Botoks

Kontrakcija mimičnih mišic obraza povzroča dinamične gube, ki po končanem gibu sicer izginejo, a z leti, zaradi ponavljajočih se gibov, vodijo v trajne, statične gube, ki jih z obrazno mimiko ne moremo izravnati.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Takšne osebe so stalno videti pretirano zaskrbljene, utrujene in slabe volje. To lahko preprečimo, če v izbrane mimične mišice obraza injiciramo majhne količine toksina botulina.

Toksin botulin proizvaja bakterija Clostridium botulinum. V estetske namene uporabljamo tip A, ki ga v zelo majhnih količinah z zelo tanko iglico natančno vbrizgamo v izbrane dele obraznih mišic in tako prekinemo prenos živčnega impulza ter prehodno ohromimo mimične obrazne mišice. Kratkotrajne posledice so spremembe neželenih mimičnih gub (zlasti na čelu in okoli oči). Poseg je hiter, le malo boleč in ponovljiv, učinek pa začasen. Obrazne mišice začnejo počasi pridobivati moč po šestih do sedmih mesecih, kar ima za posledico ponovno pojavitev gub. Po dveh letih ponavljajočega se injiciranja toksina se trajanje učinka podaljša. Izvajalci z dobrim znanjem lahko omogočijo tudi dvig obrvnih lokov brez uporabe kirurških tehnik in brazgotin (kemični »browlift«), kar dodatno prispeva k mladostnemu videzu obraza. Izkušen kirurg bo poskrbel, da obraz ne bo paraliziran, temveč zgolj osvežen in spočit. Z natančnim programom bo tudi preprečil trajne statične gube obraza.

Nega po posegu

Še 6 ur po posegu se izogibajte dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim. V tem času tudi ne prijemajte območij, kjer je bil toksin botulinum injiciran. Tako bo zdravilo ostalo v predelu, kjer je bilo injicirano, in ne bo potovalo drugam. Še 10 dni po posegu odsvetujemo zdravljenje z laserjem ali mikrodermoabrazijo. Če boste na soncu, uporabite zaščitno kremo s SPF vsaj 30. V tem času prav tako ne obiskujte solarija.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Občasno se pojavljajo blagi nekaj ur trajajoči glavoboli, otekline na mestu vboda, manjša krvavitev. Zapleti so ob pravilni uporabi in poznavanju anatomije obraznih mišic zelo redki. Opisani pa so tudi prehodno padajoča zgornja veka in povešen ustni kot.

Kdaj toksina botulina ne smemo uporabljati?

Toksin botulin je kontraindiciran pri aktivni okužbi na mestu aplikacije, pri znani preobčutljivosti za katerokoli sestavino raztopine, pri bolnikih z motnjami živčno-mišičnega prenosa (miastenija gravis), pri jemanju aminoglikozidnih antibiotikov ali drugih zdravil, ki učinkujejo na živčno-mišični prenos, med nosečnostjo in dojenjem.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.