Onkoplastične operacije

Onkoplastična kirurgija je uporaba tehnik plastične kirurgije za preoblikovanje dojke pri ohranitvenih onkoloških operacijah. V strokovni literaturi je bila prvič omenjena že leta 1996. Onkoplastični posegi se lahko izvajajo z dvema skupinama kirurgov, tako da sodelujejo kirurgi, ki obvladajo onkološko kirurgijo dojk, in plastični kirurgi, lahko pa tudi z obojestransko izobraženimi kirurgi.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pri vseh osebah je potreben natančen klinični pregled, v določenih primerih dodatna diagnostična obdelava in pogovor z anesteziologom. Nato se glede na želje pacientke natančno pogovorimo o prednostih in slabostih posega, vseh zapletih, rehabilitaciji in pričakovanem rezultatu.
Z onkoplastičnimi operacijami, ki so primerne za bolnice z ugodnim razmerjem med velikostjo dojke in tumorja (posamezni majhni /solitarni/ tumorji v velikih, povešenih dojkah), želimo varno odstraniti tumor in pri tem tudi estetsko preoblikovati obe dojki. Po odstranitvi tumorja je možnih več onkoplastičnih rekonstrukcijskih pristopov. Izbiramora med naslednjimi možnostmi:

  • preoblikovanje in operativno zmanjšanje obolele dojke (redukcijska mamaplastika) ter sočasno preoblikovanje zdrave dojke;
  • prerazporeditev lokalnega tkiva in uporaba lokalnih režnjev (t. i. rotacijski in transpozicijski režnji, pri katerih del kože in podkožja na naključnih ali znanih žilah prebodnicah, ki ta del kože prehranjujejo, obrnemo na prostor, kjer je tkivna vrzel;:
  • zapolnitev tkivnih vrzeli po odstranitvi tkiva dojke s telesu lastnim maščevjem (angl. fat grafting, fat remodeling).
icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
2 – 5 dni

icon-img04

Delo
3 – 4 tedne

icon-img05

Šport
6 – 8 tednov

Nega po posegu

Po posegu, odvisno od uporabljene tehnike, lahko  pričakujemo, da so na področju kirurških rezov prisotni bolečina, oteklina, podplutba, občutek vleka, spremenjena občutljivost kože. Ti pojavi so na vseh operiranih delih in postopoma izvenijo v naslednjih tednih po operaciji. Po posegu svetujemo počitek in omejeno telesno dejavnost z rokami ter pomoč v domačem okolju. Po odstranitvi šivov svetujemo pravilno nego brazgotin ter kontrolne preglede skladno z navodili kirurga.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so: krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane, slabša občutljivost, brazgotine. Rezultat ni odvisen zgolj od kirurške tehnike in šivalnega materiala, pač pa tudi od lastnosti tkiva in sposobnosti celjenja, predhodnega obsevanja, oblike prsnega koša in lastnosti druge dojke.

Ali so primerne vse bolnice?

Problem pa so predvsem večji tumorji, tumorji na estetsko pomembnih delih (v osrednjem delu dojke ali notranjih kvadrantih ob prsnici) in številni (multipli) tumorji.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.