Dvig dojk

O povešenju dojk ali ptozi govorimo, kadar je prsna bradavica pod ravnino (inframamarne) gube pod dojko. Največkrat je ptoza posledica izgube teže, spremenjenih lastnosti kože zaradi solarno-klimatskih učinkov in staranja ter zmanjšanja žlezno-maščobnega tkiva, zaradi hormonskih sprememb (nosečnost, dojenje, menopavza) ali spremembe telesne teže.

NAROČILO NA PREGLED
dvig dojk - fotografija

Opis posega

Če sta dojki povešeni in »prazni« – brez povečane količine maščobno-žleznega tkiva, ju le preoblikujemo z izrezom odvečne kože. Dober estetski kirurg bo iz obstoječe povešene dojke napravil novo s preoblikovanjem žlezno-maščobnega tkiva (»avtoprotezo«) in nato preoblikoval še kožo dojke. Le tisti, ki pozna vse kirurške tehnike operacije dojk, bo včasih predlagal tudi kombinacijo tehnike dviga in sočasnega povečanja dojke (mastopeksije in augmentacije) z uporabo silikonskega vsadka ali lastnega maščevja (lipofiling). Manjše korekcije lahko opravimo v lokalni anesteziji in sedaciji, večje pa v splošni anesteziji. Po operaciji svetujemo ustrezne posebno oblikovane kompresijske nedrčke.

Le tisti, ki pozna vse kirurške tehnike operacije dojk, bo včasih predlagal tudi kombinacijo tehnike dviga in sočasnega povečanja dojke (mastopeksije in augmentacije).

  • Before-Dvig dojk 6
    After-Dvig dojk 6
    Prej Dvig dojk 6 Potem
icon-img01

Trajanje posega
2 – 3 ure

icon-img02

Anastezija
splošna / sedacija

icon-img03

Hospitalizacija
1 dan

icon-img04

Delo
1 – 3 tedne

icon-img05

Šport
3 – 6 tednov

Nega po posegu

Po operaciji se začne obdobje okrevanja, ki je glede na vrsto operativnega zdravljenja psihofizično različno naporno. Ko se vrnete v domače okolje, si zagotovite mir za počitek. Pripravljeni bodite na to, da boste potrebovali nekaj pomoči pri osnovnih potrebah. Pričakovano je, da vas bo po operaciji bolelo, intenziteta in trajanje bolečin pa se razlikujeta od posameznika do posameznika in sta odvisna od kirurškega posega, anatomije in osebnosti bolnika; dojemanje bolečine je subjektivno in ga med pacienti ni moč primerjati. Po tem posegu ob upoštevanju zdravnikovih navodil ni pričakovati hujših bolečin.

Celjenje ran je kompleksen proces, na katerega vplivajo dobra kirurška tehnika, genetske lastnosti posameznika in njegovo splošno stanje. Da bi bile brazgotine čim lepše, uporabljamo napredno kirurško tehniko, reze skrijemo v kožne gube ali postavimo na mejo med dve estetski enoti, kožo zašijemo pod majhno tenzijo, tako da je vlek okolnega tkiva na rano čim manjši. V veliki meri je dobro celjenje ran odvisno tudi od vas samih. Na celjenje lahko pozitivno vplivate s počitkom in prilagojeno dejavnostjo, primerno nego, primerno prehrano in opustitvijo kajenja vsaj 4 tedne pred posegom in vsaj 2 tedna po posegu.

Pogosta vprašanja

Ali so možni zapleti?

Med zaplete sodijo izliv krvi (hematom), ki zelo redko zahteva takojšnjo dodatno operacijo, okužba, ki je redek zaplet, slabo celjenje ran (zlasti pri kadilkah), asimetrija bradavice in kolobarja, razvlečene oziroma hipertrofične brazgotine, ki jih lahko popravimo leto dni po prvi operaciji, in ponovno povešenje zaradi sile težnosti, spreminjanja telesne teže, hormonskega neravnovesja in drugih vzrokov. Zavedati se je treba, da mora biti kirurška tehnika natančno izbrana in poseg tehnično brezhibno izveden. Le kirurg z ustreznimi izkušnjami na področju kirurgije dojk bo lahko svetoval tudi morebitno sočasno povečanje dojk z vsadkom ter s kombinirano tehniko ženski omogočil najboljši rezultat in osebno srečo.

KONTAKTIRAJTE NAS

Prek spodnjega obrazca smo vam z veseljem na voljo za vsa vprašanja ali naročilo na posvet.