Poškodbe in rekonstrukcija obraza

Kompleksne poškodbe obraza osebo zaznamujejo za celo življenje, zato sta pravočasna in pravilna oskrba ključni. Le s poznavanjem vseh kirurških tehnik in laserske tehnologije lahko povrnemo lep estetski videz in nasmeh.

NAROČILO NA PREGLED

Poškodbe obraza so pogoste in lahko prizadanejo zgolj kožo in mehka tkiva ali pa so poškodovani tudi skelet (obrazne kosti) in hrustanec nosu in uhljev. Kompleksne poškodbe osebo zaznamujejo za celo življenje, zato sta pravočasna in pravilna oskrba ključni.
Zaradi izpostavljenosti obraza solarno-klimatskim učinkom, pa so na obrazu tudi invazivno rastoči maligni kožni tumorji, ki pogosto zahtevajo radikalni izrez in rekonstrukcijo. Znanje anatomije, različnih kirurških tehnik in laserske tehnologije so ključni pri celostni obravnavi in optimalnem rezultatu zdravljenja. Pri poškodbah obraza in predhodnih operacijah vedno ostanejo brazgotine in različne nepravilnosti, ki jih lahko popravljamo tudi kadarkoli pozneje.

Opis posega

Pri vseh poškodovancih je potreben natančen klinični pregled, v določenih primerih dodatna slikovna diagnostična obdelava (RTG, CT) in hitra, natančna obravnava, v lokalni ali splošni anesteziji. S kliničnim pregledom lahko ocenimo poškodbo kože in sluznic, vej obraznega živca in obraznih kosti. Ker je obraz odlično prekrvljen, iz ran na obrazu obilno krvavi, zato je potrebna hitra kirurška eksploraciji, pri kateri natančno ocenimo katera tkiva so poškodovana in v kakšnem obsegu. S pomočjo dobre kirurške tehnike in nežnega ravnanja s tkivi in s pomočjo kirurških lup nato odstranimo mrtvo tkivo, osvežimo robove kože in poškodovanih struktur in jih čim bolj natančno zašijemo. Ob tem pogosto uporabljamo tudi tehnike mikrokirurgije in prostega prenosa tkiv.

  • Before-Poskodbe in rekonstrukcija obraza
    After-Poskodbe in rekonstrukcija obraza
    Prej Poskodbe in rekonstrukcija obraza Potem
  • Before- Poskodbe in rekonstrukcija obraza 2
    After- Poskodbe in rekonstrukcija obraza 2
    Prej Poskodbe in rekonstrukcija obraza 2 Potem

Nega po posegu

Po posegu, odvisno od kompleksnosti poškodbe, lahko  pričakujemo, da so na področju kirurškega reza prisotni bolečina, oteklina, podplutba, občutek vleka, spremenjena občutljivost kože in nepravilna oblika poškodovanega dela. Ti pojavi navadno postopoma izvenijo v naslednjih tednih po poškodbi. Po posegu svetujemo počitek in hlajenje. Odstranitev šivov svetujemo po 7-10 dneh. Po odstranitvi šivov svetujemo pravilno nego brazgotin ter kontrolne preglede skladno z navodili kirurga.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane, , slabša občutljivost, brazgotine in spremenjena oblika. Vsaka poškodba je unikatna in končnega rezulatata ni mogoče zanesljivo napovedati. Rezultat ni odvisen zgolj od kirurške tehnike in šivalnega materiala, pač pa tudi od lastnosti tkiva in sposobnosti celjenja.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.