Rekonstrukcija z vsadkom (enostopenjska)

NAROČILO NA PREGLED

Pri natančno izbranih bolnicah (mlajše bolnice z gensko mutacijo ali bolnice z začetnim stadijem bolezni, pri katerih onkolog pri odstranitvi obolelega tkiva ohrani tudi bradavico in kolobar), lahko napravimo tudi enostopenjsko rekonstrukcijo z vsadkom. Podobno kot pri takojšnji avtologni rekonstrukciji z lastnim tkivom v primeru enostopenjske rekonstrukcije z vsadkom poseg opravimo med isto anestezijo. Onkolog odstrani dojko, rekonstruktivni kirurg pa pod veliko prsno mišico vstavi ustrezen natančno izbran in anatomsko oblikovan silikonski vsadek (enak, kot ga uporabljamo v estetski kirurgiji povečanja dojk). Za ohranitev dobrega položaja vsadka in velike prsne mišice uporabimo tudi posebno mrežico. Bolnica iz operacijske dvorane pride brez obolelega tkiva in s simetrično rekonstruiranima dojkama.

V bolnišnici
Prvi dan po operaciji bolnica poseda v postelji, vstaja iz postelje in hodi. V primeru krvavitve, ki je zelo redek zaplet (v manj kot 2 %), je lahko potreben dodaten poseg v splošni anesteziji.

V bolnišnici ostane predvidoma 2–5 dni. Okrevanje je odvisno od različnih dejavnikov (lastnosti tkiva, velikosti vsadka, ali so bile odstranjene bezgavke v pazduhi ipd.). Navadno so prve dni po operaciji prisotne zmerne bolečine, ki so posledica raztegnitve mišice in kože ter pritiska na čutilne živce. Zato v rano vstavimo kateter, preko katerega 2 ali 4 dni počasi dajemo lokalni anestetik, kar močno zmanjša bolečine. V nekaj dneh kirurg odstrani kateter in drenažne cevke.

Lažjih telesnih dejavnosti se bolnica lahko loti že teden dni po operaciji. Do odstranitve drenažnih cevk navadno prejema tudi antibiotik.

K hitrejšemu okrevanju in primernemu položaju vsadka pomembno vpliva tudi nošenje posebnega nedrčka. Ta naj bo oblikovan tako, da omogoča dodatno oporo med okrevanjem in zmanjšuje bolečine.

V primeru dvostopenjske rekonstrukcije je neposredno po prvi operaciji dojka veliko manjša kot zdrava dojka in tudi ploska; koža je v osrednjem delu napeta, na robovih lahko nekoliko nagubana. V osrednjem delu pa je različno dolga brazgotina. Kasneje s postopnim polnjenjem tkivnega razširjevalca povečamo prostornino in spremenita se oblika in velikost nove dojke. Ob tem se izravnajo tudi kožne gube.

V primeru enostopenjske rekonstrukcije z anatomsko oblikovanim vsadkom pa so zaradi slabše prekrvavitve, ki nastane zaradi onkološkega zdravljenja, potrebne ustrezna nega kože in preveze. Lahko se pojavijo tudi drobni mehurčki in slabše celjenje ali delno odmrtje kože, zlasti v področju kolobarja in bradavice, kar lahko zahteva nekoliko daljše celjenje, redko pa dodaten kirurški poseg ali celo odstranitev vsadka.

  • Before-enst
    After-enst
    Prej enst Potem
icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
2 – 5 dni

icon-img04

Delo
3 – 4 tedne

icon-img05

Šport
6 – 8 tednov

Nega po posegu

Ob odpustu iz bolnišnice kirurg določi datum prvega kontrolnega pregleda, bolnici posreduje navodila za domačo oskrbo in v primeru bolečin predpiše protibolečinska zdravila.
Doma priporočamo:

  • tuširanje preko obližev, razen če kirurg ne predpiše drugače,
  • uporabo ustreznega nedrčka,
  • izvajanje vaj po navodilih fiziatra in fizioterapevta,
  • izogibanje težjim opravilom 3–6 tednov,
  • uporabo kompresijskega traku, ki preprečuje premik vsadka proti ključnici, če je tako predpisal zdravnik.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so redki. Če se pojavijo, jih je potrebno prepoznati in ustrezno ukrepati. V zgodnjem obdobju po operaciji lahko pride do nabiranja tekočine v žepu ob vsadku, kar se kaže z naraščajočo oteklino dojke in bolečinami, ali do vnetja, ki se kaže s povišano telesno temperaturo, kljuvajočo bolečino in pordelostjo kože. Določen delež zapletov se lahko pojavi tudi kasneje, zlasti nagubanje kože nad vsadkom, premik ali rotacija vsadka in oblikovanje čvrste vezivne ovojnice okoli vsadka, ki se lahko prične prekomerno krčiti in spremeni obliko in trdoto rekonstruirane dojke.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.