Pridobivanje nove kosti

Kost je živa struktura, ki se z leti spreminja. Če imamo premalo kostnega tkiva za vstavitev zobnih vsadkov, pridobimo novo kost s kirurškim procesom kostne dograditve.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Današnja tehnologija nam omogoča, da izgubljeno kostnino, ki je posledica parodontalne bolezni, izdrtja zoba ali vnetnega procesa, do določene mere nadomestimo. Če je kostnine premalo, da bi vstavili zobni vsadek, je avgmentacija kosti nujen kirurški postopek, s katerim izboljšamo pogoje za implantacijo. Pri tem lahko uporabimo bolnikovo lastno kostno tkivo ali kostne nadomestke. Če so pogoji za implantacijo izrazito neugodni, je treba najprej narediti kostno dograditev in šele v naslednji operaciji po 4-6 mesecih vstaviti zobni vsadek. Ob ugodnejših razmerah je možno hkrati narediti kostno dograditev in implantacijo. Za dograditev kosti uporabljamo tudi lastne matične celice, ki jih pridobimo iz bolnikove krvi.

Pred operativnim posegom se ponovno pregleda rentgenske slike. Na mestih, kjer bo vstavljen vsadek in na mesto odvzema kostnega presadka, se aplicira lokalni anestetik. Bolnika se s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije. Prereže se ustna sluznica in prikaže kost, kamor želimo vstaviti vsadek. Izmeri se dimenzije manjkajoče kostnine, ki se jo odvzame iz odvzemnega mesta. V primeru uporabe kostnega nadomestka to ni potrebno. S posebnimi instrumenti se pripravi kostno ležišče in vanj vstavi (privije) zobni vsadek. Dogradimo kostno tkivo okoli mesta zobnega vsadka. Sluznico vrnemo v prvotno stanje in zašijemo. Šive odstranimo 7-10 dni po posegu.

Nega po posegu

Na mestih aplikacije lokalnega anestetika je ustna sluznica občutljiva še nekaj dni. Pojavijo se lahko oteklina, hematom in bolečina. Tretji dan po posegu je oteklina praviloma največja, nato se postopoma manjša. Prve ti dni svetujemo redno jemanje protibolečinskih tablet(NE Aspirina), nato pa ob bolečini.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Redko se na mestu kostne dograditve pojavi vnetje, kar lahko vodi do delne ali celotne izgube dograjene kostnine.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.