Povečanje dojk

Povečanje dojk sodi med najpogostejše estetske operacije. Je skupno ime za različne kirurške posege, ki imajo enak cilj: lepši in naraven videz ter povečanje dojk za boljšo telesno v skladu s telesom.

NAROČILO NA PREGLED
Povečanje dojk - Fotografija

Opis posega

Na osnovi anatomskih danosti in želje bolnice izberemo ustrezen silikonski vsadek. Določimo njegovo prostornino, obliko, površino in polnilo. Kirurško povečanje dojk običajno opravimo v splošni anesteziji v bolnišnici ali strokovno usposobljenem centru. Dolžina operacije je odvisna od izbire velikosti vsadka in načina vstave. Običajno traja eno do dve uri. Izbrani kirurg naredi nekaj centimetrov dolg rez na mestu, ki ga pred posegom izbere z bolnico.

Najpogosteje izberemo rez v gubi pod dojko, ki je skrit v kožni gubi pod dojko in omogoča dobro preglednost med operacijo ter preprosto vstavo silikonskega vsadka. Rez ob kolobarju je zelo dobro skrit, vendar ni primeren za vse bolnice. Rez v pazduhi je primeren za ženske, ki ne želijo imeti brazgotin na dojkah.

Vsi rezi imajo svoje prednosti in slabosti, za posledico pa nekaj centimetrov dolgo brazgotino na koži, ki estetsko največkrat ni moteča. Ne glede na izbiro reza pa je pomembno, da izberemo primeren položaj vsadka. Vsadke lahko med kirurškim povečanjem dojk namestimo pod mlečno žlezo (podžlezna vstava) ali pod veliko prsno mišico (podmišična vstava). Pogosto se odločimo za sodobno dvonivojsko vstavo (bipolanarna ali »dualplain«), pri kateri dobimo boljšo obliko spodnjega pola dojke, zgornji del vsadka pa prekrijemo z mišico (rob vsadka ni viden ali tipen). Uporabljamo tudi hibridno tehniko pri kateri vsadek namestimo pod mišično ovojnico in nato optimalno obliko dosežemo z lipofilingom.

icon-img01

Trajanje posega
1 – 2 uri

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
1 dan

icon-img04

Delo
1 – 2 tedna

icon-img05

Šport
1 – 3 tedne

Nega po posegu

Navadno imajo bolnice nekaj dni po operaciji zmerne bolečine, ki so posledica raztegnitve mišice in kože ter pritiska na čutilne živce. Največje bolečine so v prvih 24 do 72 urah in jih blažimo z različnimi sredstvi proti bolečinam. Dojke so sprva nekoliko otekle in boleče na pritisk. K hitrejšemu okrevanju in primernem položaju dojk pomembno prispeva tudi uporaba posebnega nedrčka ali kompresijskega perila. To je oblikovano tako, da omogoča dodatno oporo med okrevanjem in zmanjšuje bolečine.

Več informacij o kompresijskem perilu dobite tukaj.

Okrevanje je različno dolgo in odvisno od številnih dejavnikov (lastnosti tkiva, velikosti vsadka, mesta vstave itn.).

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so redki. Med akutne zaplete sodita krvavitev (hematom) in vnetje. Med kasne zaplete pa zlasti nastanek moteče tkivne ovojnice, ki lahko spremeni obliko dojke in povzroča bolečine, pri 15 odstotkih bolnic je posledica operacije trajna sprememba občutljivosti bradavice, pri manj kot 1 odstotku bolnic pa klinično opazna okužba okoli vsadka. Pomemben zaplet je tudi asimetrija, ki je lahko posledica premika vsadka ali tkivnih sprememb v okolici vsadka. Treba se je tudi zavedati, da vsadki niso trajni. Neustrezno izbran vsadek, vsadek slabe kakovosti, nameščen na neustrezno mesto, s slabo kirurško tehniko in slabim poznavanjem anatomskih različic lahko povzroči številne zaplete in dolgotrajne posledice, ki vplivajo na kakovost življenja. Zato zgolj cena posega nikoli ne sme biti glavno merilo za estetsko povečanje dojk. Z natančnim pogovorom in dobrim pregledom ter pravilnim izborom silikonskega vsadka, natančno izvedeno operacijo, z nežnim ravnanjem s tkivi in ustrezno zaščito pred vnetjem lahko dosežemo telesno skladnost in omogočimo, da se ženska po krajšem posegu srečna in samozavestna vrne v delovno okolje ter družabno življenje.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.