Samoplačniška ambulanta za pediatrijo

SAMOPLAČNIŠKA AMBULANTA ZA PEDIATRIJO

Vsem zavarovanim osebam, ki imajo podpisano izjavo o izbranem zdravniku in potrjeno izkaznico zdravstvenega zavarovanja zagotavljamo varno in visoko kakovostno zdravstveno obravnavo, nudimo standardne storitve in standardne materiale opredeljene v Pravilih in drugih predpisih s področja zdravstvenega zavarovanja brezplačno.

Poleg teh pa izven ordinacijskega časa zdravnika opredeljenega v pogodbi z Zavodom nudimo tudi nadstandardne storitve in materiale. Za tako izvedene storitve zaračunavamo doplačila. Pred začetkom opravljanja nadstandardnih storitev vas bomo seznanili o višini plačila za storitev (po specifikaciji) in pridobili vaše soglasje.

Samoplačniške storitve lahko koristijo tudi vsi brez sklenjenega zavarovanja. Med samoplačniške nadstandardne storitve sodijo tudi dodatni pregledi: drugo mnenje, možnosti dodatne konzultacije izven ordinacijskega časa, nemedicinske storitve, ki ne izhajajo iz pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenja, ki sodijo v samoplačniško skupino neobveznih cepljenj in storitve drugih specialistov, ki omogočajo celostno obravnavo vaših otrok (ultrazvočne preiskave kolkov novorojenčkov, obravnava pri kliničnem psihologu, masaža dojenčka in pomoč ter nasveti za pravilno nego in dojenje) ter druge storitve strokovnjakov Juventina Clinic.

1. NADSTANDARDNE STORITVE

Zavedamo se pomena odgovornega starševstva in postavljamo skrb za zdravje vašega otroka na prvo mesto. Staršem, ki so zelo obremenjeni in si želijo tudi dodatnih nadstandardnih storitev in ugodnosti, ki niso krite iz pravic obveznega zavarovanja, smo pripravili tudi dodatne storitve, ki so vključene v dva paketa.

JUVENTINA baby basic

Paket brezskrbni starši osnovni

Kontaktirajte nas

JUVENTINA baby premium

Paket brezskrbni starši napredni

Kontaktirajte nas

Trudili se bomo za najvišji strokovni nivo in otroku prijazno obravnavo.

Za več informacij nam pišite na:
baby@juventina.si ali nas pokličete na +386 1 235 08 70

2. ULTRAZVOK KOLKOV NOVOROJENČKOV

Vsem dojenčkom, ki imajo v naši ustanovi izbranega pediatra opravimo tudi ultrazvočno presejalno preiskavo za morebitne nepravilnosti v razvoju kolkov (UZ kolkov). Omenjeno preiskavo opravimo tudi na napotnico zdravstvenega zavarovanja za dojenčke, ki imajo izbranega pediatra v drugi ustanovi.

3. KLINIČNI PSIHOLOG

Uvodni razgovor in posvet s svojci

Uvodni razgovor in posvet s svojci, otrokom ali mladostnikom, na podlagi katerega se svetuje o ustreznih oblikah pomoči s področja varovanja duševnega zdravja. Najprej se oceni, ali je potrebno otroka ali mladostnika napotiti na standardizirani kliničnopsihološki in/ali pedopsihiatrični pregled, v zvezi s čimer se svojce, otroka ali mladostnika informira in ustrezno usmeri (podlaga, namen, postopek in izvajalci kliničnopsihološkega in/ali pedopsihiatričnega pregleda). Sicer je v ospredju psihološko svetovanje glede na razlog udeležbe uvodnega razgovora.

Posvet za starše

Posvet za starše na področju spoprijemanja z razvojnimi nalogami otroka ali mladostnika (npr. higiena spanja, hranjenja, toaletni trening otroka, čustveno samouravnavanje, itd.) ter družine (npr. prilagajanje na družinsko življenje z novorojenčkom, z mladostnikom); ali na področju motenj psihološkega razvoja otrok (tiki, motnje pozornosti s hiperaktivnostjo, motnje avtističnega spektra, itd.) ter čustvenih in vedenjskih motenj otrok in mladostnikov;

Individualno svetovanje

Individualno svetovanje za otroke, mladostnike in mlade odrasle pri spoprijemanju z vsakodnevnimi življenjskimi nalogami na področju šolanja, socialnih stikov, čustvenega samouravnavanja, samopodobe.

Svetovanje za pare ali družine

Svetovanje za pare ali družine na področju spoprijemanja z otrokovimi posebnimi potrebami (motnje psihološkega razvoja, čustvene in vedenjske motnje otrok in mladostnikov), medsebojnimi odnosi in nesoglasji, ob ločitvi, bolezni v družini in drugimi vsakodnevnimi ali spremenjenimi življenjskimi okoliščinami parov ali družin.

Obdobje dojenčka in zgodnjega otroštva (0-7 let)

 • Težave s spanjem
 • Težave s toaletnim treningom
 • Motnje avtističnega spektra
 • Čustvene in vedenjske težave

Obdobje srednjega otroštva in zgodnjega mladostništva (7-13 let)

 • Vedenjske težave
 • Težave s pozornostjo in hiperaktivnostjo
 • Strahovi in tesnobe
 • Tiki

Obdobje srednjega in poznega mladostništva (13 -18 let in 18 – 22 let)

 • Motnje razpoloženja

4. ODSTRANJEVANJE BRADAVIC IN MOLUSK

ZDRAVLJENJE MOLUSK
Moluski so nenevarne kožne spremembe, ki jih povzroči okužba z virusom iz skupine molluscum contagiosum. Kožne tvorbe so zelo nalezljive in se prenašajo z enega dela telesa na drugega in med ljudmi, bodisi neposredno ali preko okuženih brisač in oblačil. Najpogosteje se okužijo otroci, zlasti otroci z atopijskim dermatitisom.

Kožne tvorbe so sprva zelo majhne in komaj opazne, kasneje pa se lahko povečajo v nekaj milimetrov velike, okrogle  spremembe, barve kože. Moluski se lahko tudi preoblikuje v pecljate fibromatozne spremembe. Glavni problem je prenos sprememb na različne dele telesa, zlasti v fazi imunske pomanjkljivosti. Otroci imajo lahko tudi več kot 100 molusk na različnih delih telesa, zato je smiselno, da pravočasno obiščejo pediatra, ki se bo odločil za ustrezno zdravljenje in tako tudi preprečil širjenje okužbe in nastanek novih tvorb.

V Juventina baby clinic izvajamo najsodobnejšo terapijo s Cryopen napravo ali erbijevim laserjem. Cryopen deluje po principu kriokavstike, natančnega zamrzovanja. Laserska terapija pa temelji na principu ablacije. Z Erbijevim laserjem z majhno točko delovanja lahko hitro, natančno in učinkovito odstranimo kožno tvorbo in lokalno uničimo virus.

Vsi postopki so malo boleči. Za dodatno lajšanje biolečine uporabljamo  anestetično kremo, ki jo namažemo 30–45 min pred posegom. Pri laserski terapiji lahko bolečino lajšamo tudi s posebno napravo za hlajenje. Sledi celjenje drobnih ranic, ki je navadno končano v nekaj dneh po posegu.

ZDRAVLJENJE BRADAVIC
Bradavice so eno najpogostejših, nenevarnih, virusnih okužb kože, ki jih povzročajo humani Papiloma virusi (HPV). Največ okuženih je med otroki in mladostniki. Videz in velikost bradavice sta odvisna od tipa virusa in lege na telesu.

Najpogosteje jih prepoznamo kot  majhne, trdne, hrapave izrastke kože, nepravilnih ali okroglih oblik. Ponavadi v premeru merijo manj kot centimeter. Lahko rastejo ločeno ali v skupinah.

Navadne bradavice so najpogostejše na rokah. So trdne in lahko tudi nekoliko temnejše, lahko pa se tudi drobno luščijo. Pojavljajo se lahko v večjem številu.

Na stopalih so plantarne bradavice, ki so zaradi obremenitve stopal bolj sploščene in pogosto povzročajo bolečine ob hoji.

Na koži obraza, predvsem na ustnicah, nosu  in vekah so nitaste bradavice razbrazdane površine.

Približno dve tretjini bradavic v dveh letih spontano izgine brez zdravljenja, lahko pa se čez čas spet pojavijo.

Izbira metode zdravljenja je odvisna od lokacije, vrste in obsega bradavic. Svetujemo lahko uporabo keratolitika ali eno od domačih zdravil, kot so svež izloček stebla krvavega mlečka, regrata, ognjiča, sveže mlet česen ali skorja breze. Te naj bi nanašali vsakodnevno, dokler bradavica ne izgine. Čeprav so to naravni pripravki, je potrebna izjemna previdnost, saj lahko kožo poškodujejo, ob tem pa se bradavice lahko znova pojavijo.

V Juventina baby clinic izvajamo najsodobnejšo terapijo s Cryopen napravo ali erbijevim laserjem. Cryopen deluje po principu kriokavstike, natančnega zamrzovanja. Laserska terapija pa temelji na principu ablacije. Z Erbijevim laserjem z majhno točko delovanja lahko hitro, natančno in učinkovito odstranimo kožno tvorbo in lokalno uničimo virus. Pri obsežnih bradavicah je potrebno zdravljenje večkrat ponoviti.

Postopki so glede na velikost bradavice lahko boleči, zato za dodatno lajšanje biolečine uporabljamo  anestetično kremo, ki jo namažemo 30–45 min pred posegom. Pri laserski terapiji lahko bolečino lajšamo tudi s posebno napravo za hlajenje.

PREPREČEVANJE NASTANKA BRADAVIC
Prenos virusa je možen z neposrednim stikom ali preko okuženih predmetov. Bradavice se pojavijo šele več tednov ali mesecev po izpostavljenosti okužbi. Zato bradavic otroci ne smejo praskati ali gristi, saj s tem omogočijo širjenje virusov.

Bradavice lahko preprečimo, tako da otroke opozorimo, da se ne dotikajo bradavic drugih otrok, si od otrok, ki imajo bradavice na nogah ne izposojajo obuval, v kopališčih nosijo natikače, po prhi pa si osušijo noge.

5. SAMOPLAČNIŠKO CEPLJENJE

V tako imenovanem razvitem svetu uporabljamo napredno tehnologijo, ki nam omogoča brezmejno komunikacijo med ljudmi, pogled v najbolj skrite kotičke sveta, raziskovanje oddaljenega vesolja. Uporabljamo nanotehnoligijo in megakonstrukcije, ki ljudi združujejo in razdvajajo. Del razvitega sveta in družbene blaginje pa je tudi sodobna medicina, ki se lahko pohvali z novim znanjem na področju genetike, naprednimi slikovnimi preiskavami, novimi zdravili, zgodnjim odkrivanjem bolezni.

Pojavil se je tudi dr.GOOGLE, ki na svojih straneh ponuja miljarde informacij, vtisov, ugotovitev in mnenj. Odločitve, ki temeljijo na podatkih z medmrežja, laičnih mnenjih in nasvetih, lahko ključno vplivajo na sprejemanje zelo pomembnih odločitev za posameznika in družbo v celoti.

Ko se odločate o cepljenju svojega otroka je pomembno, da si pridobite podatke iz zanesljivih virov kot npr.(NIJZSvetovna zdravstvena organizacijaCenters for Disease Control and Prevention) ter preverjene in potrjene s strani pediatrov iz Slovenskega zdravniškega društva – Združenja za pediatrijo.

Vedno morate oceniti koristi vaše odločitve in težo morebitnih tveganj in prehodnih pričakovanih stranskih reakcij. Pri odločitvi naj bo v ospredju vaš otrok, pa tudi vsi njegovi vrstniki in prijatelji.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da cepljenje letno prepreči do tri milijone prezgodnjih smrti, učinkovitost cepljenja pa je znova in znova neizpodbitno znanstveno dokazana.

Cepilno mesto

JUVENTINA BABY ima dovoljenje za cepilno mesto, kjer kot izvajalci zdravstvenih storitev v okviru svoje dejavnosti opravljamo tudi cepljenja in zagotavljamo dobro distribucijsko prakso (DDP) zdravil. DDP je sistem kakovosti, ki se nanaša na organizacijo, izvajanje in nadzor shranjevanja in prevozov zdravil v skladu z načeii in smernicami, ki jih sprejme in objavi Evropska komisija.

Obvezna cepljenja otrok

Obveznost cepljenja izhaja iz skrbi za zdravje celotne družbe. Pri nas ima namreč vsak pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi ter hkrati dolžnost, da varuje zdravje sebe in drugih pred temi boleznimi. S cepljenjem zaščitimo sebe in posredno tudi druge, ki se iz različnih razlogov ne smejo cepiti. Temu pravimo kolektivna imunost. S kolektivno imunostjo varujemo najbolj ranljive člane družbe, med njimi tudi novorojenčke, ki prva cepiva lahko prejmejo šele pri 3. mesecih starosti. Več o obveznosti cepljenja in kako je to področje urejeno pri nas, si lahko preberete na spletni strani cepljenje.info v rubriki Obvezno cepljenje v Sloveniji.

V Sloveniji je obvezno cepljenje otrok proti najnevarnejšim nalezljivim boleznim. Te bolezni so:

Na voljo imamo kombinirana cepiva, s katerimi lahko otroke cepimo proti več nevarnim nalezljivim boleznim naenkrat, in sicer proti ošpicam, rdečkam in mumpsu skupaj ter proti vsem ostalim naštetim boleznim skupaj. Vsa obvezna cepljenja krije zdravstveno zavarovanje.

Za določene skupine otrok so obvezna tudi druga cepljenja, denimo proti tuberkulozi ali tifusu. Več o tem lahko preberete preberete na spletni strani cepljenje.info v rubriki Posebna obvezna cepljenja za otroke.

Priporočena cepljenja otrok

Poleg obveznih so za otroke na splošno priporočena še cepljenja proti:

Pogosta vprašanja povezana s cepljenjem

Kdaj cepimo?
Protitelesa matere se že po nekaj tednih izločijo iz krvnega obtoka novorojenčka oziroma dojenčka in tako otrok pred okužbami ni zaščiten ravno v obdobju, ko je zaradi razvoja in rasti še bolj ranljiv za okužbe. Nalezljive bolezni ga tako še bolj ogrožajo ter lahko potekajo težje in s hujšimi posledicami kot pri odraslih.

Zato je zelo pomembno, da dojenčke s cepljenjem zaščitimo takoj po 3. mesecu starosti.

Zaradi cepljenja otrokov imunski sistem zgradi zaščitno raven protiteles in naredi spominske celice, ki nato ob morebitni izpostavljenosti povzročiteljem bolezni preprečijo, da bi otrok zbolel. Zelo priporočljivo je, da je otrok po predpisanem programu cepljen pred vstopom v vrtec ali drugo obliko varstva, ker je takrat verjetnost za izpostavljenost povzročiteljem bolezni največja.

 

S kakšnimi cepivi cepipmo?

Pri cepljenju v telo z injekcijsko iglo (redkeje v obliki sirupa, denimo pri cepljenju proti rotavirusu) vnesemo močno oslabljen cepilni virus, ali mrtve delčke virusov oziroma bakterij, ki ne povzročajo bolezni. S tem na nenevaren način posnemamo okužbo in naš imunski sistem izdela zaščitna protitelesa in spominske celice. Če smo kasneje v življenju izpostavljeni povzročiteljem bolezni, se naš imunski sistem zelo hitro odzove in prepreči bolezen ali pa ta poteka v milejši obliki.

Vsa cepiva, ki jih uporabljamo, morajo zadostiti visokim standardom varnosti in učinkovitosti, ki so predpisani za zdravila in cepiva. Sestava vsakega cepiva je zapisana v povzetku glavnih značilnosti zdravila. Cepiva, ki jih uporabljamo v Sloveniji, NE vsebujejo tiomersala.

 

Dolžnost zdravnika pred cepljenjem?
Kljub temu, da je cepljenje obvezno, je dolžnost zdravnika oziroma cepitelja, da prejemnika cepiva oziroma starše otroka seznani z informacijami, ki jih potrebujejo za sprejem odločitve o cepljenju. To imenujemo pojasnilna dolžnost in jo določa 20. člen Zakona o pacientovih pravicah.

V okviru pojasnilne dolžnosti mora zdravnik:

 • ob dojenčkovem prvem sistematskem pregledu staršem izročiti knjižico z informacijami »Cepljenje otrok«,
 • podati pisno informacijo o bolezni in posameznem cepljenju,
 • pojasniti potek cepljenja (mesto cepljenja, število potrebnih odmerkov…),
 • na razumljiv način podati ustno informacijo o boleznih, predvidenem cepljenju, možnih neželenih učinkih po cepljenju ter ukrepanju v primeru neželenega učinka,
 • omogočiti vpogled v navodila za uporabo, ki so priložena cepivu,
 • za več informacij napotiti na spletno stran NIJZ.

Zdravnik mora ob tem upoštevati tudi pravice otroka. To pomeni, da mora tudi otroku na njegovi starosti primeren način pojasniti, kaj se bo z njim dogajalo ob cepljenju in po njem. Tudi o tem govori Zakon o pacientovih pravicah (4. odstavek 20. člen), ki izrecno navaja, da ima tudi pacient, ki ni sposoben odločanja o sebi, pravico do obveščenosti.

 

Kdaj otroka lahko cepimo?
Otrok lahko prejme cepivo, če je zdrav, lahko pa ga prejme tudi v primeru določenih bolezni in stanj. Otroka lahko cepimo, če:

 • ima rahel prehlad ali drisko,
 • ima kronično srčno, pljučno, ledvično ali jetrno bolezen,
 • ima stabilno nevrološko stanje,
 • ima atopijske bolezni (alergija na hrano, atopijski dermatitis, astma in alergijski rinitis), razen v primeru akutnega poslabšanja,
 • prejema antibiotike ali nizke odmerke kortikosteroidov,
 • je prebolel akutno bolezen, je imel ob rojstvu zlatenico.

 

Kdaj otroka ne smemo cepiti?
Otroka ne smemo cepiti zaradi naslednjih zdravstvenih razlogov:

 • ima potrjeno resno alergično (anafilaktično) reakcijo na sestavine cepiva,
 • je imel resen neželen učinek po predhodnem odmerku istega cepiva,
 • ima bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

Zdravnika je pred cepljenjem vsekakor treba obvestiti, če:

 • opažamo, da se otrok slabo počuti,
 • je otrok imel resen neželen učinek po prejšnjem cepljenju,
 • je otrok ob predhodnem odmerku istega cepiva imel resno alergijsko reakcijo,
 • je bil otrok v zadnjem mesecu že cepljen s katerimkoli drugim ali istim cepivom,
 • je otrok v zadnjih treh mesecih prejel imunoglobuline ali transfuzijo krvi;
 • ima bolezen, ki slabi imunski sistem (levkemija, rak…), hodi na obsevanja oziroma prejema zdravila, ki slabijo imunski sistem (kortikosteroidi, kemoterapija),
 • je otrok bil v stiku z bolnikom z nalezljivo boleznijo ali otrok živi z osebo, ki ima oslabljen imunski sistem

Kako cepimo?
Otroke, ki še niso dopolnili dveh let, običajno cepimo v mišico na sprednji strani stegna, starejše pa v mišico zgornjega dela nadlahti. Po cepljenju svetujemo hlajenje na mestu vboda in počitek, ter opazovanje otroka. Če opazite kakršen koli znak, ki vas skrbi ali se vam zdi nenavaden, se obrnite na izbranega pediatra, ki vam bo pomagal z nasvetom in informacijami, vendar je verjetnost, da bi šlo za kaj resnega, izjemno majhna.

 

Neželeni učinki po cepljenju?
V veliki večini so neželeni učinki cepljenja blagi in prehodni. Najpogosteje se pojavijo rdečina, oteklina, bolečina na mestu vboda ali slabo počutje in razdražljivost. Včasih se pojavijo tudi neješčnost, nespečnost, zaspanost, driska in bruhanje. Pri majhnih otrocih je kar pogosta tudi povišana telesna temperatura (do 38°C). Ti neželeni učinki se običajno pojavijo v prvih dneh po cepljenju in ne predstavljajo razloga za skrb.

Nekateri neželeni učinki se lahko pojavijo tudi nekaj tednov po cepljenju, in sicer izpuščaj ali otekle obušesne žleze po cepljenju proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. To ne pomeni, da je cepljenje otroka okužilo z boleznimi, temveč predstavlja le reakcijo imunskega sistema na cepivo, kar je znak, da cepivo deluje.

V enem tednu po cepljenju se lahko pri uporabi živih cepiv (kombinirano cepivo proti ošpicam, mumpsu, rdečkam) redko pojavijo tudi visoka telesna temperatura (do 40,5°C), vročinski krči in neutolažljiv jok, ki traja tri ure ali več.

Resni neželeni učinki so zelo ali izjemno redki. Resna alergična reakcija se, na primer,  pojavi pri manj kot enem človeku na milijon odmerkov cepiva. Alergične reakcije se običajno pojavijo v nekaj minutah po cepljenju, zato bodo otroku lahko takoj pomagali v ambulanti, v kateri je bil cepljen.

Znaki resne alergične reakcije so težko dihanje, hropenje, otekanje obraza (oči, ustnic, žrela, grla), bledica, oslabelost, hiter srčni utrip, lahko pride tudi do motenj zavesti. Če se ti znaki pojavijo po tem, ko ste že zapustili ambulanto, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.  Alergijska reakcija je lahko tudi blaga in se kaže kot izpuščaj ali srbečica po telesu. Zdravnik cepitelj bo ocenil resnost stanja, a običajno takšna alergijska reakcija ni razlog za opustitev naslednjih cepljenj.

Varnost in kakovost cepiv

Varnost in kakovost cepiv sta, še posebej z razvojem spleta in družbenih omrežij, postali temi, o katerih med ljudmi kroži kopica napačnih informacij. Lahko bi rekli, da so cepiva postala žrtev svojega lastnega uspeha. Ker so izjemno učinkovita, se marsikatera huda nalezljiva bolezen pri nas ne pojavlja več, zato se je v nekaterih delih javnost oblikovalo mnenje, da cepiv ne potrebujemo več oziroma da je tveganje stranskih učinkov večje od tveganja okužbe. Kljub številnim znanstvenim dokazom nikakor ne pojenjajo tudi prepričanja, da cepiva vsebujejo zdravju škodljive, celo nevarne snovi ali pa da cepiva povzročajo avtizem, da so le način ustvarjanja velikih dobičkov za farmacevtsko industrijo. . Več o tem lahko preberete preberete na spletni strani cepljenje.info v rubriki VARNOST IN KAKOVOST CEPIV.

Povzeto po spletni strani cepljenje.info je projekt Združenja za pediatrijo, ki deluje v okviru Slovenskega zdravniškega društva).

6. MASAŽA DOJENČKA, NEGA IN DOJENJE

Mojca Kurent, višja medicinska sestra in dipl. org. dela, je pionirka masaže dojenčka v Sloveniji in jo izvaja in poučuje od leta 2001. Mladim mamicam in očkom pomaga v obdobju, ko se soočajo s prvimi vprašanji starševstva. Skrbi za žensko pred, med in po porodu.

Z znanjem in izkušnjami, ki jih je pridobila v tujini in pri nas, svetuje ter predava o dojenju,zdravi prehrani za dojenčke in male otroke. Opravlja delo dule, vodi tečaje priprav na porod, izvaja masaže in terapije, poporodne tretmaje ter tako spodbuja mlade družine, da čuteče in pogumno sprejmejo svojo vlogo v družini, se zavejo pomena čutečega dotika,ki vodi do sproščenega starševstva in lepega otroštva. Tudi načini in potrebe starševstva se spreminjajo skozi generacije, zato se vseskozi izobražuje pri slovenskih in tujih strokovnjakih.

Z Urško Božič Križaj je napisala knjigo Mini joga in masaža – Preprosti jogijski položaji in masažni prijemi za srečne in zdrave dojenčke, ki je izšla pri Mladinski knjigi 2015. Oktobra 2019 je s Petro Šterlek v samozaložbi izdala knjigo ČAR DOTIKA – Z masažo do zdravega razvoja dojenčka in ljubečih družinskih vezi. Vabljeni k ogledu v Juventini!

Zakaj bi sploh masirali dojenčka? Masaža prinaša veliko koristi tako mamici kot dojenčku: mamico navda z zadovoljstvom, da je s svojim dojenčkom koristno preživela skupen čas. Ob redni masaži pridobi veliko spretnosti z rokovanjem in samozavestjo komuniciranja z njim. To jo osrečuje in navda s spoznanjem, da je dobra mama. Dojenček preko masaže dobi zdravo vzpodbudo za motorični, senzorični in kognitiven razvoj. Pri masaži se sprosti, odziva, giblje, tudi utrudi, po njej pa dobro nahrani in lažje zaspi. Postane bolj zadovoljen in nasmejan dojenček.

Masaža pomaga pri težavah s prebavo, krči, pri joku, slabem napredovanju glede teže, zaprtju. Vzpodbudi, da se preko masažnih tehnik dojenčkovo telo poravna v pravem položaju. Redna masaža pripomore, da se določeni sklepi, ki so od poroda zakrčeni ali zamaknjeni, poravnajo v pravo lego. To pa je osnova za dober skeletno-mišično-živčni razvoj.

Dotik preko masaže je prvinski način izražanja ljubezni in omogoča mamici ( očku)in dojenčku, da se zdravo povezujeta in spoznavata. Ob masaži se dojenček veliko giblje, to pa je osnova za razvoj skeleta in mišic, pa tudi grobe in fine motorike.

NEGA DOJENčKA IN PRAVILNO OBLAČENJE, DVIGOVANJE, PESTOVANJE S pravilno nego, oblačenjem, pestovanjem in vajami za boljšo gibljivost dojenčku omogočamo pravilen motorični, senzorični in kognitivni razvoj. Starši se radi naučijo vseh aktivnosti s svojim dojenčkom v domačem okolju, v prvih tednih ali mesecih. Praktično učenje in dojenčkovo odzivanje jih navduši in okrepi s samozavestjo, da znajo in zmorejo biti dobri starši.

DOJENJE Dnevi in prvi tedni po porodu, ko se mamica navaja na življenje z novorojenčkom in se dojenje šele dobro vzpostavlja, ji lahko prinesejo veliko negotovosti in skrbi. Dojenje je čudovita popotnica za življenje in omogoča lep začetek spoznavanja in povezovanja med mamico in dojenčkom. Dobro pa je, da s koristnimi informacijami in nekaj znanja preprečimo težave, ki se lahko pojavijo ob dojenju.