Krioterapija

  • KRIOTERAPIJA

KRIOTERAPIJA

Krioterapija je postala popularna pomoč pri hitrejši regeneraciji športnikov, pomlajevanju in revitalizaciji celotnega telesa ter tudi pri različnih težavah in bolezenskih stanjih.

Kaj je krioterapija – Opis posega

Krio terapija poteka v posebni krio sauni, kjer je telo za kratek čas izpostavljeno izredno nizkim temperaturam. Ti pogoji aktivirajo lastni telesni samoobrambni mehanizem, ki ima pozitivne zdravstvene in kozmetične učinke.

Zunanja plast kože se hitro ohladi do ledišča zato se pospeši proizvodnja kolagena v globljih plasteh kože. Koža pridobi na elastičnosti ter postane bolj enakomerno napeta in mehkejša.

Kapilare in druge večje žile se v krio sauni skrčijo, da bi telo izgubilo manj toplote nato se ob izhodu razširijo. Toksini in druge odpadne snovi se odstranijo iz globljih plasti kože, prekrvavljenost  je po več terapijah občutno boljša. Krio terapija se zaradi svojih protivnetnih značilnosti uporablja pri lajšanju kroničnih kožnih obolenj kot so dermatitis in luskavica. Ob izpostavljenosti nizkim temperaturam se v telesu močno pospešijo presnovni procesi, ki oddajajo toploto. Ta učinek deluje še pet do osem ur po posegu zato naše telo v tem času porabi od 500 do 800 kalorij. Po več terapijah porast presnovnih procesov v telesu po terapiji traja dlje. Močno se poveča izločanje endorfinov, hormonov, ki imajo analgetični in protivnetni učinek ter izboljšujejo splošno počutje.

Protivnetni in protibolečinski učinki Krioterapije lahko zmanjšajo bolečine v sklepih, ki so posledica revme in osteoartritisa. Vrhunski športniki po vsem svetu kot so Usain Bolt, Cristiano Ronaldo, Shaquille O’Neal in drugi uporabljajo krioterapijo za regeneracijo po napornih treningih, tekmovanjih in poškodbah ter za izboljšanje kondicije. Krioterapija izboljšuje tudi delovanje imunskega sistema in zmanjšuje napetost in stres.

Pred tretmajem je priporočen 10 do 20 minutni počitek, da se telo privadi na temperaturo v prostoru. Na svoje telo pred tretmajem ne nanašajte nobenih krem. Naše osebje vam bo natančno predstavilo postopek krioterapije, podalo navodila, obrazložilo kontraindikacije in način varne uporabe krio saune. Pred vstopom v komoro morate biti popolnoma suhi, oblečeni le v suhe nogavice, rokavice, spodnje perilo ali kratke hlače, odstraniti morate ves nakit. Čas terapije je do 3 minute, vaše telo pa je obdano z zrakom, ohlajenim na –140°C do -180° C. Med tretmajem mrzel zrak prodira le 0,5 mm v kožo, kar povzroči, da se površina kože ohladi. Po 3 minutah je terapija zaključena, izstopite iz kriosavne in se oblečete.

Postopki po posegu

Posebni postopki po tretmaju krioterapije v kriosavni niso potrebni.

Terapijo v kriosavni lahko dopolnite z masažo, limfno drenažo in drugimi komplementarnimi metodami.

Pogosta vprašanja

Ali so kakšne omejitve?
Pred obiskom kriosavne se pogovorite s terapevtom o kontraindikacijah. Krisavno odsvetujemo v naslednjih primerih: nosečnost, visok krvni tlak, akutni ali nedavni srčni zastoj ali motnje ritma, srčno žilne bolezni, stanje po kapi,nenadzorovani napadi panike, povišana telesna temperatura,bolezni in nepravilnem delovanju pljuč, motnje strjevanja krvi,okužbe, klavstrofobija, intoleranca na mraz, inkontinenca, bakterijske in virusne okužbe kože).

 

Kakšna so tveganja in neželeni učinki krioterapije?
Pojavijo se lahko:

spremembe krvnega pritiska ( zaradi periferne vazokonstrikcije- krčenje perifernih žil).

sistolični krvni pritisk lahko med terapijo kratkotrajno naraste za 10-15 enot. Ko se periferna cirkulacija krvi normalizira se krvni tlak po terapiji povrne v prvotno stanje, alergične reakcije na hud mraz (redko), klavstrofobija, tesnoba, stiska, aktivacija nekaterih virusnih obolenj (herpes), občutek napetosti v mišicah ali mravljinčenje (začasno), rdečica, draženje kože (začasno).

 

Kakšni so učinki krioterapije?
Opisani so številni pozitivni učinki uporabe kriosavne. Krioterapija zmanjšuje vnetja, otekline in bolečine, izboljša mišično sposobnost, izboljšuje proizvodnjo kolagena in poveča kožni tonus, s tem zmanjšuje znake staranja kožnih gub in celulit, povečuje dotok krvi h koži, s tem pospeši odvajanje toksinov in zmanjšuje oksidativni stres, izboljšuje regeneracijo po operacijah in zmanjšuje čas okrevanja do 40%, zvišuje ravni testosterona, blaži bolečine zaradi artritisa ,blaži migrenski glavobol, pomaga pri atopijskem dermatitisu in ostalih kožnih bolezni kot so psoriaza in aknah, pomaga pri zdravljenju motenj razpoloženja, v kombinaciji s primerno prehrano pospešuje izgubo telesne teže.

Priporočilo
Program krioterapije je priporočljivo začeti s 25 tretmaji in nato nadaljevati z 20, 15 in 10 tretmaji na vsakih 6 mesecev. Vsak cikel naj vključuje 10 tretmajev.