Kombinirani kirurški posegi

Paciente pogosto zanima ali je mogoče v eni splošni anesteziji opraviti več kirurških posegov. Poznavanje različnih kirurških tehnik in multidisciplinarni pristop, dobra opremljenost operacijske dvorane in možnost večdnevne hospitalizacije z zdravniškim nadzorom nam omogočajo, da lahko pri dobro izbranih in zdravih pacientih opravimo več kirurških posegov v eni anesteziji.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pri vseh osebah je potreben natančen klinični pregled, v določenih primerih dodatna diagnostična obdelava in pogovor z anesteziologom. Nato se glede na želje pacienta natančno pogovorimo o prednostih in slabostrih sočasnega posega, vseh zapletih, rehabilitaciji in pričakovanem rezultatu. Najpogostejše kombiniramo operacijo dviga obraza (facelift) s korekcijo zgornjih vek (blefaroplastiko), povečanje ali preoblikovanje dojk in korekcija trebušne stene, preoblikovanje trebušne stene in liposukcija, korekcija dojk in liposukcija, liposukcija in lipofiling.
Pri obravnavi je potrebno usklajeno delo zdravstvenega osebja (več specialistov), natančna hemostaza (zaustavitev krvi), ter sočasno šivanje podkožja in kože. Na ta način lahko delo opravimo varno in v ustreznem časovnem okviru.

  • Before-kombi
    After-kombi
    Prej kombi Potem
  • Before-kombii
    After-kombii
    Prej kombii Potem

Nega po posegu

Po posegu, odvisno od kompleksnosti posega, lahko pričakujemo, da so na področju kirurških rezov prisotni bolečina, oteklina, podplutba, občutek vleka, spremenjena občutljivost kože. Ti pojavi so na vseh operiranih delih in postopoma izvenijo v naslednjih tednih po poškodbi. Po posegu svetujemo počitek in hlajenje in nekoliko daljši nadzor v bolnišnici ter pomoč v domačem okolju. Rehabilitacija je navadno nekoliko daljša in omejitve fizičnih opravil večje. Po odstranitvi šivov svetujemo pravilno nego brazgotin ter kontrolne preglede skladno z navodili kirurga.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so enaki kot pri posameznih posegih: krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane, slabša občutljivost, brazgotine. Rezultat ni odvisen zgolj od kirurške tehnike in šivalnega materiala, pač pa tudi od lastnosti tkiva in sposobnosti celjenja.

Kakšne so prednosti in slabosti?

Prednosti so zlasti celovito preoblikovanje v enem posegu in eni anesteziji. Ena odsotnost od dela in navadno nižja cena v primerjavi s seštevkom posameznih posegov.
Med slabosti sodijo daljša in bolj naporna rehabilitacija in omejitve pri fizičnih opravilih. Smiselno je, da se na poseg ustrezno psihofizično pripravite in vsaj dva tedna pred posegom in 4 tedne po posegu ne kadite.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.