Zalivanje fisur

Zalivanje fisur je postopek za zaščito zdravih otroških zob pred kariesom. Zobje imajo lahko zelo globoke špranje (fisure), ki jih tudi z zelo natančnim ščetkanjem ne moremo temeljito očistiti. Zato zobozdravnik s preprostim postopkom zob očisti in špranje zalije s temu namenjenim preparatom, ki se v ustih strdi z lučko. Celoten poseg je popolnoma neboleč.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Hrana, ki se razkraja v neočiščenih fisurah je hrana za bakterije, ki povzročajo karies. Da bi ga preprečili, se odločimo za zalivanje ozkih žlebičev. S tem dosežemo, da hrana ne more več zastajati v ozkih špranjah, ki jih z zobno ščetko ne moremo očistiti.

Zob, ki je določen za zalivanje, najprej dobro očistimo. V fisuro nanesemo kislino, da površino razmastimo in pojedkamo. Kislino speremo z zoba. Poskrbimo za osušitev. Na jedkan del v tankem sloju nanesemo heliosil in ga presvetlimo s polimerizacijsko lučko. Nazadnje preverimo artikulacijo – višino zalitja.

Preventivno zalivanje fisur je ena od možnih preventiv pred kariesom pri otrocih. Z zalivanjem dobimo površino zoba, na kateri hrana ne zastaja in jo lažje čistimo.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Pri preventivnem zalivanju fisur ni pričakovati zapletov. Če je zalitje previsoko, ga je treba odbrusiti. Ker je narejeno iz zelo tankega sloja materiala je možno, da čez leta popoka in izpade.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.