Rekonstrukcija z lastnim tkivom in vsadkom

NAROČILO NA PREGLED

Če bolnica nima dovolj tkiva na trebuhu oziroma se ne odloči za rekonstrukcijo z DIEP-režnjem, lahko predlagamo rekonstrukcijo s široko hrbtno mišico, ki tvori zadajšnjo pazdušno gubo – t. i. LD-reženj (angl. latissimus dorsi ap). Novo dojko oblikujemo iz kože, podkožnega maščevja in omenjene mišice s hrbta v obliki vezanega režnja, kjer mikrokirurška tehnika ni potrebna. Za večjo prostornino in projekcijo dojke lahko uporabimo silikonski vsadek.

 

Opis posega

Pri vseh osebah je potreben natančen klinični pregled, v določenih primerih dodatna diagnostična obdelava in pogovor z anesteziologom. Nato se glede na želje pacientke natančno pogovorimo o prednostih in slabostih posega, vseh zapletih, rehabilitaciji in pričakovanem rezultatu.
Pri tej tehniki na hrbtu v predelu naramnice nedrčka zarežemo kožo s podkožjem, si prikažemo široko mišico na hrbtu in žilni pecelj v pazduhi, ki reženj prehranjuje. Potem mišico s kožnim otokom na žilju iz hrbta prestavimo na prsni koš in oblikujemo novo dojko. Navadno količina tkiva zadošča le za rekonstrukcijo manjše dojke. Za rekonstrukcijo večje dojke pa moramo dodatno uporabiti silikonski vsadek, ki ga namestimo pod mišico in tako zagotovimo primerno obliko ter velikost nove dojke. Dojko lahko sočasno ali kasneje povečamo ali preoblikujemo tudi z dodatnim vbrizganjem maščevja (lipofiling). Največja pomanjkljivost te tehnike je dodatna brazgotina na hrbtu bolnice. Večjih funkcionalnih težav zaradi prenosa te mišice s hrbta bolnice nimajo, izjema so samo nekatere profesionalne športnice (npr. tekačice na smučeh).

  • Before-Rekonstrukcija z lastnim tkivom 2
    After-Rekonstrukcija z lastnim tkivom 2
    Prej Rekonstrukcija z lastnim tkivom 2 Potem
  • Before-REKLY
    After-REKLY
    Prej REKLY Potem
icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna

icon-img03

Hospitalizacija
2 – 5 dni

icon-img04

Delo
3 – 4 tedne

icon-img05

Šport
6 – 8 tednov

Nega po posegu

Po posegu, odvisno od kompleksnosti posega, lahko  pričakujemo, da so na področju kirurških rezov prisotni bolečina, oteklina, podplutba, občutek vleka, spremenjena občutljivost kože. Ti pojavi so na vseh operiranih delih in postopoma izvenijo v naslednjih tednih po operaciji. Po posegu svetujemo počitek in omejeno telesno dejavnost z rokami ter pomoč v domačem okolju. Rehabilitacija je navadno nekoliko daljša in omejitve fizičnih opravil večje. Po odstranitvi šivov svetujemo pravilno nego brazgotin ter kontrolne preglede skladno z navodili kirurga.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Zapleti so: krvitev in tekočinska kolekcija, vnetje in razprtje rane, slabša občutljivost, brazgotine na prsnem košu in hrbtu. Rezultat ni odvisen zgolj od kirurške tehnike in šivalnega materiala, pač pa tudi od lastnosti tkiva in sposobnosti celjenja, predhodnega obsevanja, oblike prsnega koša in druge dojke. Možni so vsi zapleti povezani z uporabo silikonskih vsadkov.

Kakšne so prednosti in slabosti?

Prednosti so bolj naraven videz dojke in prekritje silikonskega vsadka z mišico in kožo s hrbta. Glavna slabost pa je dodatna brazgotina na hrbtu. Med slabosti sodijo daljša in bolj naporna rehabilitacija in omejitve pri fizičnih opravilih. Smiselno je, da se na poseg ustrezno psihofizično pripravite in vsaj dva tedna pred posegom in 4 tedne po posegu ne kadite.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.