Lasersko zdravljenje krčnih žil

Kronična venska bolezen je zelo pogosta, pogostejša pri ženskah, in ni le estetska motnja, ampak lahko resno ogroža zdravje bolnikov.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Pomemben je podroben pogovor  in pregled bolnika v stoječem položaju. S samim pogovorom ugotavljamo obremenilne dejavnike za nastanek bolezni in tudi življenjski slog, ki  pomembno vpliva na nastanek bolezni in uspeh zdravljenja. Za oceno stanja, ustrezno terapijo in načrtovanje morebitnega operativnega posega je zelo pomembna ultrazvočna preiskava z ‘dopplerskim’ prikazom toka krvi. Z njo ocenimo možnost laserske operacije, saj vse vene niso primerne za tovrstno zdravljenje.”

V začetnih fazah, ko gre za blago vensko popuščanje, zdravimo konzervativno. Pomembna je sprememba življenjskega sloga z zmanjšanjem telesne teže in  povečanjem gibanja. Športi, ki godijo žilam, so hoja, kolesarjenje, plavanje v hladni vodi. Škodijo pa športi s poskoki, kot so košarka, odbojka, tenis,nogomet. Za zmanjševanje težav, ki jih občutijo bolniki, so uspešna tudi   zdravila, kot je  Detralex. Najučinkoviteje pa preprečuje napredovanje bolezni kompresijsko zdravljenje z nogavicami, ki pa mora biti prave stopnje kompresije in prave mere glede na obseg okončine. V začetni fazi lahko razširjene vene zdravimo s tako imenovanimi sklerozacijami. V vene vbrizgamo kemično snov, ki povzroči, da se vena zlepi, sčasoma odmre in izgine. Po samem vbrizgavanju je potrebno kompresijsko zdravljenje, ki traja 14 dni. To je učinkovita, varna in poceni metoda, ki daje odlične estetske rezultate. Redek zaplet, ki se lahko pojavi ob zdravljenju, je temnejša obarvanost ali hiperpigmentacija kože, ki nastane v koži nad uničeno žilo, vendar ta izgine najkasneje v letu dni. V kasnejših fazah, ko je okvarjen globlji sistem ali se že pokažejo spremembe na koži goleni, je potrebno operativno zdravljenje.

 

Na voljo je več načinov – klasično, lasersko in radiofrekvenčno zdravljenje. Za  izbiro načina operacije je pomembna ultrazvočna preiskava, pa tudi želje in  sodelovanje pacienta.

 

Pred operacijo se z bolnikom pogovorimo, dobi blago pomirjevalo, na kožo narišemo izstopajoče varice, ki jih bomo pri operaciji odstranili skozi drobne incizije, napravimo ultrazvok in ponovno oceno prizadetosti ven ter njihovo širino. Sledi umivanje obolele noge in pokrivanje s sterilnimi materiali. Mesto punkcije vene omrtvičimo in s pomočjo ultrazvoka uvedemo vodilno žico v obolelo žilo. S pomočjo katetra uvedemo lasersko sondo ter njeno pozicijo preverimo z ultrazvokom. Pred začetkom segrevanja žile področje omrtvičimo s pomočjo nekaj vbodov v okolico same žile. Zatem sledi odstranitev razširjenih žil v podkožju, ki smo jih pred operacijo označili na koži. Te drobne incizije ne potrebujejo šivov saj so že v tednu dni po operaciji rane zaceljene in na koži vidne le drobne pike, ki estetsko ne motijo in so skoraj nevidne.

Nega po posegu

Po operaciji vam leže namestimo kompresijsko nogavico in elastični povoj, ki ga odstranite pred spanjem, takoj se oblečete in po nekaj minutah odpravite na krajši sprehod. Že prvi dan vam svetujemo več kratkih sprehodov ali kolesarjenja na kolesu, po tednu dni tudi plavanje. Predpišemo vam tudi injekcije proti strdkom v globokih venah, ki si jih aplicirate 6 dni po posegu. Kompresijsko nogavico nosite 24 ur neprekinjeno nato pa 4 tedne po posegu preko dneva oziroma dokler so prisotne bolečine. Bolniški stalež traja 3-14 dni glede na obremenitve na delovnem mestu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti po operaciji so lahko naslednji:
• manjše krvavitve (ustavijo se če ležete in dvignete nogo)
• poškodba kožnega živca (stanje se po nekaj tednih izboljša in pogosto postane nemoteče)
• bolečina 5-10 dni po posegu, ki je odgovor na lasersko segrevanje žile, mine v nekaj dneh
• večji hematomi na koži in zatrdline v poteku lasersko tretirane vene (izginejo v nekaj tednih po posegu)
• vnetje rane, povrhnje vnetje ven (tromboflebitis)
• globoka venska tromboza in pljučna embolija (zelo redko)

Zakaj nastanejo krčne žile?

Krčne žile nastanejo zaradi različnih vzrokov, med najpomembnejšimi pa so dednost, prevelika telesna teža, vpliv hormonov med nosečnostjo in tudi jemanje kontracepcijskih sredstev, premalo gibanja, oprijeta oblačila, stoječe delo ter izpostavljenost vročini. Vzrok nastanka pa je slabost žilne stene oziroma vnetje v sami steni, ki okvari zaklopke in s tem povzroči obratni krvni tok. Krčne žile ne predstavljajo problemov le zaradi izgleda (kozmetični problem), temveč povzročajo tudi težave, kot so nočni krči v mečih, občutek težkih nog, rjava koža na golenih, srbeča koža goleni in oteklin goleni (predvsem okrog gležnjev). Pri nekaterih ljudeh se pojavijo vnetja povrhnjih ven, z leti se lahko koža rjavo obarva, lahko se celo pojavi boleča razjeda (ulkus) na goleni.”

Ali bolezen poteka v več fazah?

Bolezen poteka v več fazah. V prvem stadiju se pojavijo estetsko moteče spremembe na koži kot drobne razširjene žile, ki modrikasto prosevajo. Pri prehodu v drugo fazo pa se pojavijo debelejše krčne žile v premeru več kot 4 mm in tudi težave, kot so utrujene, težke noge, pekoče bolečine, otekanje v predelu gležnjev, predvsem zvečer. V tretji fazi pride do otekanja v naslednjih fazah pa do sprememb na koži, ki so nepovratne. Kažejo se kot temneje obarvana koža, lahko z belimi lisami, koža postane trša, usnjata. Te spremembe so nepopravljive in se v celoti ne povrnejo v prvotno stanje, tudi če pacienta operiramo in mu odstranimo okvarjene žile. Pomembno je, da se pacienti začnejo zdraviti pred pojavom nepovratnih sprememb na koži. V zadnji fazi pa se na tako okvarjeni koži pojavi golenja razjeda.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.