Lasersko odstranjevanje tetovaž

Vsako leto se po svetu za tetoviranje odloči vse več ljudi. Nekatere ocene kažejo, da je v ZDA tetoviranih približno 10 odstotkov moških, za poslikavo lastnega telesa pa se, prav tako v ZDA, vsako leto odloči že 24 odstotkov študentov.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Popularnost tetovaž iz leta v leto narašča tudi pri nas. Vendar pa marsikdo to odločitev kasneje obžaluje in si želi moteč okras na svoji koži za vedno odstraniti, kar pa, žal, ni vedno tako preprosto. Zadnje raziskave kažejo, da si v ZDA želi odstraniti tetovažo 17 odstotkov ljudi, po 40. letu starosti pa celo več kot 50 odstotkov. Podoben trend opažamo tudi pri nas.

Laser je danes postal zlati standard za odstranjevanje tetovaž, saj v rokah strokovnjaka omogoča učinkovito, brezkrvno zdravljenje z nizkim tveganjem in minimalnimi stranskimi učinki. Laserski žarek točno določene valovne dolžine namreč razbije barvilo v dovolj majhne delce, ne da bi poškodoval druge kožne strukture. Razgrajene delce tetovaže potem po naravni poti odstrani naš imunski sistem, kar pa traja več tednov. Poseg lahko opravimo brez anestezije, v redkih primerih pa v lokalni anesteziji. Običajno traja 10–20 minut, lahko pa tudi dlje, odvisno od velikosti tetovaže. Po terapiji z laserjem lahko koža pobledi, nato se pojavita rdečica in rahla oteklina. Koža je lahko tudi nekoliko strukturno spremenjena, vendar vsi ti znaki kmalu izginejo. Za odstranitev večbarvne tetovaže je potrebno več laserjev ali kombinirana laserska naprava, ki oddaja svetlobo v zelo kratkih pulzih (laser Q-Switched), ki trajajo le nekaj nanosekund. Najnovejši Fotonin laser QX MAX je izdelan posebej za takšne posege, saj ponuja štiri različne valovne dolžine v eni napravi.

Zelo pomembno je, da vam tetovažo odstrani usposobljen in izkušen strokovnjak, ki natančno pozna zgradbo in lastnosti kože ter fizikalne lastnosti in način delovanja laserske naprave, ki se pojmuje kot kirurški instrument.

Za popolno odstranitev tetovaže je treba strokovnjaka obiskati od dva do dvanajstkrat, odvisno od gostote, vrste in globine barvila (amaterska ali profesionalna tetovaža), velikosti tetovaže, starosti, lokacije tetovaže (dela telesa). Večje tetovaže zahtevajo več obiskov. Med enim in drugim obiskom mora miniti vsaj štiri do šest tednov, da imajo celice organizma dovolj časa, da odstranijo delce pigmenta. Lažje odstranljive so temne barve, kot sta temno modra in črna, več težav pa je s svetlimi barvami. V teh primerih je včasih tetovažo težko povsem odpraviti. Pigment nekaterih barv lahko vsebuje železo, ki na koži po obdelavi z laserjem oksidira. Vnaprej je težko napovedati točno stopnjo odstranitve, saj zdravnik nikakor ne more vedeti, katero od več sto barvil, ki so danes na voljo, je bilo pri tetovaži uporabljeno.

Najsodobnejša metoda za odstranitev tetovaže je uporaba kombinirane laserske naprave, ki oddaja svetlobo v zelo kratkih pulzih (laser Q-Switched). Obstaja več možnosti odstranitve tetovaž, vključno s kirurškim izrezom, dermabrazijo (brušenje kože) in kemičnim pilingom. To so stare metode, ki so invazivne in boleče ter lahko pogosto povzročijo brazgotinjenje ali razbarvajo kožo. Zelo pomembno je, da vam tetovažo odstrani usposobljen in izkušen strokovnjak, ki natančno pozna zgradbo in lastnosti kože ter fizikalne lastnosti in način delovanja laserske naprave, ki se pojmuje kot kirurški instrument.

  • Before-Odstranjevanje tetovaz 1
    After-Odstranjevanje tetovaz 1
    Prej Odstranjevanje tetovaz 1 Potem
  • Before-Odstranjevanje tetovaze 2
    After-Odstranjevanje tetovaze 2
    Prej Odstranjevanje tetovaze 2 Potem

Nega po posegu

Še nekaj dni po posegu se izogibajte ležanju na ravni podlagi (podložite si vzglavje), dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim. 7 dni po posegu oziroma dokler koža ni zaceljena se izogibajte uporabi ličil.

Še 14 dni po posegu odsvetujemo kakršnekoli posege v predelu, kjer je potekalo zdravljenje z laserjem, in uporabo izdelkov, ki vsebujejo vitamin A.

6 – 12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiskom solarija.

Za hitrejšo obnovo kože svetujemo tudi ustrezno predpripravo in pooperativno nego z medicinsko kozmetiko.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Lasersko odstranjevanje tetovaž je relativno varen postopek, zapleti so redki. Opisani so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože, brazgotine. Pri določenih večbarvnih, profesionalnih tetovažah, gostih barvilih, večkratnem vnosu barvila na isto mesto ali v podrčje brazgotin, popolna odstranitev tetovaže brez vidnih znakov ni možna.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.