Izkles

Neizrasli zobje, najpogosteje so to osmice, ostanejo ujeti v kosti in ne izrastejo v ustno votlino.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Neizrasli zobje niso našli poti v ustno votlino. Nekje v fazi izraščanja so spremenili smer ali preprosto obstali v kosti. Če so na svoji poti zadeli ob korenine izraslih zob, jih lahko začnejo razgrajevati. Neizrasli zobje torej neopaženo poškodujejo sicer zdrave zobe. To je ključni razlog, da se odločimo za odstranjevanje neizraslih zob.

Pred operativnim posegom se ponovno pregleda rentgenske slike. Na mesto, kjer bo odstranjen neizrasel zob, se aplicira lokalni anestetik. Bolnika se s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije. Nato se zareže ustno sluznico in se jo odmakne od kosti in razgali kost. Kost je treba odstraniti, da se naredi pot do neizraslega zoba, ki se ga z različnimi instrumenti odstrani. Zaradi neprimerne lege zoba v kosti je velikokrat treba zob razrezati s sterilnimi svedri, saj se ga tako lažje odstrani in manj poškoduje okolno tkivo. Po odstranitvi zoba se rano ustrezno očisti in zašije. Bolnik dobi jasna navodila, kako ustrezno ravnati po posegu. Kontrolni pregled je čez 7-10dni.

Izkles je predviden za tiste zobe, ki so ostali v kosti in tam razgrajujejo korenine izraslih zdravih zob.

Nega po posegu

Na mestih aplikacije lokalnega anestetika je ustna sluznica občutljiva še nekaj dni. Pojavijo se lahko oteklina, hematom in bolečina. Tretji dan po izklesu zoba je oteklina praviloma največja, nato se postopoma manjša. Po posegu svetujemo prve ti dni redno jemanje protibolečinskih tablet(NE Aspirina), nato pa ob bolečini.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Ob upoštevanju navodil, ki jih bolnik dobi po posegu, je nevarnost zapletov majhna. Zgodi se, da kakšen šiv popusti ali bolnika žuli, lahko se pojavi tudi vnetje. Če se oteklina in bolečina stopnjujeta, se bolnik oglasi v ambulanti pred datumom kontrolnega pregleda.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.