Zobni vsadek

Danes je vstavitev zobnega vsadka odlična metoda za nadomeščanje izgubljenih zob. Zobni vsadek (implantat) je kovinski vijak, ki se ga vstavi v kost. Izdelan je iz titanija, ki omogoča, da se v določenem času vsadek neposredno sprime s kostjo, čemur pravimo osteointegracija. Vsadek nadomešča korenino manjkajočega zoba, nanj pa se privijači ali cementira protetična nadgradnja. S tem postopkom se povrneta funkcija in estetika sklenjene zobne vrste.

Za nadomeščanje izgubljenih zob z zobnimi vsadki sta potrebna dobro načrtovanje ter sodelovanje med protetikom in kirurgom. Gre za interdisciplinaren postopek dela, ki zahteva čas, saj je ključ do uspeha v skrbnem načrtovanju in natančnem delu.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Operativni poseg obsega dve fazi.

1. Faza

Pred operativnim posegom se ponovno pregleda rentgenske slike. Na mestu, kjer bo vstavljen vsadek, se aplicira lokalni anestetik. Bolnika se s posebnimi razkužili umije okrog ust in ustrezno pokrije. Sledi delo v ustih. Prereže se ustna sluznica in prikaže kost, kamor želimo vstaviti vsadek. S posebnimi instrumenti se pripravi kostno ležišče, v katerega privijemo zobni vsadek. Sluznico vrnemo v prvotno stanje in zašijemo. Šive odstranimo 7-10 dni po posegu.

2. Faza

Po 4-6 mesecih zraščanja vsadka s kostjo sledi kratka faza, pri kateri prerežemo sluznico nad vsadkom in nanj privijačimo oblikovalec dlesni. Po dveh tednih lahko pričnemo z izdelavo protetičnega nadomestka.

Nega po posegu

Na mestih aplikacije lokalnega anestetika je ustna sluznica občutljiva še nekaj dni. Pojavijo se lahko oteklina, hematom in bolečina. Tretji dan po vstavitvi zobnega vsadka je oteklina praviloma največja, nato se postopoma manjša. Po posegu svetujemo prve ti dni redno jemanje protibolečinskih tablet(NE Aspirina), nato pa ob bolečini.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Vnetje po vstavitvi vsadka je redko in ga je moč zdraviti. Zelo redko se vsadek v predvidenem času ne vraste v kost. V tem primeru ga odstranimo in kasneje vstavimo novega. Noben zdravnik ali zobozdravnik ne more zagotoviti popolne uspešnosti in odsotnosti vsakršnega tveganja.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.