Rizartroza (Obraba sedlastega sklepa)

Obraba sedlastega sklepa palca (sklep med dlančnico in zapestno kostjo) je pogost vzrok obiska pri kirurgu. Pojavi se zlasti pri stareših ženskah, ki opravljajo stalne ponavljajoče gibe s palcem. Zaradi dedne predispozicije, poškodbe in pogostih obremenitev pride do obrabe in degeneracije sklepnega hrustanca. To ima za posledico spremenjeno obliko sklepa, bolečine (zlasti ob obrementvi) in omejeno gibljivost.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Na osnovi pregleda se lahko odločimo za zdravljenje z nesteroidnimi antirevmatiki in počitkom, ter uporabo opornice ali injiciranjem lokalnega anestetika in kortikosteroida. Zlasti pri napredovalih oblikah tovrstno zdravljenje ni trajno in zelo uspešno, zato svetujemo operacijo. Pacientom lahko predlagamo zatrditev sklepa ali artroplastiko.

Pri operaciji po predhodnem pogovoru in narisu v brezkrvnem polju, v prevodni ali splošni anesteziji naredimo kratek rez nad sklepom. Nato si prikažemo sklep in odstranimo prizadeti del sklepne površine (bazo dlančnice in zapestno kost – mnogovogelnica ali trapezium). Nato skladno z načrtom sklep zatrdimo ali ga preoblikujemo z dodanim spacerjem (vmesnikom), ki je lahko iz umetnega ali naravnega materiala. Nato nadaljujemo z natančno hemostazo (zaustavitev krvavitve) in šivanjem kože. Po operaciji namestimo opornico.

Nega po posegu

Po posegu pričakujemo, da so na področju kirurškega reza lahko prisotni minimalna bolečine, oteklina, občutek vleka.  Ti pojavi navadno v večjem delu izginejo po približno 3 tednih. Odstranitev šivov svetujemo po 10-14 dneh pri osebnem zdravniku. V primeru zatrditve sklepa po petih tednih odstranimo fiksacijski žici. Po odstranitvi žic svetujemo fizioterapijo in nego brazgotine.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane. Zelo redko poškodba živca (bolečina in slabša občutljivost palca). Pri zatrditvi je nekoliko slabša gibljivost in možnost nastanka psevdoartroze.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.