1. OTROŠKO ZOBOZDRAVSTVO

Zobozdravnika je priporočljivo obiskati, ko začnejo otroku izraščati prvi zobje. Starši izvejo, kako najbolje poskrbeti za pravilno higieno in razvoj otrokove ustne votline. Kasneje so obiski z otrokom pri zobozdravniku smiselni kot kontrola še bolj pa zato, da se malček navadi na okolje, terapevta, dogajanje v zobni ordinaciji. Pomembno je, da so obiski za otroka prijetni in da razvije pozitiven odnos in zaupanje v zobozdravnika.

2. ZALIVANJE FISUR

Zalivanje fisur je postopek za zaščito zdravih otroških zob pred kariesom. Zobje imajo lahko zelo globoke špranje (fisure), ki jih tudi z zelo natančnim ščetkanjem ne moremo temeljito očistiti. Zato zobozdravnik s preprostim postopkom zob očisti in špranje zalije s temu namenjenim preparatom, ki se v ustih strdi z lučko. Celoten poseg je popolnoma neboleč.

Opis posega

Hrana, ki se razkraja v neočiščenih fisurah je hrana za bakterije, ki povzročajo karies. Da bi ga preprečili, se odločimo za zalivanje ozkih žlebičev. S tem dosežemo, da hrana ne more več zastajati v ozkih špranjah, ki jih z zobno ščetko ne moremo očistiti.

Zob, ki je določen za zalivanje, najprej dobro očistimo. V fisuro nanesemo kislino, da površino razmastimo in pojedkamo. Kislino speremo z zoba. Poskrbimo za osušitev. Na jedkan del v tankem sloju nanesemo heliosil in ga presvetlimo s polimerizacijsko lučko. Nazadnje preverimo artikulacijo – višino zalitja.

Preventivno zalivanje fisur je ena od možnih preventiv pred kariesom pri otrocih. Z zalivanjem dobimo površino zoba, na kateri hrana ne zastaja in jo lažje čistimo.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Pri preventivnem zalivanju fisur ni pričakovati zapletov. Če je zalitje previsoko, ga je treba odbrusiti. Ker je narejeno iz zelo tankega sloja materiala je možno, da čez leta popoka in izpade.

Juventina novice

Vpišite se v naše e-mail novičke ter pridobite strokovne modne in lepotne nasvete naših strokovnjakov.

Uspešno ste se naročili na glasilo

Pri poskusu pošiljanja zahteve je prišlo do napake. Prosim poskusite ponovno.

Juventina clinc will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.