Dvig obrvnih lokov (Browlift)

Lepa oblika obrvi ima pri obrazu zelo pomembno vlogo, idealen položaj obrvi pa je določen z več parametri. Ptoza (spust, povešenje) obrvi je posledica biološkega procesa staranja.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Bolnik s ptozo obrvi običajno deluje jezno ali starejše, kot je njegova kronološka starost. Če je povešenje zelo izraženo, lahko povzroči tudi motnje vidnega polja, zato z dvigom obrvi (browlift) ne izboljšamo le videza, temveč tudi funkcijo.

Browlift operacija je ambulantna in navadno poteka v lokalni, redko splošni anesteziji. Kirurške tehnike dviga obrvnih lokov so v zadnjih desetih letih doživele številne spremembe. Pred tem obdobjem se je edina poznana tehnika dviga obrvnih lokov izvedla skozi t. i odprt pristop, to je skozi rez v lasišču, ki je potekal čez celotno lasišče od enega do drugega uhlja. V zadnjem desetletju je prišlo do bliskovitega razvoja tehnik, te so postajale manj invazivne še zlasti ob uvedbi endoskopa. Vsem sta skupna izrez kože in fiksacija obrvnih lokov v boljšem položaju. To lahko do neke mere dosežemo tudi s posebno oblikovanimi suspenzijskimi nitmi, ki jih uporabljamo za dvig mehkih tkiv.

Začasen dvig obrvnih lokov, browlift, lahko napravimo tudi z natančnim injiciranjem toksina botulina (kemični browlift). Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in podplutba. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju hitro zmanjša, podplutba pa izgine v štirinajstih dneh. Šive navadno odstranimo po tednu dni.

  • Before-Dvig obrvnih lokov
    After-Dvig obrvnih lokov
    Prej Dvig obrvnih lokov Potem

Nega po posegu

Po posegu bodo operativne rane zašite, čeznje bo naneseno zaščitno mazilo in povrh še obliži.

Dokler rane niso zaceljene: 3 dni po operaciji si lahko lase nežno umijete z blagim šamponom brez parfumskih dodatkov (npr. šampon za dojenčke). Uporabo blagega šampona priporočamo, dokler rane niso zaceljene, kar je navadno 2–3 tedne po operaciji. V tem času se tudi izogibajte uporabi kakršnihkoli ličil na operiranem predelu. 4 tedne po posegu si ne barvajte las, se ne fenajte, trajno kodrajte las in ne uporabljajte nobenih izdelkov, ki ostanejo na laseh (lak, pena, gel ipd.). Da prekrijete posledice operativnega posega in se zaščitite pred neprijetnim občutkom zaradi svetlobe, lahko po operaciji nosite sončna očala. Ne pozabite jih prinesti s seboj na sprejem v medicinski center. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so lahko oteklina, podplutba, krvavitev, redko vnetje in pri slabo načrtovanem posegu funkcionalne motnje.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.