Korekcija nosu (Rinoplastika)

Nos ima na obrazu osrednji položaj in pomembno vpliva na njegovo privlačnost. Za »idealen« ženski nos je značilen raven hrbet, ki prehaja v nekoliko privzdignjen vršek. »Idealen« moški nos pa je v celoti raven.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Različne prirojene ali pridobljene nepravilnosti nosu so lahko vzrok za slabšo samopodobo človeka, motnje samozavesti in težave pri vzpostavljanju socialnih stikov. Včasih je problematično samo eno področje nosu, na primer nosni vršek ali poudarjena grba. Pogosteje pa je nepravilnosti več. Večje nepravilne oblike nosu, kot sta zvita ali prelomljena os nosu in nepravilna oblika nosnega pretina, so pogosto posledica predhodne poškodbe. S tem je lahko povezana tudi vrsta funkcionalnih težav, kot so težave pri dihanju, smrčanje in simptomi, podobni alergiji. V takšnih primerih je poleg izboljšanja videza treba natančno analizirati tudi funkcionalno motnjo.

Rinoplastiko po pristopu v grobem delimo na dva tipa: odprto in zaprto. Zaprti pristop izvedemo skozi rez na notranji strani nosu. Pri odprtem pristopu je rez na bazi nosu. Takšen pristop omogoča kirurgu dvig kože od nosnega ogrodja ter zelo dobro preglednost nad spodaj ležečim hrustancem in drugimi nosnimi strukturami, ki jih popravi pod kontrolo očesa. Pri obeh tehnikah je cilj preoblikovati hrustančni in kostni del nosu. Izkušeni kirurgi so pogosto izurjeni v obeh, o njuni uporabi pa se odločijo skupaj z bolnikom glede na kompleksnost posega.

Operacija navadno poteka v splošni anesteziji in traja od ene do treh ur. Nosna opornica se odstrani sedmi do deseti dan po operaciji. Po operaciji sta vidni prehodna oteklina in podplutba, ki sta odvisni od kompleksnosti posega. Končni rezultat operacije pa lahko ocenimo šest mesecev po njej.

Cilj večine sodobnih tehnik rinoplastike je preoblikovanje hrustančnega in kostnega dela nosu ter dodajanje hrustančnih presadkov.

 • Before-Korekcija nosu 1
  After-Korekcija nosu 1
  Prej Korekcija nosu 1 Potem
 • Before-Korekcija nosu 2
  After-Korekcija nosu 2
  Prej Korekcija nosu 2 Potem
 • Before-nos
  After-nos
  Prej nos Potem

Nega po posegu

Po posegu bodo operativne rane zašite, čeznje bodo nameščeni adhezivni trakovi, čez to pa nosna opornica in obliži. V nosnicah bodo nameščeni tamponi.

Po posegu se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Še 6 ur po posegu se izogibajte ležanju na ravni podlagi (podložite si vzglavje), dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v nekaj dneh po operaciji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in podplutba. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, podplutba pa izgine v treh tednih. Šive navadno odstranimo po tednu dni.

Po odstranitvi tamponov iz nosnic: do odstranitve šivov notranjost nosnic dvakrat dnevno očistite s fiziološko raztopino in nato namažite z antibiotičnim mazilom.

Dokler imate šive: dokler so na rani šivi (7–10 dni po operaciji), ran ne smete neposredno močiti. Nosne opornice in adhezivnih trakov na ranah ne odstranjujte. S tem rani zagotovite optimalno okolje za celjenje in preprečujete možnost okužbe.

Dokler rane niso zaceljene: 2–3 tedne po operaciji se izogibajte uporabi kakršnihkoli ličil na operiranem področju. Če nosite očala, se jim izogibajte, dokler rane niso zaceljene, oziroma jih ustrezno podložite, da ne bodo pritiskala neposredno na operirano področje.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Povezani so s slabim celjenjem, brazgotinjenjem, premajhno ali čezmerno korekcijo, premiki hrustančno-kostnih struktur in posledično spremenjeno obliko. Če je koža debela, je lahko sprememba oblike hrustančnega dela manj opazna, pri tanki koži pa so lahko vidne manjše izbokline hrustanca in neravnine.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.