Tumorji roke

Roka je sestavljena iz različnih tkiv in iz vseh tkiv se lahko zraste novotvorba ali tumor (tvorba, bula). V osnovi razlikujemo benigne ali nenevarne tumorje in maligne, nevarne tvorbe, ki jih imenujemo rak. Vsaka tvorba na roki še ne pomeni, da imamo raka. Na srečo večina tumorjev na roki ni nevarna.

NAROČILO NA PREGLED

Najpogostejši so ganglioni (izbočenje sklepne ovojnice, napolnjene s sklepno tekočino različne viskoznosti). Večina je na področju zapestja, redkeje prstov. Bolnike lahko motijo zaradi videza, lahko pa so boleči in funkcionalno moteči, zlasti pri aktivnih športnikih. Pogosto kirurško zdravljenje ni potrebno, lahko pa se odločimo za punkcijo s katero odstranimo želatinasto, prozorno tekočino. Redko se odločimo za operativno odstranitev gangliona.

Drugi pogosti tupmorji so maščobni tumorji – lipomi. Nenevarne podkožne spremembe, ki počasi rastejo in so moteče iz estetskega vidika ali v napredovali fazi, zaradi velikosti pritiskajo na okolne strukture in povzročajo bolečine in funkcionalne motnje.

V dlani, še pogostejši pa na prstih se lahko pojavi rjavi tumor (gigantocelični tumor kitne ovojnice). Tvorba je benigne narave, lobulirana, rumeno-rjave barve, omejena. V začetnem obdobju ne povzroča funkcionalnih težav, kasneje pa zaradi pritiska in razraščanje povzroča poškodbo obsklepnih struktur in sklepov.

V dlani in prstih se lahko pojavijo tudi benigni tumorji žilnega izvora. Hemangiomi, venske in A-V malformacije, ki so navadno iztisljivi in različno hemodinamsko aktivni. Pogosto lahko tipljemo tudi pulzacije. Pri hemangiomih je potrebno sodelovanje z interventnim radiologom za diagnostično obdelavo in zdravljenje s sklerozantnim sredstvom z ali brez kirurške operacije.
Redko se srečamo tudi s tumorjem, ki leži pod nohtno ploščo in ga imenujemo glomusni tumor. Zanj je značilna izrazita bolečina ob prirtisku na nohtno ploščo in na mrazu. Pokaže se kot modro prosevajoča tvorba pod nohtom , ki je lahko rahlo privzdignjen. Na rtg sliki vidimo manjše vbočenje kosti. Zdravljenje je operacijsko z izluščenjem tumorja v ovojnici.

Na roki se lahko srečamo tudi s kostnimi tumorji, ki so večinoma benigne narave. Najpogostejša sta enhondrom in osteid-osteom. Pomembno je, da opravimo RTG in včasih CT in MRI preiskavo. Večinoma je zdravljenje kirurško z operacijo pri kateri izluščimo tumor in kostno vrzel zapolnimo z avtolognim kostnim presadkom ali kostnim nadomestkom.
Maligni tumorji roke so redki a nevarni, zato je potrebna natančna diagnostična obdelava (CT, MRI, PET scan) in pravilno zdravljenje.

 

Opis posega

Pri pregledu pogosto lahko iztipljemo tumor in ocenimo funkcionalno in estetsko motnjo, ter se odločimo za diagnostične postopke: slikovne preiskave (UZ, RTG, MRI) in punkcijo.

Na osnovi pregleda se lahko odločimo za operativno zdravljenje v lokalni ali splošni anesteziji. Najprej izberemo dolžino in položaj reza, nato si tumor prikažemo in ga z dobro kirurško tehniko, s pomočjo operativnih lup, v brezkrvnem polju, ločimo od okolnih struktur in izluščimo brez dodatnih poškodb zdravih tkiv, nato nadaljujemo z hemostazo in šivanjem rane. Včasih je potrebno uporabiti drenažno cevko. Navadno po posegu tkivo pošljemo na patohistološko analizo.

Nega po posegu

Po posegu pričakujemo, da so na področju kirurškega reza lahko prisotni minimalna bolečine, oteklina, občutek vleka in spremenjena občutljivost kože.  Ti pojavi navadno v večjem delu izginejo po približno 3 tednih. Po posegu svetujemo počitek z roko v višini srca in previdno razgibavanje prstov. Odstranitev šivov svetujemo po 10-14 dneh pri osebnem zdravniku. Po odstranitvi šivov svetujemo fizioterapijo in nego brazgotine.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane. Zelo redko poškodba živcev in žil, kar ima za posledico lahko bolečino in slabšo občutljivost kože.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.