Trigger finger (Sprožilni prst)

Sprožilni ali zatikajoči prst je zelo pogosta težava, ki ovira normalno delovanje roke. Zaradi vnetnih sprememb kitne ovojnice je oteženo drsenje kite skozi kitne objemke, kar ima za posledico zatikanje in preskakovanje prsta pri upogibu in iztegnitvi. Ob tem sta pogosto prisotni tudi bolečina in blaga oteklina. Bolnike moti zlasti bolečina in nezanesljivost pri prijemu.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pri pregledu iztipljemo bolečo, vozličasto zadebelitev na kiti upogibalki pod dlančno gubo (v predelu A1 kitne objemke). Pri poskusu upogiba in iztegnitve prsta je viden in tipen značilen preskok kite upogibalke prizadetega prsta. V primeru izrazite zadebelitve pa iztegnitev ni mogoča in prst ostane v upognjenem (zaklenjenem) položaju.

Na osnovi pregleda se lahko odločimo za zdravljenje z nesteroidnimi antirevmatiki in počitkom ali injiciranjem lokalnega anestetika in kortikosteroida v kitno ovojnico. Če s tem nismo uspešni ali v primeru napredovale oblike pa svetujemo operacijo.

Pri operaciji po predhodnem pogovoru in narisu v brezkrvnem polju, v lokalni anesteziji naredimo kratek rez nad A1 kitno objemko. Objemko si natančno prikažemo in naredimo oknasti izrez. Pri napredovali obliki je potrebna tudi odstranitev prizadetega dela kitne ovojnice (sinoviektomija). Pri testiranju gibljivosti med posegom ugotovimo popolno gibljivost v celotnem obsegu giba in nadaljujemo z natančno hemostazo (zaustavitev krvavitve) in šivanjem kože. Po operaciji namestimo obliž.

Nega po posegu

Po posegu pričakujemo, da so na področju kirurškega reza lahko prisotni minimalna bolečine, oteklina, občutek vleka in spremenjena občutljivost kože.  Ti pojavi navadno v večjem delu izginejo po približno 3 tednih.

Že nekaj ur po operaciji lahko pričnete z nežnim razgibavanjem prsta. Odstranitev šivov svetujemo po 10-14 dneh pri osebnem zdravniku. Po odstranitvi šivov svetujemo fizioterapijo in nego brazgotine.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane. Zelo redko poškodba živca (bolečina in slabša občutljivost prsta).

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.