Abdominoplastika

Izraz Abdominoplastika zajema celo vrsto kirurških posegov, katerih namen je popraviti nepravilnosti in videz trebušne stene, ki so posledica odvečne kože, maščobnega tkiva in/ali ohlapnosti mišične stene trebuha.

NAROČILO NA PREGLED

Abdominoplastika – Opis posega

Da bi dosegli čim boljši rezultat in s tem zadovoljstvo bolnika, pogosto kombiniramo različne posege. Za kirurški poseg so primerni bolniki z odvečno kožo in maščobnim tkivom na trebuhu ter ohlapno trebušno steno ali brez nje. Tako stanje je pogosto pri ženskah po porodu ali večji izgubi telesne teže.

Poznamo več različnih tehnik, ki jih izberemo skupaj z bolnikom po predhodnem pregledu in pogovoru. Za abdominoplastika je najprimernejša mlada, zdrava oseba, ki ne kadi in ima indeks telesne mase (ITM) blizu normalnega ali normalen. Klasično abdominoplastiko napravimo v splošni anesteziji z rezom prečno nad sramno kostjo, ki sega do sprednjega roba obeh črevnic in je na istem mestu kot brazgotina po carskem rezu (linija bikini). Podkožno tkivo dvignemo od mišične ovojnice trebušne stene do spodnjega roba prsnice. Pri tem ohranimo žile prebodnice, kar omogoči boljše celjenje. Nato izrežemo odvečno kožo s podkožnim maščevjem in prestavimo popek na novo mesto. Če pred ali med operacijo ugotovimo tudi ohlapnost trebušne stene, napravimo prešitje mišičnih ovojnic. Če po izrezu kože še vedno ostane v ledvenem ali zgornjem delu trebuha nakopičeno maščobno tkivo, opravimo dodatno liposukcijo. Operacijo zaključimo z drenažo in šivi kože po plasteh.

  • Before-Korekcija trebusne stene 2
    After-Korekcija trebusne stene 2
    Prej Korekcija trebusne stene 2 Potem
  • Before- Korekcija trebusne stene 4
    After- Korekcija trebusne stene 4
    Prej Korekcija trebusne stene 4 Potem

Ko je abdominoplastika za vami, pričakujte…

Po posegu se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko je abdominoplastika za vami in se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Bolnikom po posegu namestimo steznik za trebuh, ki ga stalno nosijo vsaj šest tednov (več o stezniku najdete tukaj). Po posegu svetujemo ležanje s skrčenimi nogami in uporabo kompresijskih nogavic. Pri tej vrsti operacije pogosto uporabimo drene. Dreni so cevke, po katerih po operaciji odtekata preostala kri in sokrvica in ki preprečujejo nabiranje tekočine. Navadno jih dstranimo na prvi kontroli (v 7 dneh po posegu).

Sprva bolniki čutijo napetost na predelu brazgotine, vendar se v nekaj tednih koža raztegne in napetost popusti. Bolnikom odsvetujemo dvigovanje težkih bremen približno tri mesece. Med tretjim tednom in tretjim mesecem postopoma povečujemo fizično aktivnost.

Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Ko je abdominoplastika izpeljana ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v nekaj dneh po operaciji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina in podplutba. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, podplutba pa izgine v treh tednih.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Opisani so vnetje rane, razprtje rane, tekočinska kolekcija (hematom, serom), delno odmrtje tkiva, čezmerno brazgotinjenje, motnje občutljivosti, nepravilna oblika popka in zelo redko globoka venska tromboza. Z dodatnim prešitjem mišičnih ovojnic in liposukcijo lahko trajno in pomembno spremenimo obliko ter čvrstost trebušne stene. Če bolniki po posegu tudi spremenijo življenjske navade, je abdominoplastika lahko prvi in pomemben korak pri spremembi življenjskega sloga in kakovosti življenja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.