Korekcija dojk pri moškem

Čezmerno izraženo žlezno tkivo dojk pri moškem (ginekomastija) se pojavi v različnih obliki pri 30 odstotkov moških. Več kot 65 odstotkov dečkov v adolescenci ima obojestransko ginekomastijo.

NAROČILO NA PREGLED
korekcija dojk pri moškem

Opis posega

Primarni vzrok je neskladje med količino androgenih hormonov in estrogenov, ki jih je več. Najpogosteje je idiopatsko (brez znanega vzroka), lahko je fiziološko, manj pogosti vzroki pa so lahko posledice patološkega dogajanja, ciroze, tumorjev ali čezmernega delovanja nadledvičnice ali testisov. Med preostale vzroke štejemo farmakološke učinke različnih zdravil.

Pred posegom povprašamo bolnika po začetku nastanka, času trajanja, simptomih, uporabi zdravil in drugih zdravstvenih težavah. Med pregledom ugotovimo delež maščobnega in žleznega tkiva, ptozo, količino odvečne kože, opišemo poraščenost. Glede na rezultate pregleda se morda odločimo še za dodatne preglede testisov in hormonskega statusa, pregled ščitnice in jeter. Zdravljenje je odvisno od vzroka. Pri patološki ginekomastiji je treba odstraniti vzrok oziroma odkriti bolezen. Če so vzrok kemična sredstva, je treba prekiniti terapijo, ki povzroča ginekomastijo, če je to mogoče.

Pri kirurškem zdravljenju lahko uporabimo liposukcijo in izsesamo odvečno tkivo. Pogosteje pa je potrebna korekcija, pri kateri skozi manjši rez na spodnjem robu kolobarja odstranimo mlečno žlezo in maščevje. Če ugotovimo, da je poleg mlečne žleze obilno podkožno maščevje (žlezno-maščobni ali maščobni tip ginekomastije), si pomagamo tudi z liposukcijo. Pri višji stopnji ginekomastije pa je izražen presežek kože, zato je treba izbrati podobno kirurško tehniko kot pri mastopeksiji (korekciji dojk pri ženski). Operacija poteka v lokalni ali splošni anesteziji. Smiselno je, da bolnik po posegu od dva do tri tedne uporablja kompresijski trak, ki ga dobi že pred posegom.

  • Before- Korekcija dojk pri moškem 3
    After- Korekcija dojk pri moškem 3
    Prej Korekcija dojk pri moškem 3 Potem
icon-img01

Trajanje posega
1 – 2 uri

icon-img02

Anastezija
splošna / sedacija

icon-img03

Hospitalizacija
1 dan

icon-img04

Delo
1 – 2 tedna

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja ginekomastije psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah (hranjenje, nega). Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v 5 dneh po operaciji.

Celjenje ran je kompleksen proces na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, tkivo zašijemo v več plasteh, da razbremenimo tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši, pri šivanju kože pa uporabimo intradermalni šiv, ki na površini kože ne pušča sledi šivanja. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Nanj lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in abstinenco od kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Mednje uvrščamo čezmerno korekcijo, slabo brazgotinjenje, podkožno krvavitev, nabiranje sokrvice, premajhna korekcija. Pri natančno izvedeni operaciji so zapleti redki in večina bolnikov je z operacijo zadovoljna. Moški s povečanimi dojkami navadno z oblačili ne morejo dovolj prekriti te estetske motnje, z dobro izbrano kirurško tehniko pa lahko v kratki operaciji estetsko telesno motnjo odpravimo. Če poseg opravi izkušen kirurg, so brazgotine dobro skrite in estetski rezultat povsem naraven, kar pomembno vpliva na samopodobo posameznika.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.