operacije je brazgotina okoli kolobarja in navzdol v obliki narobe obrnjene črke T. Po operaciji svetujemo uporabo posebno oblikovanih kompresijskih nedrčkov.

Skupni vsem tehnikam so izrez odvečne kože, preoblikovanje (zmanjšanje) žleze ter premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj.

  • Before-Zmanjsanje dojk 5
    After-Zmanjsanje dojk 5
    Prej Zmanjsanje dojk 5 Potem
icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
1 – 2 dni

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces, na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, prehrano in opustitvijo kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po njem, ter pravilno nego brazgotin.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Mednje sodijo slabša občutljivost bradavice pri 9 do 25 odstotkih žensk, težave s celjenjem ran pri do 19 odstotkih, slaba prekrvljenost in delno odmrtje bradavice pri 4 do 7 odstotkih, grde brazgotine pri 4 odstotkih. V literaturi so opisani različni podatki o zmožnosti dojenja; odvisno od izbrane kirurške tehnike lahko po posegu doji od 65 do 91 odstotkov bolnic. Med preostale zaplete uvrščamo odmrtje dela maščevja, hipertrofične brazgotine, asimetrijo, premajhno ali čezmerno redukcijo, okužbe, spremembo oblike in bolečine. Ob dobro načrtovani in izvedeni operaciji so zapleti redki. Telesna skladnost in odprava funkcionalnih motenj morata biti glavna cilja operacije. Bolnica se mora na poseg primerno pripraviti in upoštevati tudi obdobje rehabilitacije. Če so izpolnjeni vsi pogoji, lahko pričakujemo bistveno izboljšanje kakovosti življenja ženske.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.