Poškodbe roke

Poškodbe roke sodijo med najpogostejše telesne poškodbe. Razlikujemo med odprtimi poškodbami, pri katerih prekinjena koža omogoča vstop patogenim mikroorganizmom, ki povzročajo okužbe in zaprtimi poškodbami, ki so manj nevarne.

Poškodbe so lahko nizko ali visoko energentske, tope ali ostre. Od načina poškodovanja je odvisna obsežnost poškodbe in okvara tkiv, ter posledične funkcionalne in estetske posledice. Poškodovana so lahko mehka tkiva (koža, žile, živci, mišice, kite) in kosti.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pri vseh poškodovancih je potreben natančen klinični pregled, v določenih primerih dodatna slikovna diagnostična obdelava (RTG, UZ) in hitra, natančna obravnava, v lokalni ali splošni anesteziji. S kliničnim pregledom lahko ocenimo poškodbo kože, kit, živcev, sklepov in obsklepnih struktur, nato pa pri kirurški eksploraciji natančneje ugotovimo katera tkiva so poškodovana in v kakšnem obsegu. S pomočjo dobre kirurške tehnike in nežnega ravnanja s tkivi in s pomočjo kirurških lup nato odstranimo mrtvo tkivo, osvežimo robove poškodovanih struktur in jih zašijemo. Ob tem pogosto uporabljamo tudi tehnike mikrokirurgije.

 

Smučarski ali golmanski palec
Je pogosta poškodba roke, pri kateri pride do pretrganja ali izpuljenja ligamenta na bazi palca. Pojavi se oteklina, podplutba, bolečina in omejena gibljivost. Prisotna je nestabilnost  sklepa in bolečine ob gibanju. Zdravljenje je redko konzervativno z opornico (5 tednov). Pogostejeje potrebna operacija (reinsercija in šiv ligamenta s sidrnim šivom). Potrebno je tudi izključiti zlom na bazi členka.

Kladivast prst
Pogosto poškodovanci poiščejo strokovno pomoč zaradi poškodbe kit iztegovalk. Te so lahko poškodovane zaradi vreznih ali vbodnih ran ali zaradi zaprtih poškodb. Pri postiljanju postelje ali obuvanju čevljev se lahko pretrga narastišče kite iztegovalke na bazi končnega členka. Posledica je nezmožnost iztegnitve kočnega členka, oteklina in bolečina. Zdravljenje je konzervativno z opornico (5 tednov) ali z operacijo (imobilizacija sklepa z žico in prešitje kite). Potrebno je tudi izključiti zlom na bazi členka.

Nega po posegu

Po posegu, odvisno od kompleksnosti poškodbe, lahko pričakujemo, da so na področju kirurškega reza prisotni bolečina, oteklina, občutek vleka in spremenjena občutljivost kože, slabša gibljivost. Ti pojavi navadno postopoma izvenijo v naslednjih tednih in mesecih po poškodbi. Po posegu svetujemo uporabo opornice in počitek z roko v višini srca, ter previdno pasivno razgibavanje prstov. Odstranitev šivov svetujemo po 10-14 dneh. Po odstranitvi šivov svetujemo fizioterapijo in nego brazgotine ter kontrolne preglede skladno z navodili kirurga.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane, slabša gibljivost, slabša občutljivost, brazgotine in spremenjena oblika, kronična bolečina (odvisno od kompleksnosti poškodbe). Vsaka poškodba je unikatna in končnega rezulatata ni mogoče zanesljivo napovedati. Rezultat i odvisen zgolj od kirurške tehnike in šivalnega materiala, pač pa tudi od lastnosti tkiva in motivacije poškodovanca v obdobju rehabilitacije.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.