Nadomeščanje manjkajočih zob

Ljudje izgubimo zobe zaradi različnih vzrokov. Najpogostejša vzroka sta karies in parodontalna bolezen. Vrzel med zobmi lahko nadomeščamo na več načinov. Ena od možnosti je fiksnoprotetični most. Protetični most povrne funkcijo ter estetiko sklenjene zobne vrste brez kirurških posegov. Potrebno je nadomeščanje manjkajočih zob ne samo iz estetskih ampak tudi funkcionalnih razlogov. V kolikor se za to ne odločimo pride lahko do nagiba sosednjih zob, izraščanja zob nasprotne čeljusti in slabšega žvečenja hrane.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

 

Najprej je treba opraviti dober diagnostičen pregled vseh nosilcev in določiti njihovo biološko vrednost. Če ugotovimo, da so zdravi, se lahko odločimo za protetično sanacijo zobovja. Izdela se protetični načrt. Postopek je zelo podoben, kot če bi izdelovali posamezno prevleko. Zobe odtisnemo. Pred začetkom prve faze apliciramo lokalni anestetik. Izbrane zobe, ki mejijo na vrzel, obrusimo in ponovno odtisnemo. S pomočjo prvega odtisa v ordinaciji izdelamo začasno provizorično zaščito obrušenih zob, ki bolniku vrne estetiko ter funkcijo zob. Pacient s pomočjo terapevta ter tehnika izbere barvo mostu. Tehnik izdela ogrodje, temu sledi proba ogrodja v ordinaciji. V drugi fazi tehnik na ogrodje izdela končen most. Pacientu najprej provizorično namestimo most, da vidi, kako izgleda v ustih. Če sta barva in oblika primerni, se ga zacementiramo. Glede na izbor materiala, iz katerega bo most, se lahko zgoraj opisani postopek malenkostno razlikuje v samem poteku. Če je za brušenje predvidenih veliko zob, se brušenje izvede v več fazah. Pacientu po brušenju vedno izdelamo začasne provizorične prevleke.

 

Protetični most povrne funkcijo ter estetiko sklenjene zobne vrste brez kirurških posegov.

Nega po posegu

Na mestih aplikacije lokalnega anestetika je ustna sluznica občutljiva še nekaj dni.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so redki. Med postopkom preparacije nosilcev lahko kateri od njih postane avitalen in potrebuje koreninsko zdravljenje. Kot kasen zaplet lahko štejemo, če kateri od nosilcev mostu odmre in je treba opraviti koreninsko zdravljenje preko prevleke.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.