Korekcija bradavice

Lepa oblika in velikost prsne bradavice imata zelo pomembno vlogo pri estetskem videzu zdrave dojke. Vdrta bradavica nepravilne oblike ima lahko tako estetske, kot funkcionalne posledice. Pri rekonstrukciji dojke želimo doseči želimo čim bolj naraven videz rekonstruirane dojke in skladnost telesa, da bolnica pozabi na zdravljenje raka in se po bolezni čim samozavestneje vrne v običajni življenjski ritem. Med dodatne posege pri oblikovanju popolne dojke sodijo rekonstrukcija bradavice in kolobarja (BK-kompleks).

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Bolnice pogosto obiščejo kirurga zaradi nepravilne oblike, velikosti in povešenih dojk, pogosto pa jih moti tudi asimetrija in nepravilna oblika bradavice in kolobarja (BK-kompleks) .

Operacija vdrte bradavice je ambulantna in navadno poteka v lokalni, redko splošni anesteziji. Kirurške tehnike preoblikovanja prsne bradavice in kolobarja so različne. Vsem pa je skupno prekinitve vezivnega tkiva in prekratkih izvodil, ter dvig in preoblikovanje bradavice.

Bolnicam z rekonstrukcijo dojke po šestih mesecih predlagamo kirurški poseg za obnovitev prsne bradavice in kolobarja (BiK). Poseg poteka ambulantno, v lokalni anesteziji, in traja približno 20 minut. Prsno bradavico oblikujemo z uporabo lokalnih režnjev, po predhodni določitvi položaja nove bradavice in narisu rezov.

Po mesecu dni, ko so vse rane zaceljene, lahko napravimo tetovažo kolobarja Anestezija navadno ni potrebna, le občasno uporabimo anestetik v obliki mazila ali injekcije. Pred tetovažo najprej izberemo ustrezno barvo, potem pa s posebno napravo z drobnimi iglicami vnesemo pigment v usnjico. Postopek traja do 30 minut.

Poleg zgoraj opisane tehnike lahko rekonstrukcijski kirurg izbere in predlaga tudi nekatere druge tehnike, s katerimi želi doseči primerno velikost, obliko in barvo BiK ter trajnost rezultata.

  • Before-korekcija b
    After-korekcija b
    Prej korekcija b Potem
icon-img01

Trajanje posega
1 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
lokalna

icon-img03

Hospitalizacija
0 dni

icon-img04

Delo
ni odsotnosti

icon-img05

Šport
1 – 2 tedna

Nega po posegu

Dokler imate šive: dokler rane niso zaceljene (navadno 2–3 tedne po operaciji) ali so na njih še šivi (14 dni po operaciji), ran ne smete neposredno močiti. Pred tuširanjem obliž, ki prepušča zrak, zamenjajte z vodoodpornim, tega pa po tuširanju spet zamenjajte z drugim zrak prepuščajočim obližem. Adhezivnih trakov ne odstranjujte. S tem rani zagotovite optimalno okolje za celjenje in preprečujete nevarnost okužbe. 6 – 12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiskom solarija.

Za hitrejše in boiljše celjenje svetujemo tudi ustrezno pooperativno nego z izdelki za nego brazgotin.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so lahko oteklina, podplutba, krvavitev, redko vnetje. Zavedati pa se moramo, da je nova bradavica slabše občutljiva in da ima okrnjeno erektilno sposobnost, saj je koža dojke, iz katere oblikujemo bradavico, slabše občutljiva v primerjavi z normalno bradavico.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.