Predprotetična priprava zoba

Popravilo zob je možno na vidnem delu zoba, nad robom dlesni. Kadar je popravilo potrebno pod robom dlesni, dlesen s kirurškim posegom odmaknemo in podaljšamo klinično krono.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

V ustih viden del zoba imenujemo klinična krona. Ta je dostopna za popravila in čiščenje. Če je klinična krona poškodovana (npr. kariozna, zalomljena) pod dlesnijo, terapevt nima dobrega dostopa za popravilo. Takrat se odločimo za kirurško predpripravo zoba (znižanje robu dlesni in pod njo ležečo kostnino), ki bo okvarjen del korenine izpostavila do te mere, da bo možno popravilo. Poseg imenujemo podaljšanje klinične krone.

Pred posegom se še enkrat preveri stanje zoba, ki je predviden za podaljšanje klinične krone. V operativno področje se aplicira lokalni anestetik. Bolnika se ustrezno pripravi na poseg. To pomeni, da se ga s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije. Sledi delo v ustih. Operater dlesen sprosti in odmakne, da si prikaže kostni rob ob korenini. S sterilnimi svedri kostni rob zniža, kolikor je treba, in zagladi. Odmaknjen del dlesni ustrezno prilagodi in prileže. Dlesen se zašije s kirurškimi šivi. Bolnik dobi natančna navodila, kako ravnati med okrevanjem. Kontrolni pregled in morebitna odstranitev šivov sledita čez 7-10 dni.

Cilj predprotetične priprave zoba je, da ustvarimo pogoje za protetično popravo. Postopek imenujemo podaljšanje klinične krone.

Nega po posegu

Po posegu je na področju podaljšanja klinične krone možna zmerna in prehodna oteklina dlesni ali ustne sluznice. Bolečine so zmerne, obvladljive s protibolečinskimi tabletami.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Ob upoštevanju navodil, ki jih bolnik prejme ob posegu, zapletov ne pričakujemo.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.