Aktualno

CEPLJENJE PROTI GRIPI

Pričenjamo cepljenje proti gripi v sezoni 2023/24. Na voljo je cepivo INFLUVAC TETRA. Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Na cepljenje se je potrebno predhodno naročiti.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, majhnih otrocih, nosečnicah in osebah z izjemno povečano telesno težo pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni…) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo. Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe. (vir: NIJZ)

Smernice za otroke z okužbo ali nalezljivo boleznijo

Sekcija za primarno pediatrijo je v okviru Združenja za pediatrijo pri SZD izdala strokovne smernice, ki s opredeljujejo vključenosti otrok v vrtec/šolo, upoštevaje njihovo zdravstveno stanje. V praksi se namreč opaža, da starši pogosto naprošajo za odobritev začasne zadržanosti od dela zaradi nege otroka iz razloga, ker vrtci/šole pogosto zavračajo vključenost otroka v vzgojno izobraževalno ustanovo že zaradi manjših zdravstvenih težav. Mogoče je vzrok temu bojazen pred okužbo »Covid- 19«, ki jo je seveda treba resno obravnavati z vsemi preventivnimi ukrepi, po drugi strani pa ni vse okužba oz. nalezljiva bolezen, zaradi katere bi moral otrok ostati pred zaprtimi vrati. Opredeljene so tudi smernice za pregled pri pediatru, v kolikor bi to bilo potrebno. Vabljeni k branju!

STROKOVNE SMERNICE STROKOVNE SMERNICE - TABELA

PREGLED NOVOROJENČKA

Prvi pregled novorojenčka pri izbranem pediatru običajno opravimo v starosti enega meseca. V primeru težav novorojenčka je potreben predčasni pregled. Svetujemo, da se po prihodu iz porodnišnice osebno ali telefonsko z našo medicinsko sestro dogovorite za pregled v naši ustanovi. Ob prvem pregledu prinesite s seboj otrokovo zdravstveno kartico in odpustnice iz porodnišnice. Dojenček lahko uporablja kartico zdravstvenega zavarovanja staršev le do starosti 60 dni kasneje pa mora imeti obvezno svojo kartico. Za vse novorojenčke in dojenčke, ki v naši ustanovi nimajo izbranega opravljamo po dogovoru tudi samoplačniške preglede ter cepljenja.

CEPLJENJE PROTI KLOPNEMU MENINGOENCEFALITISU (KME)

Slovenija je endemsko področje za KME – eno od bolezni, ki jo prenašajo klopi. Klopi so okuženi po vsej državi, zato je cepljenje priporočljivo za vse osebe, starejše od enega leta. Otrokom od 1. leta dalje, rojenim v letu 2016 ali kasneje, pripadajo trije odmerki cepiva v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ). Osnovno cepljenje se opravi s tremi odmerki cepiva (razmak med prvim in drugim odmerkom cepiva je 1 do 3 mesece, tretji odmerek pa damo 5 do 12 mesecev po drugem odmerku). Zaščito obnavljamo z enim odmerkom na tri do pet let. Cepimo celo leto. Če s cepljenjem začnemo spomladi ali poleti, običajno cepimo po hitri shemi. Tako je razmak med prvim in drugim odmerkom le dva tedna, s čimer dosežemo hiter in ustrezen imunski odziv.

Vabljeni, da svojega otroka – in sebe – naročite na cepljenje!