Posegi na dojkah

 • POSEGI NA DOJKAH
 • POVEČANJE DOJK
 • ZMANJŠANJE DOJK
 • DVIG DOJK
 • KOREKCIJA ASIMETRIJE DOJK
 • MENJAVA VSADKA
 • KOREKCIJA PO PREDHODNIH OPERACIJAH
 • KOREKCIJA BRADAVICE
 • KOREKCIJA DOJK PRI MOŠKEM

POSEGI NA DOJKAH

korekcija asimetrije dojk - prikaz

Zunanji videz dojk je zelo pomemben za samopodobo ženske.

Mlajše pogosto moti prirojena slaba razvitost dojk, ko je prostornina ene ali obeh dojk premajhna, redkeje njihova nesimetričnost ali nepravilna oblika (tubularne dojke).

Po porodu ali v menopavzi pa ženske pogosto motijo povešene dojke (ptoza). To je posledica izgube teže, staranja in zmanjšanja tkiva (atrofija). Nenaraven in spremenjen videz dojk pri mnogih ženskah vpliva na izgubo samozavesti, zmanjšuje osebno zadovoljstvo, delovno sposobnost in kreativnost, občutek pomembnosti in življenjsko živahnost. Posebna estetska in funkcionalna motnja pa so povečane in povešene dojke, ki lahko v ekstremnih primerih postanejo psihosocialni problem.

Ženske se za korekcijo prsi odločijo zaradi različnih razlogov. Najpogosteje zaradi

 • želje po preoblikovanju in povečanju dojk,
 • želje po pomanjšanju dojk,
 • želje po korekciji neskladja med velikostjo in obliko dojk,

želje po večji skladnosti celotnega telesa,

 • želje po korekciji zaradi predhodnih kirurških posegov
 • želje po rekonstrukciji zaradi raka, drugih bolezni dojk ali poškodb

Cilji operacije so preoblikovanje dojk, telesna skladnost, mladostna oblika dojk s čim manj brazgotinami.

1. POVEČANJE DOJK

Povečanje dojk - Fotografija

Povečanje dojk sodi med najpogostejše estetske operacije. Je skupno ime za različne kirurške posege, ki imajo enak cilj: lepši in naraven videz ter povečanje dojk za boljšo telesno v skladu s telesom.

Opis posega

Na osnovi anatomskih danosti in želje bolnice izberemo ustrezen silikonski vsadek. Določimo njegovo prostornino, obliko, površino in polnilo. Kirurško povečanje dojk običajno opravimo v splošni anesteziji v bolnišnici ali strokovno usposobljenem centru. Dolžina operacije je odvisna od izbire velikosti vsadka in načina vstave. Običajno traja eno do dve uri. Izbrani kirurg naredi nekaj centimetrov dolg rez na mestu, ki ga pred posegom izbere z bolnico.

Najpogosteje izberemo rez v gubi pod dojko, ki je skrit v kožni gubi pod dojko in omogoča dobro preglednost med operacijo ter preprosto vstavo silikonskega vsadka. Rez ob kolobarju je zelo dobro skrit, vendar ni primeren za vse bolnice. Rez v pazduhi je primeren za ženske, ki ne želijo imeti brazgotin na dojkah.

Vsi rezi imajo svoje prednosti in slabosti, za posledico pa nekaj centimetrov dolgo brazgotino na koži, ki estetsko največkrat ni moteča. Ne glede na izbiro reza pa je pomembno, da izberemo primeren položaj vsadka. Vsadke lahko med kirurškim povečanjem dojk namestimo pod mlečno žlezo (podžlezna vstava) ali pod veliko prsno mišico (podmišična vstava). Pogosto se odločimo za sodobno dvonivojsko vstavo (bipolanarna ali »dualplain«), pri kateri dobimo boljšo obliko spodnjega pola dojke, zgornji del vsadka pa prekrijemo z mišico (rob vsadka ni viden ali tipen). Uporabljamo tudi hibridno tehniko pri kateri vsadek namestimo pod mišično ovojnico in nato optimalno obliko dosežemo z lipofilingom.

icon-img01

Trajanje posega
1 – 2 uri

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
1 dan

icon-img04

Delo
1 – 2 tedna

icon-img05

Šport
1 – 3 tedne

Nega po posegu

Navadno imajo bolnice nekaj dni po operaciji zmerne bolečine, ki so posledica raztegnitve mišice in kože ter pritiska na čutilne živce. Največje bolečine so v prvih 24 do 72 urah in jih blažimo z različnimi sredstvi proti bolečinam. Dojke so sprva nekoliko otekle in boleče na pritisk. K hitrejšemu okrevanju in primernem položaju dojk pomembno prispeva tudi uporaba posebnega nedrčka ali kompresijskega perila. To je oblikovano tako, da omogoča dodatno oporo med okrevanjem in zmanjšuje bolečine.

Več informacij o kompresijskem perilu dobite tukaj.

Okrevanje je različno dolgo in odvisno od številnih dejavnikov (lastnosti tkiva, velikosti vsadka, mesta vstave itn.).

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Zapleti so redki. Med akutne zaplete sodita krvavitev (hematom) in vnetje. Med kasne zaplete pa zlasti nastanek moteče tkivne ovojnice, ki lahko spremeni obliko dojke in povzroča bolečine, pri 15 odstotkih bolnic je posledica operacije trajna sprememba občutljivosti bradavice, pri manj kot 1 odstotku bolnic pa klinično opazna okužba okoli vsadka. Pomemben zaplet je tudi asimetrija, ki je lahko posledica premika vsadka ali tkivnih sprememb v okolici vsadka. Treba se je tudi zavedati, da vsadki niso trajni. Neustrezno izbran vsadek, vsadek slabe kakovosti, nameščen na neustrezno mesto, s slabo kirurško tehniko in slabim poznavanjem anatomskih različic lahko povzroči številne zaplete in dolgotrajne posledice, ki vplivajo na kakovost življenja. Zato zgolj cena posega nikoli ne sme biti glavno merilo za estetsko povečanje dojk. Z natančnim pogovorom in dobrim pregledom ter pravilnim izborom silikonskega vsadka, natančno izvedeno operacijo, z nežnim ravnanjem s tkivi in ustrezno zaščito pred vnetjem lahko dosežemo telesno skladnost in omogočimo, da se ženska po krajšem posegu srečna in samozavestna vrne v delovno okolje ter družabno življenje.

2. ZMANJŠANJE DOJK

Velika prostornina dojk je lahko posledica hormonskega neskladja ali povečane količine žlezno-fibroznega in maščobnega tkiva dojke ter lahko povzroči estetsko in funkcionalno motnjo.

 • Before-Zmanjsanje dojk 5
  After-Zmanjsanje dojk 5
  Prej Zmanjsanje dojk 5 Potem

Opis posega

Bolnice se pritožujejo zaradi bolečin v hrbtu, ramenih in vratu, kroničnega glavobola, ponavljajočih se vnetij kože v gubi pod dojko. V ekstremnih primerih se lahko pojavi degenerativna obraba sklepov vratne in prsne hrbtenice. Pri čezmerno velikih dojkah ne odpravljamo zgolj estetske motnje, temveč skupek simptomov, ki so posledica povečane prostornine, teže dojk. Navadno zgolj izguba telesne teže in posebni nedrčki niso učinkoviti. Pogosto je potrebno kirurško zdravljenje.

Poznamo več metod kirurškega zdravljenja. Prva je liposukcija – lahko kot samostojna metoda ali kot dodatek drugim kirurškim metodam. Pri liposukciji lahko izsesamo več kot 800 ml maščobnega tkiva. Njena glavna prednost so majhne brazgotine, vendar z njo lahko vplivamo zgolj na prostornino dojke, ne pa tudi na obliko. Po njej so lahko dojke zaradi odvečne kože še bolj povešene, zato jo kot samostojno metodo izvajamo le izjemoma. Mnogo pogosteje se pri korekciji prevelikih dojk odločimo za kirurško tehniko z izrezom odvečne kože in žlezno-maščobnega tkiva, podobno kot pri dvigu dojk. Poznamo različne tehnike korekcije prevelikih in povešenih dojk. Skupni vsem tehnikam so izrez odvečne kože, preoblikovanje (zmanjšanje) žleze ter premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj. Včasih si pomagamo tudi z liposukcijo posameznih predelov dojk. Končni cilj sta telesno skladni, simetrični dojki primerne velikosti in oblike ter odprava funkcionalnih težav. Pred posegom sta nujno potrebna natančno načrtovanje operacije in naris. Pomembna je natančna zaustavitev krvavitve (hemostaza) med posegom. Po operaciji namestimo drenažne cevke. Posledica operacije je brazgotina okoli kolobarja in navzdol v obliki narobe obrnjene črke T. Po operaciji svetujemo uporabo posebno oblikovanih kompresijskih nedrčkov.

Skupni vsem tehnikam so izrez odvečne kože, preoblikovanje (zmanjšanje) žleze ter premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj.

icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
1 – 2 dni

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces, na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, prehrano in opustitvijo kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po njem, ter pravilno nego brazgotin.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Mednje sodijo slabša občutljivost bradavice pri 9 do 25 odstotkih žensk, težave s celjenjem ran pri do 19 odstotkih, slaba prekrvljenost in delno odmrtje bradavice pri 4 do 7 odstotkih, grde brazgotine pri 4 odstotkih. V literaturi so opisani različni podatki o zmožnosti dojenja; odvisno od izbrane kirurške tehnike lahko po posegu doji od 65 do 91 odstotkov bolnic. Med preostale zaplete uvrščamo odmrtje dela maščevja, hipertrofične brazgotine, asimetrijo, premajhno ali čezmerno redukcijo, okužbe, spremembo oblike in bolečine. Ob dobro načrtovani in izvedeni operaciji so zapleti redki. Telesna skladnost in odprava funkcionalnih motenj morata biti glavna cilja operacije. Bolnica se mora na poseg primerno pripraviti in upoštevati tudi obdobje rehabilitacije. Če so izpolnjeni vsi pogoji, lahko pričakujemo bistveno izboljšanje kakovosti življenja ženske.

3. DVIG DOJK

dvig dojk - fotografija

O povešenju dojk ali ptozi govorimo, kadar je prsna bradavica pod ravnino (inframamarne) gube pod dojko. Največkrat je ptoza posledica izgube teže, spremenjenih lastnosti kože zaradi solarno-klimatskih učinkov in staranja ter zmanjšanja žlezno-maščobnega tkiva, zaradi hormonskih sprememb (nosečnost, dojenje, menopavza) ali spremembe telesne teže.

 • Before-Dvig dojk 6
  After-Dvig dojk 6
  Prej Dvig dojk 6 Potem

Opis posega

Če sta dojki povešeni in »prazni« – brez povečane količine maščobno-žleznega tkiva, ju le preoblikujemo z izrezom odvečne kože. Dober estetski kirurg bo iz obstoječe povešene dojke napravil novo s preoblikovanjem žlezno-maščobnega tkiva (»avtoprotezo«) in nato preoblikoval še kožo dojke. Le tisti, ki pozna vse kirurške tehnike operacije dojk, bo včasih predlagal tudi kombinacijo tehnike dviga in sočasnega povečanja dojke (mastopeksije in augmentacije) z uporabo silikonskega vsadka ali lastnega maščevja (lipofiling). Manjše korekcije lahko opravimo v lokalni anesteziji in sedaciji, večje pa v splošni anesteziji. Po operaciji svetujemo ustrezne posebno oblikovane kompresijske nedrčke.

Le tisti, ki pozna vse kirurške tehnike operacije dojk, bo včasih predlagal tudi kombinacijo tehnike dviga in sočasnega povečanja dojke (mastopeksije in augmentacije).

icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna / sedacija

icon-img03

Hospitalizacija
1 dan

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces, na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, kožo zašijemo pod majhno tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Na celjenje lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in opustitvijo kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Med zaplete sodijo izliv krvi (hematom), ki zelo redko zahteva takojšnjo dodatno operacijo, okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran (zlasti pri kadilkah), asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, ki jih lahko popravimo leto dni po prvi operaciji, in ponovno povešenje zaradi sile težnosti, spreminjanja telesne teže, hormonskega neravnovesja in drugih vzrokov. Zavedati se je treba, da mora biti kirurška tehnika natančno izbrana in poseg tehnično brezhibno izveden. Le kirurg z ustreznimi izkušnjami na področju kirurgije dojk bo lahko svetoval tudi morebitno sočasno povečanje dojk z vsadkom ter s kombinirano tehniko ženski omogočil najboljši rezultat in osebno srečo.

4. KOREKCIJA ASIMETRIJE DOJK

korekcija asimetrije dojk - prikaz

Zelo malo žensk ima popolnoma simetrični dojki. Pri približno četrtini sta po končanem telesnem razvoju dojki različne oblike in/ali velikosti.

 • Before- Korekcija asimetrije dojk 2
  After- Korekcija asimetrije dojk 2
  Prej Korekcija asimetrije dojk 2 Potem

Opis posega

Veliko žensk ima eno dojko za petino večjo od druge, kar še vedno sodi v okvir normalne naravne asimetrije. Dojki se lahko razlikujeta v obliki, položaju na prsnem košu, pa tudi v obliki ter velikosti bradavic in kolobarja. Posebna oblika dojke je tuberozna oblika, ko se žlezno tkivo kot skozi prstan boči preko razvlečenega kolobarja. Korekcija zahteva individualne rešitve, od kirurga pa obilo znanja, izkušenj in poznavanja različnih tehničnih možnosti. Končni cilj je telesna skladnost, simetrija. Pogosto uporabljamo kombinacije, preoblikovanje žlezno-maščobnega tkiva, dodajanje lastnega maščevja (lipofiling), zmanjšanje ali povečanje ene ali obeh dojk.

Pred posegom so potrebni natančen pregled, pogovor, načrtovanje in naris.

icon-img01

Trajanje posega
1 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna / sedacija

icon-img03

Hospitalizacija
1 dan

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Mednje sodijo izliv krvi (hematom), okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran, asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, slabša občutljivost bradavice, nepravilna oblika ene ali obeh dojk. Korekcija asimetrije dojk je zahtevna naloga za kirurga. Ta potrebuje za dober rezultat obilo znanja in izkušenj ter individualen pristop. Bolnice mora tudi seznaniti s kasnejšimi spremembami oblike in velikosti dojk, ki bodo posledice hormonskih sprememb in sprememb v telesni teži.

5. MENJAVA VSADKA

Povečanje dojk - Fotografija

Popravki po lepotnih posegih na dojkah in menjava vsadka so relativno pogosti posegi in so posledica slabega načrtovanja, izvedbe operacije ali različnih zapletov z vsadki (obrat, pretrganje, nagubanje).

Menjava vsadka je kompleksen kirurški poseg, ki zahteva obilo, znanja in izkušenj s področja estetske in rekonstruktivne kirurgije.

 • Before-Menjava
  After-Menjava
  Prej Menjava Potem
 • Before-Menjava
  After-Menjava
  Prej Menjava Potem

Opis posega

Pri povečanju dojk so korekcije potrebne zaradi težav z vsadki: bodisi zaradi napačne izbire velikosti in oblike vsadka, slabe tehnične izvedbe operacije bodisi zapletov (rotacija, ruptura vsadka, vidno nagubanje) ali nastanka čvrste vezivne ovojnice (kapsule).
Naravno je, da se okoli tujega materiala, vsadka, napravi tkivna ovojnica. Če se ta zadebeli in skrči, začne iztiskati vsadek ali pa celo spremeni obliko vsadka in dojke. Največkrat se zaplet pojavi v letu dni – pri 10 do 60 odstotkih bolnic, lahko pa tudi kasneje. Najverjetneje je vzrok za nastanek tkivne ovojnice subklinična okužba (biofilm) z bakterijo (stafilokokom), ki je sicer običajno prisotna na koži. Zapletu se najlažje izognemo z dobro kirurško tehniko, upoštevanjem asepse in z uporabo kakovostnih drobno teksturiranih vsadkov, ki jih vstavimo pod veliko prsno mišico ali ovojnico. Raziskave kažejo, da so dandanes kontrakture tkivne ovojnice mnogo redkejše kot nekoč.

Razlikujemo štiri stopnje tkivnih kontraktur po Beckerju:
· Becker I: dojka je normalna, mehka, vsadka ne tipljemo,
· Becker II: dojka je minimalno trša na otip, vsadek ni viden,
· Becker III: dojka je trša, vsadek pa viden in ga zlahka otipljemo,
· Becker IV: dojka je boleča, trda in nepravilne oblike.

Pri III. ali IV. stopnji je potrebna operacija, pri kateri lahko del ali celotno tkivno ovojnico izrežemo ali pa jo samo ločimo od vsadka, ki ga potem prestavimo v novo ležišče (žep) in prekrijemo z mehkimi tkivi. Druga možnost je, da kapsulo le narežemo v koncentrični ali radialni obliki in preoblikujemo, vendar lahko v tem primeru pri več kot tretjini bolnic pričakujemo ponovitev kontrakture. Pri okužbah, granulomu, pretrganju ovojnice vsadka ali drugih večjih nepravilnostih je treba vsadek odstraniti oziroma zamenjati. Ovojnica vsadka se lahko pretrga zaradi različnih tehničnih ali drugačnih vzrokov.

Diagnozo postavimo s kliničnim pregledom, ko opazimo spremenjeno obliko dojke, in jo potrdimo s slikovnimi preiskavami (MRI). V literaturi so objavljeni različni podatki o pretrganju silikonskih vsadkov pri estetskih posegih (30 odstotkov se jih zgodi v petih letih, 50 odstotkov v desetih letih in 70 odstotkov v 17 letih). Pri vsadkih nove generacije je pretrganje ovojnice manj pogosto in silikon ne izteka. Če ugotovimo, da se je vsadek pretrgal, ga je treba odstraniti ali zamenjati z novim. Pri tem je pogosto potrebno preoblikovanje (dvig) dojke, lipofilling ali kombinacija različnih kirurških tehnik, ki jih predlaga kirurg na osnovi natančnega pregleda in MRI preiskave. Včasih lahko odločitve sprejmemo med samo operaacijo, ko ugotovimo kakšno je stanje tkiv (brazgotine, vnetje, stanje in priraščenost ovojnice).

icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
1 – 2 dni

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Mednje sodijo izliv krvi (hematom), okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran, asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, slabša občutljivost bradavice, nepravilna oblika ene ali obeh dojk. Popravki po estetskih posegih na dojkah (revizijski posegi na dojkah) so zahtevni in od kirurga zahtevajo veliko znanja, izkušenj ter zapletene tehnične rešitve, kajti anatomija je spremenjena, pri izbiri rezov nas omejujejo obstoječe brazgotine, tkivo dojke je stanjšano in koža raztegnjena. Zato so zapleti nekoliko pogostejši in idealne rešitve redke.

6. KOREKCIJA PO PREDHODNIH OPERACIJAH

Korekcija dojk - prikaz

Dojka kot osrednji del ženskega telesa je izpostavljena različnim boleznim, ki zahtevajo kirurško zdravljenje.

 • Before-Korekcija po predhodnih operacijah 5
  After-Korekcija po predhodnih operacijah 5
  Prej Korekcija po predhodnih operacijah 5 Potem

Opis posega

Pogosto so posledica predhodnih kirurških posegov spremenjena oblika dojke, asimetrija in brazgotine, ki ženske spremljajo vse življenje in jih spominjajo na težko življenjsko preizkušnjo ter jim vzbujajo negativna čustva.

Nenaraven in spremenjen videz dojk dodatno vpliva na izgubo samozavesti, zmanjšuje osebno zadovoljstvo, delovno sposobnost in ustvarjalnost. Z različnimi kirurškimi tehnikami, ki jih izberemo za vsako bolnico posebej, skušamo odpraviti estetsko motnjo, vzpostaviti telesno celovitost ter izboljšati psihološko stanje bolnice in kakovost njenega življenja.

Če je dojka po kirurškem posegu ali poškodbi nepravilne oblike, zahteva individualne rešitve, od kirurga pa obilo znanja, izkušenj in poznavanja različnih tehničnih možnosti. Končni cilj je telesna skladnost, simetrija. Pogosto uporabljamo kombinacije, preoblikovanje žlezno-maščobnega tkiva, dodajanje lastnega maščevja (lipofiling), zmanjšanje ali povečanje ene ali obeh dojk. Pred posegom so potrebni natančen pregled, pogovor, načrtovanje in naris. V določenih primerih je potreben tudi večstopenjski pristop. Operacija običajno poteka v splošni anesteziji in zahteva od eno- do dvodnevno bolnišnično zdravljenje. Pri popolni odstranitvi dojke lahko izberemo eno ali dvostopenjsko rekonstrukcijo s telesnim tkivom ali uporabo tkivnih razširjevalcev in anatomsko oblikovanih silikonskih vsadkov. Po operaciji svetujemo ustrezne, posebej oblikovane kompresijske nedrčke.

icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
1 – 2 dni

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Mednje sodijo izliv krvi (hematom), okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran (zlasti pri kadilkah), asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, asimetrija in spremenjena oblika ene ali obeh dojk.

7. KOREKCIJA BRADAVICE

Lepa oblika in velikost prsne bradavice imata zelo pomembno vlogo pri estetskem videzu zdrave dojke. Vdrta bradavica nepravilne oblike ima lahko tako estetske, kot funkcionalne posledice. Pri rekonstrukciji dojke želimo doseči želimo čim bolj naraven videz rekonstruirane dojke in skladnost telesa, da bolnica pozabi na zdravljenje raka in se po bolezni čim samozavestneje vrne v običajni življenjski ritem. Med dodatne posege pri oblikovanju popolne dojke sodijo rekonstrukcija bradavice in kolobarja (BK-kompleks).

 • Before-korekcija b
  After-korekcija b
  Prej korekcija b Potem

Opis posega

Bolnice pogosto obiščejo kirurga zaradi nepravilne oblike, velikosti in povešenih dojk, pogosto pa jih moti tudi asimetrija in nepravilna oblika bradavice in kolobarja (BK-kompleks) .

Operacija vdrte bradavice je ambulantna in navadno poteka v lokalni, redko splošni anesteziji. Kirurške tehnike preoblikovanja prsne bradavice in kolobarja so različne. Vsem pa je skupno prekinitve vezivnega tkiva in prekratkih izvodil, ter dvig in preoblikovanje bradavice.

Bolnicam z rekonstrukcijo dojke po šestih mesecih predlagamo kirurški poseg za obnovitev prsne bradavice in kolobarja (BiK). Poseg poteka ambulantno, v lokalni anesteziji, in traja približno 20 minut. Prsno bradavico oblikujemo z uporabo lokalnih režnjev, po predhodni določitvi položaja nove bradavice in narisu rezov.

Po mesecu dni, ko so vse rane zaceljene, lahko napravimo tetovažo kolobarja Anestezija navadno ni potrebna, le občasno uporabimo anestetik v obliki mazila ali injekcije. Pred tetovažo najprej izberemo ustrezno barvo, potem pa s posebno napravo z drobnimi iglicami vnesemo pigment v usnjico. Postopek traja do 30 minut.

Poleg zgoraj opisane tehnike lahko rekonstrukcijski kirurg izbere in predlaga tudi nekatere druge tehnike, s katerimi želi doseči primerno velikost, obliko in barvo BiK ter trajnost rezultata.

icon-img01

Trajanje posega
1 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
lokalna

icon-img03

Hospitalizacija
0 dni

icon-img04

Delo
ni odsotnosti

icon-img05

Šport
1 – 2 tedna

Nega po posegu

Dokler imate šive: dokler rane niso zaceljene (navadno 2–3 tedne po operaciji) ali so na njih še šivi (14 dni po operaciji), ran ne smete neposredno močiti. Pred tuširanjem obliž, ki prepušča zrak, zamenjajte z vodoodpornim, tega pa po tuširanju spet zamenjajte z drugim zrak prepuščajočim obližem. Adhezivnih trakov ne odstranjujte. S tem rani zagotovite optimalno okolje za celjenje in preprečujete nevarnost okužbe. 6 – 12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiskom solarija.

Za hitrejše in boiljše celjenje svetujemo tudi ustrezno pooperativno nego z izdelki za nego btazgotin.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Zapleti so lahko oteklina, podplutba, krvavitev, redko vnetje. Zavedati pa se moramo, da je nova bradavica slabše občutljiva in da ima okrnjeno erektilno sposobnost, saj je koža dojke, iz katere oblikujemo bradavico, slabše občutljiva v primerjavi z normalno bradavico.

8. KOREKCIJA DOJK PRI MOŠKEM

korekcija dojk pri moškem

Čezmerno izraženo žlezno tkivo dojk pri moškem (ginekomastija) se pojavi v različnih obliki pri 30 odstotkov moških. Več kot 65 odstotkov dečkov v adolescenci ima obojestransko ginekomastijo.

 • Before- Korekcija dojk pri moškem 3
  After- Korekcija dojk pri moškem 3
  Prej Korekcija dojk pri moškem 3 Potem

Opis posega

Primarni vzrok je neskladje med količino androgenih hormonov in estrogenov, ki jih je več. Najpogosteje je idiopatsko (brez znanega vzroka), lahko je fiziološko, manj pogosti vzroki pa so lahko posledice patološkega dogajanja, ciroze, tumorjev ali čezmernega delovanja nadledvičnice ali testisov. Med preostale vzroke štejemo farmakološke učinke različnih zdravil.

Pred posegom povprašamo bolnika po začetku nastanka, času trajanja, simptomih, uporabi zdravil in drugih zdravstvenih težavah. Med pregledom ugotovimo delež maščobnega in žleznega tkiva, ptozo, količino odvečne kože, opišemo poraščenost. Glede na rezultate pregleda se morda odločimo še za dodatne preglede testisov in hormonskega statusa, pregled ščitnice in jeter. Zdravljenje je odvisno od vzroka. Pri patološki ginekomastiji je treba odstraniti vzrok oziroma odkriti bolezen. Če so vzrok kemična sredstva, je treba prekiniti terapijo, ki povzroča ginekomastijo, če je to mogoče.

Pri kirurškem zdravljenju lahko uporabimo liposukcijo in izsesamo odvečno tkivo. Pogosteje pa je potrebna korekcija, pri kateri skozi manjši rez na spodnjem robu kolobarja odstranimo mlečno žlezo in maščevje. Če ugotovimo, da je poleg mlečne žleze obilno podkožno maščevje (žlezno-maščobni ali maščobni tip ginekomastije), si pomagamo tudi z liposukcijo. Pri višji stopnji ginekomastije pa je izražen presežek kože, zato je treba izbrati podobno kirurško tehniko kot pri mastopeksiji (korekciji dojk pri ženski). Operacija poteka v lokalni ali splošni anesteziji. Smiselno je, da bolnik po posegu od dva do tri tedne uporablja kompresijski trak, ki ga dobi že pred posegom.

icon-img01

Trajanje posega
1 – 2 uri

icon-img02

Anastezija
splošna / sedacija

icon-img03

Hospitalizacija
1 dan

icon-img04

Delo
1 – 2 tedna

icon-img05

Špor
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja ginekomastije psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah (hranjenje, nega). Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v 5 dneh po operaciji.

Celjenje ran je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?
Mednje uvrščamo čezmerno korekcijo, slabo brazgotinjenje, podkožno krvavitev, nabiranje sokrvice, premajhna korekcija. Pri natančno izvedeni operaciji so zapleti redki in večina bolnikov je z operacijo zadovoljna. Moški s povečanimi dojkami navadno z oblačili ne morejo dovolj prekriti te estetske motnje, z dobro izbrano kirurško tehniko pa lahko v kratki operaciji estetsko telesno motnjo odpravimo. Če poseg opravi izkušen kirurg, so brazgotine dobro skrite in estetski rezultat povsem naraven, kar pomembno vpliva na samopodobo posameznika.