Piling

S staranjem postane koža obraza ohlapna in pojavijo se gube. Te spremembe zakrivajo oko in zaradi njih delujejo oči manjše.

NAROČILO NA PREGLED

Opis posega

Mehanični piling
Poznamo tri metode mehaničnega pilinga: dermabrazija, mikrodermabrazija in terapija z radiofrekvenčnimi valovi. Pri dermabraziji uporabljamo za odstranjevanje povrhnjih delov kože ročno rotacijsko brusilko. Globino delovanja uravnavamo s pritiskom brusilke na površino, s hitrostjo vrtenja nastavka, z zrnatostjo/grobostjo nastavka, trajanjem postopka, odvisna pa je tudi od tipa in strukture kože. Z mikrodermabrazijo izravnamo kožne površinske nepravilnosti in spremembe pigmentacije. Za terapijo finih gub ni zelo uspešna. Ker prodre samo skozi zgornjo plast kože, lahko mikrodermabrazijo ponavljamo. Postopek navadno ni boleč in ne potrebuje splošne anestezije.

 

Kemični piling ali luščenje
To je kontrolirano odstranjevanje vrhnjice in/ali površinskega dela usnjice z namenom izboljšati in obnoviti strukturo ter pigmentacijo kože. Glede na globino prehajanja sredstva delimo piling na površinski, srednje globoki in globoki. S sredstvi za površinski piling namerno poškodujemo zgolj najbolj zgornje plasti kože. S sredstvi za srednje globoki piling poškodujemo zgornji del kože vključno z zgornjim delom usnjice. Sredstva za globoki piling uporabljamo le na obrazu in z njimi poškodujemo zgornje plasti kože do sredine usnjice.

S sredstvi za površinski piling namerno poškodujemo zgolj najbolj zgornje plasti kože.

Postopek je odvisen od kemičnega sredstva, ki ga uporabimo, in globine poškodbe kože. Na čisto kožo namažemo sredstvo in ga pustimo učinkovati točno določen čas. Nato sredstvo odstranimo in predpišemo ustrezno nego kože. Po površinskem pilingu koža ne potrebuje posebne nege, medtem ko moramo po srednje globokem in globokem pilingu poskrbeti za nego kože z aplikacijo vazelina, da preprečimo preveliko izgubo vode iz poškodovane kože. Četrti dan po posegu lahko začne bolnik uporabljati ličila ter čistilne in vlažilne kreme. Pri srednje globokem pilingu je priporočljivo nanašanje belilne kreme s hidrokinonom vsaj en teden po posegu, saj s tem preprečimo ponovno pigmentacijo zaradi izločanja hormonov in izpostavljenosti UV-sevanju. Pomembna je zaščita pred sončnimi žarki z uporabo sončnih krem z zaščitnim faktorjem nad 30.

Nega po posegu

Po posegu se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Še 6 ur po posegu se izogibajte ležanju na ravni podlagi (podložite si vzglavje), dvigovanju težjih bremen in težjim telesnim dejavnostim.Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ni pričakovati hujših bolečin; te navadno izzvenijo v nekaj dneh po operaciji. Po operaciji sta prehodno vidni oteklina inr dečina. Oteklina se v prvih dneh po operaciji ob hlajenju zmanjša, rdečica pa izgine v treh tednih. Še 14 dni po posegu odsvetujemo zdravljenje z laserjem in uporabo izdelkov, ki vsebujejo vitamin A. 6–12 mesecev po posegu odsvetujemo izpostavljanje močnemu soncu (uporabite kremo s SPF vsaj 30) in obiske solarija.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Kemični piling je relativno varen postopek pomlajevanja kože, zapleti so redki. Opisane so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože, brazgotine. Pazljivost je potrebna že pri izbiri bolnikov, saj je treba izločiti tiste s temno poltjo in čezmernim brazgotinjenjem. Ljudje z latentno okužbo z virusom herpes simplex morajo pred posegom preventivno jemati protivirusno zaščito.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.