Laser v kirurgiji

 • LASER V ESTETSKI KIRURGIJI
 • POMLAJEVANJE Z LASERJEM
 • LASERSKO ODSTRANJEVANJE KOŽNIH TVORB
 • LASERSKO ZDRAVLJENJE ŽILNIH SPREMEMB
 • LASERSKO ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL
 • LASERSKO ODSTRANJEVANJE TETOVAŽ

LASER V ESTETSKI KIRURGIJI

Laser je zgolj ena beseda, ki pa označuje številne, raznovrstne laserske naprave različnih valovnih dolžin in načinov delovanja ter najrazličnejše ročnike.

Glavna prednost zdravljenja z laserjem je selektivnost, kar pomeni, da delujemo na točno določena tarčna tkiva in ohranimo vsa druga, zato so pri pravilno izbrani laserski napravi in brezhibni izvedbi brazgotine minimalne. Selektivnost laserja dosežemo s pravilno izbiro ustrezne valovne dolžine, trajanja obsevanja, količine dovedene energije, premera laserskega žarka ter sočasnim zaščitnim hlajenjem povrhnjice. Z laserjem lahko opravimo korekcije vseh površinskih kožnih sprememb (nenevarni kožni tumorji, manjše brazgotine, hiperpigmentacije, statične gube) in večine žilnih sprememb v koži. Cilj laserskega zdravljenja je vzpostavitev normalne barve in površine kože. .

Danes nam tehnološki razvoj omogoča uporabo najrazličnejših laserskih naprav in ročnikov, kar nam ob ustreznem strokovnem znanju omogoča zelo varno in učinkovito delo, prilagojeno željam vsakega posameznika. V zadnjih letih laser uporabljajo tudi številni posamezniki brez ustreznega znanja, ki obljubljajo čudežne rezultate in so zaradi nekritičnosti ter slabih marketinških akcij napravili veliko škode. Laser je v izkušenih rokah nepogrešljiv saj ga odlikujejo selektivnost, natančnost in učinkovitost.

1. POMLAJEVANJE Z LASERJEM

Za korekcijo površinskih kožnih sprememb in pomlajevanje kože uporabljamo laserje, ki sevajo svetlobo daljših valovnih dolžin (2.940 nm), ki se dobro absorbirajo v molekulah vode.

 • Before-Pomlajevanje 1
  After-Pomlajevanje 1
  Prej Pomlajevanje 1 Potem

Opis posega

Ob natančnem opisu poteka zdravljenja, pričakovanih rezultatih in možnih zapletih je treba ustvariti realno pričakovanje. Za odstranitev nekaterih sprememb je dovolj enkratno zdravljenje, pri drugih poteka zdravljenje v večtedenskih presledkih. Vsaj od štiri do osem tednov pred zdravljenjem in po njem moramo omejiti izpostavljenost soncu. Lasersko zdravljenje bolnikom ne povzroča večjega neugodja. Glede na vrsto posega ali velikost in lokalizacijo kožne spremembe ter glede na starost bolnika se odločimo za ustrezno obliko anestezije. Manjše spremembe pri odraslih običajno zdravimo brez predhodne anestezije, v večini preostalih primerov uporabimo lokalno anestezijo v obliki mazila EMLA, ki ga pol ure pred posegom nanesemo na obsevano področje. Zdravljenje večjih sprememb zahteva lokalno ali splošno anestezijo. Pri invazivnih pomlajevalnih tehnikah so učinki zdravljenja zelo opazni, vendar pa so stranski pojavi in obdobje celjenja nekoliko daljši.
Z vsakim prehodom laserskega žarka odstranimo vrhnjo, od sonca, kajenja in drugih dejavnikov poškodovano ter spremenjeno plast kože. Z laserjem tudi stimuliramo celice v koži (fibroblaste), ki posledično proizvajajo nov kolagen, bistveni element kakovostne in lepe kože. Sodobni laserji nam omogočajo uporabo različnih nastavitev in ročnikov, ki jih prilagajamo vsakemu posamezniku posebej. Z laserjem lahko zgladimo statične kožne gube. Učinki so v primerjavi z drugimi metodami trajnejši.

Nega po posegu

Po posegu se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto laserskega posega (jakost delovanja, število prehodov, velikost točke delovanja, način delovanja) psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Še 6 ur po posegu se izogibajte ležanju na ravni podlagi (podložite si vzglavje), dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Bolečine navadno izzvenijo v nekaj dneh po operaciji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in rdečina. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, rdečica pa izgine v treh tednih. Še 14 dni po posegu odsvetujemo uporabo izdelkov, ki vsebujejo vitamin A. 6–12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiske solarija. Svetujemo uporabo priporočenih mazil za nego kože.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Lasersko pomlajevanje je relativno varen postopek pomlajevanja kože, zapleti so redki. Opisane so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože, brazgotine. Pazljivost je potrebna že pri izbiri bolnikov, saj je treba izločiti tiste s temno poltjo in čezmernim brazgotinjenjem. Ljudje z latentno okužbo z virusom herpes simplex morajo pred posegom preventivno jemati protivirusno zaščito.

2. LASERSKO ODSTRANJEVANJE KOŽNIH TVORB

Z laserjem lahko hitro in brez večjih brazgotin odstranimo številne benigne kožne tumorje, starostne pege in hiperpigmentacije.

 • Before-Odstranjevanje koznih tvorb 2
  After-Odstranjevanje koznih tvorb 2
  Prej Odstranjevanje koznih tvorb 2 Potem

Opis posega

Najpogostejše kožne spremembe, ki se pojavijo po tretjem desetletju starosti, so seboroične keratoze. Običajno so številne, predvsem na koži obraza, lasišča, hrbta in zgornjih okončin. Sprva se pokažejo kot ostro omejene, svetlo rjave lise, rahlo dvignjene nad ravnino okolne kože. S časom se zadebelijo, površina postane groba, nagubana in temneje pigmentirana, lahko tudi črna. Dajejo vtis, kot da so prilepljene na kožo.

Nega po posegu

Še nekaj dni po posegu se izogibajte ležanju na ravni podlagi (podložite si vzglavje), dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim. 7 dni po posegu oziroma dokler koža ni zaceljena se izogibajte uporabi ličil.

Še 14 dni po posegu odsvetujemo kakršnekoli posege v predelu, kjer je potekalo zdravljenje z laserjem, in uporabo izdelkov, ki vsebujejo vitamin A.

6 – 12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiskom solarija.

Po posegu na obrazu so otekline pričakovane. Prvih nekaj dni po posegu se izogibajte vodoravnemu položaju telesa; počivajte v pol sedečem položaju. Tako preprečite zatekanje krvi v glavo in zmanjšate otekanje.

Na otekanje lahko pozitivno vplivate tudi s hladnimi obkladki, ki jih prvih nekaj dni po posegu nameščate na področje, kjer je potekal poseg, večkrat na dan po 20 min. Kasneje lahko pogostost ohlajanja glede na svoje počutje postopoma zmanjšate. Za hladne obkladke lahko uporabite za hlajenje prilagojene vrečke z gelom. Hladen predmet ovijete v čisto gazo ali ruto, da ne pride v neposreden stik s kožo. Bodite pozorni, da uporabljate hladne obkladke in ne ledenih, ki bi lahko povzročili omrzline.

Za hitrejšo obnovo kože svetujemo tudi ustrezno predpripravo in pooperativno nego z medicinsko kozmetiko.

3. LASERSKO ZDRAVLJENJE ŽILNIH SPREMEMB

Razvoj laserske tehnologije v zadnjih letih je omogočil učinkovito in varno zdravljenje številnih benignih žilnih sprememb. Cilj je selektivno uničenje razširjenih žil in ohranitev preostalih kožnih struktur ter vzpostavitev normalne barve in površine kože. Da ne pride do poškodbe povrhnjice in neželenih stranskih pojavov, uporabljamo različne načine hlajenja. Za povrhnje ležeče spremembe s tankimi žilami uporabljamo krajše valovne dolžine, za globlje ležeče in debelejše žile pa moramo uporabiti daljše valovne dolžine, ki prodirajo globlje ter omogočijo enakomernejše pregretje svetline žile.

Ognjeno znamenje
Ognjeno znamenje ali znamenje portskega vina (Naevus flammeus) je najpogostejša žilna malformacija, ki nastane zaradi napake v razvoju kapilarnih pletežev. Sprva se pokaže kot sprememba rdeče ali rožnate barve v ravnini kože, ki lahko v prvem letu starosti posvetli, nato pa postaja temnejše rdeče ali vijolične barve, postane tudi debelejša in vozličasta. Nikoli se ne zmanjša ali izgine in v različnih starostnih obdobjih povzroča psihosocialno motnjo. Z laserskim zdravljenjem je ne moremo popolnoma odstraniti, lahko pa jo glede na barvo in površino naredimo bolj podobno zdravi koži. Večinoma je potrebnih od dveh do dvanajst zdravljenj z šest- do osemtedenskimi presledki

 

Vensko jezerce
Vensko jezerce se pojavlja pri odraslih, na predelih, izpostavljenih soncu, najpogosteje na obrazu – zlasti na meji med ustnično rdečino in kožo kot gladka, 1−5 mm velika temno modro/črna iztisljiva sprememba, ki je običajno nekoliko dvignjena nad ravnino kože. Uspešno se lahko zdravi z laserjem Nd:YAG valovne dolžine 1.064 nm.

 

Pajkasto znamenje
Pajkasta znamenja so dokaj pogosta, običajno kot temno rdeč vozlič na koži, iz katerega potekajo razširjene kapilare, ki spominjajo na pajkove nožice. Nastanejo po piku žuželk ali po poškodbi, zlasti pri otrocih, največkrat na obrazu.

 

Razširjene žilice na obrazu
Teleangiektazije na obrazu so vidno razširjene žilice, ki so pogost kozmetični problem predvsem svetlopoltih ljudi. Poleg dedne nagnjenosti poznamo več dejavnikov, ki povzročajo razširjene žilice različnih oblik. Vzdolžne in razvejane se pojavljajo predvsem v predelu nosu, medtem ko so pajkaste pogostejše na licih. Velikost in oblika spremembe določata izbiro optimalnega laserja za zdravljenje. Na lasersko zdravljenje se bolje odzovejo žilice manjšega premera (pod 0,4 mm).

Razširjene povrhnje vene spodnjih udov so z estetskega vidika v večjem ali manjšem obsegu moteče pri 40 odstotkih žensk.

 

Razširjene povrhnje vene spodnjih udov
Z estetskega vidika so v večjem ali manjšem obsegu moteče pri 40 odstotkih žensk. Pojavijo se zaradi dedne nagnjenosti, vplivov hormonov, debelosti in staranja. Metoda za zdravljenje ostaja skleroterapija. Uspešnost bistveno izboljšamo, če sklerozacijo dopolnimo z laserskim zdravljenjem ven, ki imajo premer do 1 mm, ter ven v predelu gležnjev in kolen, ki jih težko injiciramo. Lasersko lahko zdravimo vene s premerom do 5 mm, vendar uspešnost zdravljenja upada z naraščajočim premerom in globino spremembe. Povrhnje (rdeče) teleangiektatske venule s premerom do 1,5 mm zdravimo z laserjem KTP, za večje (modre) pa uporabimo laser Nd:YAG. Meja je zgolj orientacijska, saj natančna določitev parametrov oziroma izbira laserja in spremenljivk temelji na kliničnih izkušnjah. Za zadovoljiv učinek je običajno potrebno večkratno zdravljenje. Končni rezultat ocenjujemo osem tednov po zadnjem zdravljenju.

Nega po posegu

Po posegu se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto laserskega posega (jakost delovanja, število prehodov, velikost točke delovanja, način delovanja) psihofizično različno naporno. Večinoma večje okrevanje ni potrebno, saj je laserski postopek zelo selektiven in malo invaziven. Bolečine navadno izzvenijo v nekaj dneh po operaciji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in rdečina. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, rdečica pa izgine v treh tednih. Še 14 dni po posegu odsvetujemo uporabo izdelkov, ki vsebujejo vitamin A. 6–12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiske solarija. Svetujemo uporabo priporočenih mazil za nego kože.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Lasersko zdravljenje je relativno varen postopek odstranitve žilnih nepravilnosti kože, zapleti so redki. Opisane so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože, brazgotine. Pazljivost je potrebna že pri izbiri bolnikov, saj je treba izločiti tiste s temno poltjo in čezmernim brazgotinjenjem. Ljudje z latentno okužbo z virusom herpes simplex morajo pred posegom preventivno jemati protivirusno zaščito.

Razširjene povrhnje vene spodnjih udov so z estetskega vidika v večjem ali manjšem obsegu moteče pri 40 odstotkih žensk.

4. LASERSKO ZDRAVLJENJE KRČNIH ŽIL

Kronična venska bolezen je zelo pogosta, pogostejša pri ženskah, in ni le estetska motnja, ampak lahko resno ogroža zdravje bolnikov.

Opis posega

Pomemben je podroben pogovor  in pregled bolnika v stoječem položaju. S samim pogovorom ugotavljamo obremenilne dejavnike za nastanek bolezni in tudi življenjski slog, ki  pomembno vpliva na nastanek bolezni in uspeh zdravljenja. Za oceno stanja, ustrezno terapijo in načrtovanje morebitnega operativnega posega je zelo pomembna ultrazvočna preiskava z ‘dopplerskim’ prikazom toka krvi. Z njo ocenimo možnost laserske operacije, saj vse vene niso primerne za tovrstno zdravljenje.”

V začetnih fazah, ko gre za blago vensko popuščanje, zdravimo konzervativno. Pomembna je sprememba življenjskega sloga z zmanjšanjem telesne teže in  povečanjem gibanja. Športi, ki godijo žilam, so hoja, kolesarjenje, plavanje v hladni vodi. Škodijo pa športi s poskoki, kot so košarka, odbojka, tenis,nogomet. Za zmanjševanje težav, ki jih občutijo bolniki, so uspešna tudi   zdravila, kot je  Detralex. Najučinkoviteje pa preprečuje napredovanje bolezni kompresijsko zdravljenje z nogavicami, ki pa mora biti prave stopnje kompresije in prave mere glede na obseg okončine. V začetni fazi lahko razširjene vene zdravimo s tako imenovanimi sklerozacijami. V vene vbrizgamo kemično snov, ki povzroči, da se vena zlepi, sčasoma odmre in izgine. Po samem vbrizgavanju je potrebno kompresijsko zdravljenje, ki traja 14 dni. To je učinkovita, varna in poceni metoda, ki daje odlične estetske rezultate. Redek zaplet, ki se lahko pojavi ob zdravljenju, je temnejša obarvanost ali hiperpigmentacija kože, ki nastane v koži nad uničeno žilo, vendar ta izgine najkasneje v letu dni. V kasnejših fazah, ko je okvarjen globlji sistem ali se že pokažejo spremembe na koži goleni, je potrebno operativno zdravljenje.

Na voljo je več načinov – klasično, lasersko in radiofrekvenčno zdravljenje. Za  izbiro načina operacije je pomembna ultrazvočna preiskava, pa tudi želje in  sodelovanje pacienta.

Pred operacijo se z bolnikom pogovorimo, dobi blago pomirjevalo, na kožo narišemo izstopajoče varice, ki jih bomo pri operaciji odstranili skozi drobne incizije, napravimo ultrazvok in ponovno oceno prizadetosti ven ter njihovo širino. Sledi umivanje obolele noge in pokrivanje s sterilnimi materiali. Mesto punkcije vene omrtvičimo in s pomočjo ultrazvoka uvedemo vodilno žico v obolelo žilo. S pomočjo katetra uvedemo lasersko sondo ter njeno pozicijo preverimo z ultrazvokom. Pred začetkom segrevanja žile področje omrtvičimo s pomočjo nekaj vbodov v okolico same žile. Zatem sledi odstranitev razširjenih žil v podkožju, ki smo jih pred operacijo označili na koži. Te drobne incizije ne potrebujejo šivov saj so že v tednu dni po operaciji rane zaceljene in na koži vidne le drobne pike, ki estetsko ne motijo in so skoraj nevidne.

Nega po posegu

Po operaciji vam leže namestimo kompresijsko nogavico in elastični povoj, ki ga odstranite pred spanjem, takoj se oblečete in po nekaj minutah odpravite na krajši sprehod. Že prvi dan vam svetujemo več kratkih sprehodov ali kolesarjenja na kolesu, po tednu dni tudi plavanje. Predpišemo vam tudi injekcije proti strdkom v globokih venah, ki si jih aplicirate 6 dni po posegu. Kompresijsko nogavico nosite 24 ur neprekinjeno nato pa 4 tedne po posegu preko dneva oziroma dokler so prisotne bolečine. Bolniški stalež traja 3-14 dni glede na obremenitve na delovnem mestu.

Pogosta vprašanja

Kakšni so možni zapleti?
Zapleti po operaciji so lahko naslednji:
• manjše krvavitve (ustavijo se če ležete in dvignete nogo)
• poškodba kožnega živca (stanje se po nekaj tednih izboljša in pogosto postane nemoteče)
• bolečina 5-10 dni po posegu, ki je odgovor na lasersko segrevanje žile, mine v nekaj dneh
• večji hematomi na koži in zatrdline v poteku lasersko tretirane vene (izginejo v nekaj tednih po posegu)
• vnetje rane, povrhnje vnetje ven (tromboflebitis)
• globoka venska tromboza in pljučna embolija (zelo redko)

 

Zakaj nastanejo krčne žile?
Krčne žile nastanejo zaradi različnih vzrokov, med najpomembnejšimi pa so dednost, prevelika telesna teža, vpliv hormonov med nosečnostjo in tudi jemanje kontracepcijskih sredstev, premalo gibanja, oprijeta oblačila, stoječe delo ter izpostavljenost vročini. Vzrok nastanka pa je slabost žilne stene oziroma vnetje v sami steni, ki okvari zaklopke in s tem povzroči obratni krvni tok. Krčne žile ne predstavljajo problemov le zaradi izgleda (kozmetični problem), temveč povzročajo tudi težave, kot so nočni krči v mečih, občutek težkih nog, rjava koža na golenih, srbeča koža goleni in oteklin goleni (predvsem okrog gležnjev). Pri nekaterih ljudeh se pojavijo vnetja povrhnjih ven, z leti se lahko koža rjavo obarva, lahko se celo pojavi boleča razjeda (ulkus) na goleni.”


Ali bolezen poteka v več fazah?
Bolezen poteka v več fazah. V prvem stadiju se pojavijo estetsko moteče spremembe na koži kot drobne razširjene žile, ki modrikasto prosevajo. Pri prehodu v drugo fazo pa se pojavijo debelejše krčne žile v premeru več kot 4 mm in tudi težave, kot so utrujene, težke noge, pekoče bolečine, otekanje v predelu gležnjev, predvsem zvečer. V tretji fazi pride do otekanja v naslednjih fazah pa do sprememb na koži, ki so nepovratne. Kažejo se kot temneje obarvana koža, lahko z belimi lisami, koža postane trša, usnjata. Te spremembe so nepopravljive in se v celoti ne povrnejo v prvotno stanje, tudi če pacienta operiramo in mu odstranimo okvarjene žile. Pomembno je, da se pacienti začnejo zdraviti pred pojavom nepovratnih sprememb na koži. V zadnji fazi pa se na tako okvarjeni koži pojavi golenja razjeda.

5. LASERSKO ODSTRANJEVANJE TETOVAŽ

Vsako leto se po svetu za tetoviranje odloči vse več ljudi. Nekatere ocene kažejo, da je v ZDA tetoviranih približno 10 odstotkov moških, za poslikavo lastnega telesa pa se, prav tako v ZDA, vsako leto odloči že 24 odstotkov študentov.

 • Before-Odstranjevanje tetovaz 1
  After-Odstranjevanje tetovaz 1
  Prej Odstranjevanje tetovaz 1 Potem
 • Before-Odstranjevanje tetovaze 2
  After-Odstranjevanje tetovaze 2
  Prej Odstranjevanje tetovaze 2 Potem

Opis posega

Popularnost tetovaž iz leta v leto narašča tudi pri nas. Vendar pa marsikdo to odločitev kasneje obžaluje in si želi moteč okras na svoji koži za vedno odstraniti, kar pa, žal, ni vedno tako preprosto. Zadnje raziskave kažejo, da si v ZDA želi odstraniti tetovažo 17 odstotkov ljudi, po 40. letu starosti pa celo več kot 50 odstotkov. Podoben trend opažamo tudi pri nas.

Laser je danes postal zlati standard za odstranjevanje tetovaž, saj v rokah strokovnjaka omogoča učinkovito, brezkrvno zdravljenje z nizkim tveganjem in minimalnimi stranskimi učinki. Laserski žarek točno določene valovne dolžine namreč razbije barvilo v dovolj majhne delce, ne da bi poškodoval druge kožne strukture. Razgrajene delce tetovaže potem po naravni poti odstrani naš imunski sistem, kar pa traja več tednov. Poseg lahko opravimo brez anestezije, v redkih primerih pa v lokalni anesteziji. Običajno traja 10–20 minut, lahko pa tudi dlje, odvisno od velikosti tetovaže. Po terapiji z laserjem lahko koža pobledi, nato se pojavita rdečica in rahla oteklina. Koža je lahko tudi nekoliko strukturno spremenjena, vendar vsi ti znaki kmalu izginejo. Za odstranitev večbarvne tetovaže je potrebno več laserjev ali kombinirana laserska naprava, ki oddaja svetlobo v zelo kratkih pulzih (laser Q-Switched), ki trajajo le nekaj nanosekund. Najnovejši Fotonin laser QX MAX je izdelan posebej za takšne posege, saj ponuja štiri različne valovne dolžine v eni napravi.

Zelo pomembno je, da vam tetovažo odstrani usposobljen in izkušen strokovnjak, ki natančno pozna zgradbo in lastnosti kože ter fizikalne lastnosti in način delovanja laserske naprave, ki se pojmuje kot kirurški instrument.

Za popolno odstranitev tetovaže je treba strokovnjaka obiskati od dva do dvanajstkrat, odvisno od gostote, vrste in globine barvila (amaterska ali profesionalna tetovaža), velikosti tetovaže, starosti, lokacije tetovaže (dela telesa). Večje tetovaže zahtevajo več obiskov. Med enim in drugim obiskom mora miniti vsaj štiri do šest tednov, da imajo celice organizma dovolj časa, da odstranijo delce pigmenta. Lažje odstranljive so temne barve, kot sta temno modra in črna, več težav pa je s svetlimi barvami. V teh primerih je včasih tetovažo težko povsem odpraviti. Pigment nekaterih barv lahko vsebuje železo, ki na koži po obdelavi z laserjem oksidira. Vnaprej je težko napovedati točno stopnjo odstranitve, saj zdravnik nikakor ne more vedeti, katero od več sto barvil, ki so danes na voljo, je bilo pri tetovaži uporabljeno.

Najsodobnejša metoda za odstranitev tetovaže je uporaba kombinirane laserske naprave, ki oddaja svetlobo v zelo kratkih pulzih (laser Q-Switched). Obstaja več možnosti odstranitve tetovaž, vključno s kirurškim izrezom, dermabrazijo (brušenje kože) in kemičnim pilingom. To so stare metode, ki so invazivne in boleče ter lahko pogosto povzročijo brazgotinjenje ali razbarvajo kožo. Zelo pomembno je, da vam tetovažo odstrani usposobljen in izkušen strokovnjak, ki natančno pozna zgradbo in lastnosti kože ter fizikalne lastnosti in način delovanja laserske naprave, ki se pojmuje kot kirurški instrument.

Nega po posegu

Še nekaj dni po posegu se izogibajte ležanju na ravni podlagi (podložite si vzglavje), dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim. 7 dni po posegu oziroma dokler koža ni zaceljena se izogibajte uporabi ličil.

Še 14 dni po posegu odsvetujemo kakršnekoli posege v predelu, kjer je potekalo zdravljenje z laserjem, in uporabo izdelkov, ki vsebujejo vitamin A.

6 – 12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiskom solarija.

Za hitrejšo obnovo kože svetujemo tudi ustrezno predpripravo in pooperativno nego z medicinsko kozmetiko.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Lasersko odstranjevanje tetovaž je relativno varen postopek, zapleti so redki. Opisani so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože, brazgotine. Pri določenih večbarvnih, profesionalnih tetovažah, gostih barvilih, večkratnem vnosu barvila na isto mesto ali v podrčje brazgotin, popolna odstranitev tetovaže brez vidnih znakov ni možna.