Korekcija uhljev (Otoplastika)

Za kirurški poseg otoplastiko se odločimo pri različnih prirojenih nepravilnostih hrustančnega dela uhlja (razširjene ušesne školjke, povečan kot med školjko in lobanjskimi kostmi, povečane ali razširjene ušesne mečice ali kombinacije vseh naštetih nepravilnosti).

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Ker so zaradi prirojene nepravilnosti – štrlečih uhljev – zlasti otroci pogosto deležni posmehovanja vrstnikov, kar ima lahko zanje psihosocialne posledice, je operativni posegnajbolj smiseln pred vstopom otroka v šolo. V tej starosti so strukture uhlja že popolnoma razvite, zato s posegom nikakor ne vplivamo na njegov razvoj. Korekcijo štrlečih uhljev lahko opravimo tudi pri starejših ljudeh.

Obstaja vrsta tehnik, katerih skupni cilj sta simetrična in pravilno oblikovana uhlja. To dosežemo s preoblikovanjem hrustančnega dela uhlja in kože za uhljem v lokalni anesteziji (pri starejših otrocih in odraslih) ali splošni anesteziji pri majhnih otrocih. Najprej vretenasto izrežemo kožo na zadnji strani uhlja in tako omogočimo dostop do hrustančnega dela uhlja. Kirurg nato s posebnim instrumentom preoblikuje hrustanec. Da hrustanec zadržimo v novi obliki in položaju, navadno uporabimo posamezne šive, ki so skriti pod kožo. Operacijo zaključimo še s šivanjem kože in občasno posebnimi tamponskimi šivi, ki služijo kot zunanja opornica. Po posegu so prisotne manjše bolečine, ki jih prve dni lajšamo z blagimi protibolečinskimi zdravili. Do dokončne zacelitve vseh struktur uhlja je treba nositi kompresijski trak.

  • Before-Korekcija uhljev 2
    After-Korekcija uhljev 2
    Prej Korekcija uhljev 2 Potem
  • Before-Korekcija uhljev 3
    After-Korekcija uhljev 3
    Prej Korekcija uhljev 3 Potem

Nega po posegu

Po posegu bodo rane zašite, lahko boste imeli nameščene tamponske šive, čez to pa bosta nameščena obvezni material in povoj.

Po posegu se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Še 6 ur po posegu se izogibajte ležanju na ravni podlagi (podložite si vzglavje), dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v nekaj dneh po operaciji.

Po odstranitvi obveznega materiala: ko se odstrani večji del obveznega materiala (navadno na prvi kontroli po posegu), začnite nositi kompresijski trak za ušesa. Prva 2 tedna po posegu ga nosite ves čas, potem pa še 4 tedne samo ponoči in med dejavnostmi, kjer bi si lahko poškodovali uhlje (npr. šport).

Dokler rane niso zaceljene: če nosite očala, se jim 2–3 tedne po operaciji, dokler rane niso zaceljene, izogibajte oziroma jih ustrezno podložite, da ne bodo pritiskala neposredno na operirano področje. V tem času ran tudi ne smete močiti; priporočamo, da vam nekdo pomaga pri umivanju las, da se pri tem operirano področje ne zmoči. S tem ranam zagotovite optimalno okolje za celjenje in preprečujete nevarnost okužbe.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Povezani so s slabim celjenjem, brazgotinjenjem, premajhno ali čezmerno korekcijo, premiki hrustančno-kostnih struktur in posledično spremenjeno obliko. Če je koža debela, je lahko sprememba oblike hrustančnega dela manj opazna, pri tanki koži pa so lahko vidne manjše izbokline hrustanca in neravnine.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.