Sanacija brezzobosti

Nekaterim ljudem manjka več zob. Kadar stanje v ustni votlini ne dopušča nadomeščanja zob s fiksnimi protetičnimi nadomestki, se odločimo za izdelavo zobne proteze. Proteza je protetični nadomestek, ki ga človek lahko vzame iz ust in očisti. V preteklosti smo poznali delne in totalne proteze. Danes poznamo še druge, udobnejše vrste protez, kot so npr. z vsadki podprte proteze. Pri teh uporabimo za nosilce zobne vsadke in tako totalno protezo spremenimo v protezo z nosilci, ki je mnogo stabilnejša.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Najprej opravimo diagnostičen pregled in izdelamo protetični načrt. Če se odločimo izdelati protezo na zobnih vsadkih, kirurg najprej vstavi vsadke. Sledi približno 4–6 mesecev dolgo obdobje, ko se  vsadki zrastejo s kostjo. Nato začne delo protetik. Sledijo faze odtiskovanja in nadgradnja vsadkov. Terapevt s pomočjo odtisov in registracijo medčeljustnih odnosov prenese informacije iz ust v zobotehnični laboratorij. Bolnik s tehnikom in terapevtom izbere obliko in barvo zob. Tehnik postavi v vosek izbrane zobe, sledi pomerjanje v vosku. To pomeni, da dobi bolnik »protezo iz voska« v usta in natančno vidi, kakšna bo postavitev zob v končni protezi. V tej fazi so možne korekcije tako postavitve zob, kot oblike in barve. Sledita dokončanje in vstavitev proteze v usta. Glede na izbor proteze (delna, totalna, podprta z implantati itd.) se lahko postopek razlikuje od zgoraj opisanega. Pri izdelavi vseh vrst protez poteka delo v več fazah.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Praviloma v prvih dneh po vstavitvi proteza (tako delna kot totalna) ožuli. Na ustni sluznici se pojavijo aftam podobne rane. Tega pojava ne štejemo med zaplete, saj je pričakovan. Protezo se prilagodi in težave izzvenijo.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.