Korekcija vek (Blefaroplastika)

S staranjem postane koža obraza ohlapna in pojavijo se gube. Te spremembe zakrivajo oko in zaradi njih delujejo oči manjše. Rešitev je korekcija vek , oz. Blefaroplastika.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega – Korekcija vek

Pri izrazitem presežku lahko koža na zgornji veki povzroča tudi motnje vida. Na spodnji veki opazimo tako imenovane podočnjake, ki nastanejo zaradi izbočenja maščevja. Povesijo se mehka tkiva lica, zaradi česar spodnja veka deluje daljša, kar daje žalosten, utrujen in postaran videz. Rešitev je znana kot blefaroplastika oziroma korekcija vek.

 

Korekcija zgornje veke – Zgornja blefaroplastika


Do nedavnega je estetska operacija vek vključevala izrez kože, maščobe in mišice. Danes vemo, da odstranjevanje tkiv ni primerno za vse bolnike. Podrobnejše poznavanje anatomije vek je privedlo do nastanka novih tehnik, ki imajo za cilj prerazporejanje in podporo mehkih tkiv, ohranjanje maščobe in natančen izrez kože.

Korekcija vek je ambulantna in običajno poteka v lokalni, redko splošni anesteziji. Po izrezu kože sledi izrez orbikularne mišice, pod katero je vezivni septum. Z majhnimi rezi pristopimo v dva predelka, v katerih je maščevje. Sledita natančen izrez in prerazporeditev maščobe. Zatem natančno ustavimo krvavitev in zašijemo kožo. Če povešena solzna žleza povzroči oteklino na zunanjem delu zgornje veke, lahko napravimo dvig žleze. Ko je blefaroplastika zaključena sta prehodno vidni oteklina in podplutba. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob ustreznem hlajenju hitro zmanjša, podplutba pa lahko traja do štirinajst dni. Šive običajno odstranimo po tednu dni. Brazgotine v obliki tanke črte so malo opazne.
 

Korekcija spodnje veke – spodnja blefaroplastika


Spodnja blefaroplastika je zahtevnejša od posega na zgornji veki, tudi okrevanje je daljše. Obstajajo različne tehnike.

Operacija spodnje veke je ambulantna in navadno poteka v lokalni, redko splošni anesteziji. Napravimo rez pod trepalnicami, razmaknemo kožo in spodaj ležečo mišico ter pristopimo do treh maščobnih predelkov spodnje veke. Sprostimo maščevje ter ga pazljivo prerazporedimo in preoblikujemo, da ohranimo mladosten videz. Nato mišico, če je ohlapna, na zunanji strani s posebnim šivom fiksiramo v položaju, ki je nekoliko višji od notranjega očesnega kota. Zatem nadvse pazljivo izrežemo odvečno kožo. Ko je korekcija vek zaključena sta prehodno vidni oteklina in podplutba. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob ustreznem hlajenju hitro zmanjša, podplutba pa izgine v štirinajstih dneh. Šive navadno odstranimo po tednu dni.

  • Before-Korekcija vek
    After-Korekcija vek
    Prej Korekcija vek Potem

Nega po posegu

Ko je korekcija vek zaključena se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah (hranjenje, nega). Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po blefaroplastiki ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v 2-3 dneh po operaciji. Po posegu bodo operativne rane zašite, čeznje bodo naneseni zaščitno mazilo in obliži.

Dokler imate šive: dokler so na rani šivi (5–7 dni po operaciji), jih ne smete neposredno močiti.

Dokler rane niso zaceljene: 2–3 tedne po operaciji se izogibajte nošenju kontaktnih leč in uporabi kakršnihkoli ličil na operiranem predelu.

Da zakrijete posledice operativnega posega in se zaščitite pred neprijetnim občutkom na svetlobi, lahko po operaciji uporabljate sončna očala. Ne pozabite jih prinesti s seboj na sprejem v medicinski center. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.