Estetika

  • ODSTRANJEVANJE ZABARVANJA
  • BELJENJE ZOB
  • ZOBNI NAKIT
  • ZOBNE LUSKE

1. ODSTRANJEVANJE ZABARVANJA

Barvila v hrani se lepijo na zobno površino. Zobje se obarvajo in izgubijo belino.

Opis posega

Z estetskega vidika je pomembno, da so zobje beli. Kadar je razlog njihovega zabarvanja v zaužiti hrani, to pomeni, da so barvila na zobni površini in jih je treba z nje mehansko odstraniti.

Stranko zaščitimo z zaščitnimi očali. S peskalnikom z zobne površine očistimo zabarvanje. Pesek lahko prodre tudi v ozke špranje med zobmi, ki jih z drugimi instrumenti ne dosežemo.

Peskanje je metoda, s katero z drobnimi peščenimi delci, pomešanimi z vodo, z zobne površine nežno odstranimo zabarvanje.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Po peskanju zob so lahko zobje kak dan občutljivi in skelijo ob mrzlem. Če takoj po peskanju stranka zaužije obarvano hrano (npr. črno vino, kavo, črni čaj itd.), se lahko površina zob spet obarva.

2. BELJENJE ZOB

Včasih ljudje nismo zadovoljni z osnovno barvo naših zob in kljub skrbni negi ne dosežemo željenih rezultatov. V takih primerih pride v poštev beljenje zob, kjer s kemičnimi postopki pridemo do bolj belih zob.

Opis posega

Poseg pričnemo s temeljitim pregledom in posvetom s pacientom. Pogovorimo se o pričakovanjih, ocenimo stanje zob, morebitne obstoječe zalivke, kariese. Nato izberemo sistem beljenja v ordinaciji ali doma.

Pri beljenju v ordinaciji uporabimo močnejše preparate, učinek je hitrejši in močnejši. Lahko se pa odločimo za nežnejši pristop, kjer pacientu po odtisu zob zobotehnik izdela tesno prilegajočo opornico. Pacient nato sam po naših navodilih določa, koliko bi želel pobeliti zobe. Ta postopek je še posebej priporočljiv za ljudi z občutljivimi zobmi.

Po beljenju je potrebno zamenjati vse obstoječe zalivke, saj se te ob postopku ne pobelijo.

MOŽNI ZAPLETI

A

Po beljenju se lahko pojavi ali ojača skelenje zob, ki pa sčasoma izveni.

3. ZOBNI NAKIT

Bleščeč nasmeh lahko dosežemo s kristalčki, ki dajejo nasmehu poseben čar.

Opis posega

Trend zobnega nakita se je pred leti začel čez lužo, tam so si slavni dajali v zobe vgrajevati drage kamne. Zaradi določene oblike dragih kamnov je bilo treba v zobe izvrtati prostor zanje. S tem so oslabili zob. Danes je priporočeno zobni nakit lepiti na površino in tako ohraniti nepoškodovane zobe. S kristalčki dobimo lep, zanimiv nasmeh, ki pritegne pogled.

Stranka pove, na katerem zobu si želi imeti zobni nakit. Nato izbere kristalček in skupaj s terapevtom določi točen položaj kristala na zobu. Površino zoba, na katero bomo prilepili kristal, kemično pripravimo. Kemično obdelamo tudi površino kristala, ki se bo nalegala zobu. S tankim slojem lepila kristal prilepimo na zob.

Kristale, ki imajo ravno zadnjo površino, prilepimo na izbrano mesto, ne da bi poškodovali zob.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Če je kristal nalepljen na izbočeno površino zoba, lahko draži notranjo stran ustnice in ga je v tem primeru smotrno prestaviti drugam.

4. ZOBNE LUSKE

Redki ljudje so se rodilii s popolnim filmskim nasmehom. Večina nasmehov, ki jih srečujemo na velikih platnih in določajo trende v zobni industriji, ni naravna.

Opis posega

Želje strank glede njihovega nasmeha so različne. Mnogi si želijo spremeniti obliko zob, želijo si daljše zobe, ne želijo vidnih razmikov med njimi, želijo si enotno barvo zob itd. Vsem tem željam lahko ugodimo z uporabo protetičnih izdelkov, ki jih imenujemo luske.

Terapevt najprej izvede natančen pregled  in se s pacientom pogovori o  željah in pričakovanjih. Sledi odtiskovanje za izdelavo študijskega modela. Na mavčnem modelu tehnik s pomočjo izraženih želja stranke z voskom izdela »novo« obliko zob. Stranka si to ogleda in poda svoje mnenje. Tehnik popravi morebitne »napake«, da dobimo željeno novo obliko zob. S pomočjo silikonskega ključa in tehnike »mock up« se novo stanje z mavčnega modela prenese v strankina usta. Tako dobi popolno informacijo, kako bodo luske videti v ustih v končni obliki. V tej fazi so še možne spremembe. S pomočjo tehnika in upoštevaje strankine želje se izbere končna barva. Pred začetkom naslednje faze dela se aplicira lokalna anestezija. Zobe, ki bodo imeli luske, se obrusi. Odbrusi se tanko plast na lični oz. ustnični strani. Po brušenju zobe ponovno odtisnemo. Tehnik izdela končne luske, ki se jih s kakovostnimi lepili prilepi na zunanje ploskve zob. 

Nega po posegu

Na mestih aplikacije lokalnega anestetika je ustna sluznica občutljiva še nekaj dni.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Luske lahko na začetku motijo pri govoru, predvsem kadar se močno spremeni oblika zgornjih sekalcev. Stranka se mora na novo obliko navaditi, kar pa ne traja več kot teden dni. Kasnejši možen zaplet je, da luska odpade.