Lasersko zdravljenje žilnih sprememb

Razvoj laserske tehnologije v zadnjih letih je omogočil učinkovito in varno zdravljenje številnih benignih žilnih sprememb. Cilj je selektivno uničenje razširjenih žil in ohranitev preostalih kožnih struktur ter vzpostavitev normalne barve in površine kože. Da ne pride do poškodbe povrhnjice in neželenih stranskih pojavov, uporabljamo različne načine hlajenja. Za povrhnje ležeče spremembe s tankimi žilami uporabljamo krajše valovne dolžine, za globlje ležeče in debelejše žile pa moramo uporabiti daljše valovne dolžine, ki prodirajo globlje ter omogočijo enakomernejše pregretje svetline žile.

NAROČILO NA PREGLED

Ognjeno znamenje
Ognjeno znamenje ali znamenje portskega vina (Naevus flammeus) je najpogostejša žilna malformacija, ki nastane zaradi napake v razvoju kapilarnih pletežev. Sprva se pokaže kot sprememba rdeče ali rožnate barve v ravnini kože, ki lahko v prvem letu starosti posvetli, nato pa postaja temnejše rdeče ali vijolične barve, postane tudi debelejša in vozličasta. Nikoli se ne zmanjša ali izgine in v različnih starostnih obdobjih povzroča psihosocialno motnjo. Z laserskim zdravljenjem je ne moremo popolnoma odstraniti, lahko pa jo glede na barvo in površino naredimo bolj podobno zdravi koži. Večinoma je potrebnih od dveh do dvanajst zdravljenj z šest- do osemtedenskimi presledki

 

Vensko jezerce
Vensko jezerce se pojavlja pri odraslih, na predelih, izpostavljenih soncu, najpogosteje na obrazu – zlasti na meji med ustnično rdečino in kožo kot gladka, 1−5 mm velika temno modro/črna iztisljiva sprememba, ki je običajno nekoliko dvignjena nad ravnino kože. Uspešno se lahko zdravi z laserjem Nd:YAG valovne dolžine 1.064 nm.

 

Pajkasto znamenje
Pajkasta znamenja so dokaj pogosta, običajno kot temno rdeč vozlič na koži, iz katerega potekajo razširjene kapilare, ki spominjajo na pajkove nožice. Nastanejo po piku žuželk ali po poškodbi, zlasti pri otrocih, največkrat na obrazu.

 

Razširjene žilice na obrazu
Teleangiektazije na obrazu so vidno razširjene žilice, ki so pogost kozmetični problem predvsem svetlopoltih ljudi. Poleg dedne nagnjenosti poznamo več dejavnikov, ki povzročajo razširjene žilice različnih oblik. Vzdolžne in razvejane se pojavljajo predvsem v predelu nosu, medtem ko so pajkaste pogostejše na licih. Velikost in oblika spremembe določata izbiro optimalnega laserja za zdravljenje. Na lasersko zdravljenje se bolje odzovejo žilice manjšega premera (pod 0,4 mm).

Razširjene povrhnje vene spodnjih udov so z estetskega vidika v večjem ali manjšem obsegu moteče pri 40 odstotkih žensk.

 

Razširjene povrhnje vene spodnjih udov
Z estetskega vidika so v večjem ali manjšem obsegu moteče pri 40 odstotkih žensk. Pojavijo se zaradi dedne nagnjenosti, vplivov hormonov, debelosti in staranja. Metoda za zdravljenje ostaja skleroterapija. Uspešnost bistveno izboljšamo, če sklerozacijo dopolnimo z laserskim zdravljenjem ven, ki imajo premer do 1 mm, ter ven v predelu gležnjev in kolen, ki jih težko injiciramo. Lasersko lahko zdravimo vene s premerom do 5 mm, vendar uspešnost zdravljenja upada z naraščajočim premerom in globino spremembe. Povrhnje (rdeče) teleangiektatske venule s premerom do 1,5 mm zdravimo z laserjem KTP, za večje (modre) pa uporabimo laser Nd:YAG. Meja je zgolj orientacijska, saj natančna določitev parametrov oziroma izbira laserja in spremenljivk temelji na kliničnih izkušnjah. Za zadovoljiv učinek je običajno potrebno večkratno zdravljenje. Končni rezultat ocenjujemo osem tednov po zadnjem zdravljenju.

Nega po posegu

Po posegu se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto laserskega posega (jakost delovanja, število prehodov, velikost točke delovanja, način delovanja) psihofizično različno naporno. Večinoma večje okrevanje ni potrebno, saj je laserski postopek zelo selektiven in malo invaziven. Bolečine navadno izzvenijo v nekaj dneh po operaciji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in rdečina. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, rdečica pa izgine v treh tednih. Še 14 dni po posegu odsvetujemo uporabo izdelkov, ki vsebujejo vitamin A. 6–12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiske solarija. Svetujemo uporabo priporočenih mazil za nego kože.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Lasersko zdravljenje je relativno varen postopek odstranitve žilnih nepravilnosti kože, zapleti so redki. Opisane so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože, brazgotine. Pazljivost je potrebna že pri izbiri bolnikov, saj je treba izločiti tiste s temno poltjo in čezmernim brazgotinjenjem. Ljudje z latentno okužbo z virusom herpes simplex morajo pred posegom preventivno jemati protivirusno zaščito.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.