Kirurško pomlajevanje obraza (Facelift)

Izraz facelift zajema celo vrsto različnih posegov, ki imajo skupen cilj: izboljšati videz obraza, dvigniti in prerazporediti povešena mehka tkiva, odstraniti presežek raztegnjene kože, izravnati gube in brazde ter znova poudariti mladostne linije obraza in vratu.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Osnovni namen facelifta je zelo diskretno izboljšati videz obraza s kirurškim preoblikovanjem kože in maščobnih blazinic obraza. Rez skušamo kar najbolje skriti v kožne gube pred in pod ušesno mečico ter za uhljem v lasišču. Dolžina in potek reza sta odvisna od tkiv, ki jih je treba prilagoditi; večji ko je zahtevan premik tkiv in več ko je odvečne kože, ki jo je treba odstraniti, daljši je rez. Operacija običajno poteka v splošni anesteziji, le redko jo glede na kompleksnost izvedemo v lokalni anesteziji ali sedaciji.

Da bi zmanjšali krvavitev in oteklino, v obraz injiciramo raztopino z anestetikom in adrenalinom, ki skrči žile in tako deloma prepreči otekline ter zmanjša nevarnost krvavitve. Nato dvignemo kožne režnje ter prerazporedimo in ojačamo spodaj ležeča mehka tkiva. Nazadnje kožo na novo ukrojimo (izrežemo in prerazporedimo). Cilj operacije je mladosten in naraven videz obraza brez vidnih brazgotin in napetostnih črt. Če oseba ne želi nekajurnega kompleksnega posega v splošni anesteziji, ki daje najboljše, trajne rezultate, lahko predlagamo in izvedemo tudi druge, manj agresivne postopke v lokalni anesteziji ter jih kombiniramo z neinvazivnimi tehnikami.

Mladosten videz pa lahko dosežemo le, če obravnavamo vse estetske enote obraza in vratu, zato facelift pogosto kombiniramo z estetsko korekcijo vek in dvigom obrvnih lokov ter laserskim pomlajevanjem.

Manj kompleksna facelift operacija lahko poteka v lokalni anesteziji, kompleksnejša pa navadno v splošni anesteziji.

  • Before-Pomlajevanje obraza 2
    After-Pomlajevanje obraza 2
    Prej Pomlajevanje obraza 2 Potem
  • Before-Pomlajevanje obraza 6
    After-Pomlajevanje obraza 6
    Prej Pomlajevanje obraza 6 Potem

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah (hranjenje, nega). Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v 5 dneh po operaciji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in podplutba. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, podplutba pa izgine v treh tednih. Šive navadno odstranimo po tednu dni.

Celjenje ran po facelift operaciji je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.