Rekonstrukcija z ekspanderjem in vsadkom (dvostopenjska)

NAROČILO NA PREGLED

Novo dojko lahko oblikujemo tudi z umetnim materialom. S tkivnim razširjevalcem (angl. ekspanderjem) najprej raztegnemo kožo na prsnem košu (ekspanzija kože). Z novim posegom razširjevalec zamenjamo z anatomsko oblikovanim silikonskim vsadkom, ki ga sicer v estetski kirurgiji uporabljamo za povečanje dojk.Prednost rekonstrukcije dojk s tkivnim razširjevalcem in vsadkom v primerjavi z avtologno rekonstrukcijo je ta, da ni dodatnih brazgotin, saj ni potreben odvzem tkiva s trebuha oz. drugega odvzemnega mesta.
Rekonstrukcijo z vsadki predlagamo,
• če avtologna rekonstrukcija zaradi različnih vzrokov ni mogoča,
• na željo bolnice,
• če ima bolnica majhni dojki,
• če obsevanje ni potrebno,
• če si bolnica želi mladostnejši videz dojk in sočasno estetsko preoblikovanje zdrave dojke,
• lahko tudi ob preventivni odstranitvi dojk pri mutaciji genov BRCA1 in 2.

Operacija je krajša, krajše je tudi okrevanje. Zaradi uporabe umetnega materiala zelo redko pride do zapletov z vsadkom. Glavna slabost rekonstrukcije s tkivnim razširjevalcem in vsadkom je ta, da je potrebnih več operacij do končnega estetskega rezultata.
Rekonstrukcija z vsadkom največkrat poteka v dveh fazah, z dvema operativnima posegoma v razmiku 6 mesecev.

Prva faza (prvi poseg)
Neposredno po odstranitvi tkiva dojke vstavimo ustrezno velik tkivni razširjevalec pod veliko prsno mišico. Potem ga na nekaj tednov postopoma polnimo in s tem raztegujemo tkiva na prsnem košu do primerne velikosti. Vsako bolnico opozorimo, da zaradi tkivnega razširjevalca ne sme opraviti preiskave z magnetno resonanco. V razširjevalcu je namreč kovinska podloga zaklopke, ki bi lahko povročila poškodbo tkiva.

Druga faza (drugi poseg)
Navadno po šestih mesecih tkivni razširjevalec zamenjamo s trajnim, zdravi dojki podobnim silikonskim vsadkom. Tako zagotovimo naravno obliko dojke in simetrijo.

  • Before-Dvostopenjska rekonstrukcija 1
    After-Dvostopenjska rekonstrukcija 1
    Prej Dvostopenjska rekonstrukcija 1 Potem
icon-img01

Trajanje posega
1 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
2 – 5 dni

icon-img04

Delo
3 – 4 tedne

icon-img05

Šport
6 – 8 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so za rekonstrukcijo primerne vse ženske?

Določen problem z vidika rekonstrukcije lahko predstavljajo zelo vitke ali zelo močne bolnice, tiste s pridruženimi boleznimi in kadilke. Veliko bolj kot kronološka starost sta za rekonstrukcijo namreč pomembni biološka starost bolnice in njenepsihofizične značilnosti.

Ali so možni zapleti?

Dosedanje klinične izkušnje pri nas kažejo, da je uporaba tkivnega razširjevalca in vsadka varna metoda in da so zapleti redki. Trajne vsadke je potrebno odstraniti le izjemoma, če povzročajo težave (npr. če se okrog vsadka oblikuje čvrsta vezivna ovojnica, se vsadek obrne ali se pojavi vnetje). Stanjšana koža, zlasti pri vitkih bolnicah, lahko vpliva na slabši estetski rezultat. V primeru da mora biti bolnica obsevana, priporočamo avtologno rekonstrukcijo, saj so estetski rezultati rekonstrukcije z vsadki v primeru obsevanja slabši.O možnostih, poteku in možnih zapletih rekonstrukcije se pogovorimo bolnica, kirurg onkolog ter rekonstrukcijski kirurg na onkološko-rekonstruktivnem konziliju, kjer sprejmemo tudi odločitev o tem, kateri način rekonstrukcije je najbolj primeren.

Kakšen je dolgoročni rezultat pri enostranski rekonstrukciji?

Rekonstruirana dojka se z leti navadno ne spreminja, zdrava dojka pa povesi in v procesu staranja spremeni obliko, zato se kot posledica pojavijo različne stopnje asimetrij dojk, kar lahko vodi do nezadovoljstva bolnic.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.