Estetska kirurgija

NOV ZAČETEK V LEPEM TELESU

Vse več mladih ljudi se je preselilo v virtualni svet, kjer lahkotno sledijo svojim vzornikom na različnih koncih sveta. Ker v virtualnem svetu ni telesnih bolečin in trajnih posledic, neizkušeni ljudje prepogosto kirurško preoblikovanje telesa jemljejo preveč lahkotno in odločitve kasneje v življenju obžalujejo. Žal jim je, da so si s tetovažo na telo zapisali ime ljubljene osebe ali celo opravili kirurški poseg. Obstaja pa skupina mladih s prirojenimi telesnimi nepravilnostmi, ki jim grenijo življenje v najpomembnejših obdobjih odraščanja in ustvarjanja pozitivne samopodobe. Najstniki s štrlečimi uhlji, dečki z veliko mlečno žlezo (ginekomastijo), dekleta z veliko asimetrijo dojk, grbastim nosom, brazgotinami od aken, žilnimi spremembami na obrazu so pogosto nesrečni in rešitve lahko najdejo tudi na področju estetske kirurgije. Ne sramujte se torej štrlečih uhljev, grbavega nosu, ne zakrivajte brazgotin od aken z ogromnimi količinami pudra in korektorji ali neželenih tetovaž s predolgimi oblačili v vročih poletnih dneh. Rešitev na vaše težave se skriva drugje. Področje estetske kirurgije vam ponuja možnosti za drugačne rešitve. Ekipa strokovnjakov pod vodstvom lepotnega kirurga se bo z vami in starši najprej natančno pogovorila, predstavila različne možnosti in prednosti ter slabosti posameznih tehnik in skušala rešiti vaš lepotni problem, za boljšo samopodobo, samozavest, ustvarjalnost, sproščenost in veselje.

GINEKOMASTIJA

Čezmerno izraženo žlezno tkivo dojk pri moškem (ginekomastija) se pojavi v različni obliki pri 30 odstotkov moških. Z ginekomastijo se v adolescenci sreča celo več kot 65 odstotkov dečkov. Primarni vzrok zanjo je neskladje med količino estrogenov in androgenih hormonov, in sicer je več estrogenov. Najpogosteje je idiopatska, lahko je fiziološka, manj pogosti vzroki pa so lahko posledice patološkega dogajanja, ciroze, tumorjev ali čezmernega delovanja nadledvičnice ali testisov. Med preostalimi vzroki so farmakološki učinki različnih zdravil. Z dobro izbrano kirurško tehniko lahko telesno motnjo učinkovito odpravimo.

Velike dojke, ki so včasih povsem podobne ženskim so zlasti za najstnike, ki se šele vključujejo v družbo velik psihološki problem. Navadno z oblačili ne morejo dovolj prekriti te estetske motnje, z dobro izbrano kirurško tehniko pa lahko v kratki operaciji estetsko telesno motnjo odpravimo. Če poseg opravi izkušen kirurg, so brazgotine dobro skrite in estetski rezultat povsem naraven, kar pomembno vpliva na samopodobo posameznika.

POSTOPEK
Pred posegom povprašamo pacienta po začetku nastanka, času trajanja, simptomih, uporabi zdravil in drugih zdravstvenih težavah. Med pregledom ugotovimo delež maščobnega in žleznega tkiva, ptozo, količino odvečne kože, opišemo poraščenost. Glede na rezultate pregleda se morda odločimo še za dodatne preglede testisov in hormonskega statusa, pregled ščitnice in jeter. Zdravljenje je odvisno od vzroka. Pri patološki ginekomastiji je treba odstraniti vzrok oziroma odkriti bolezen. Če so vzrok kemična sredstva, je treba prekiniti terapijo, ki povzroča ginekomastijo, če je to mogoče. Pri kirurškem zdravljenju lahko uporabimo liposukcijo in izsesamo odvečno tkivo. Pogosteje pa je potrebna korekcija, pri kateri skozi manjši rez na spodnjem robu kolobarja odstranimo mlečno žlezo in maščevje. Če ugotovimo, da je poleg mlečne žleze obilno podkožno maščevje (žlezno-maščobni ali maščobni tip ginekomastije), si pomagamo tudi z liposukcijo. Pri višji stopnji ginekomastije pa je izražen višek kože, zato je treba izbrati podobno kirurško tehniko kot pri mastopeksiji (korekciji dojk pri ženski). Operacija poteka v lokalni ali splošni anesteziji. Smiselno je, da pacient po posegu od dva do tri tedne uporablja kompresijski trak, ki ga dobi že pred posegom.

 

MOŽNI ZAPLETI
Mednje uvrščamo čezmerno korekcijo, slabo brazgotinjenje, podkožno krvavitev, nabiranje sokrvic, premajhno korekcijo. Pri natančno izvedeni operaciji so zapleti redki in večina bolnikov je z operacijo zadovoljna.

Imate dodatna vprašanja?

OTOPLASTIKA

Za otoplastiko se odločimo pri različnih prirojenih nepravilnostih hrustančnega dela uhlja (razširjene ušesne školjke, povečan kot med školjko in lobanjskimi kostmi, povečane ali razširjene ušesne mečice ali kombinacije vseh naštetih nepravilnosti). Ker so zaradi prirojene nepravilnosti – štrlečih uhljev – zlasti otroci pogosto deležni posmehovanja vrstnikov, je operativni poseg zaradi morebitnih psihosocialnih posledic najbolj smiseln pred vstopom otroka v šolo. V tej starosti so strukture uhlja že popolnoma razvite, zato s posegom nikakor ne vplivamo na njegov razvoj. Korekcijo štrlečih uhljev lahko opravimo tudi pri starejših ljudeh.

POSTOPEK
Opisana je vrsta tehnik, katerih skupni cilj sta simetrična in pravilno oblikovana uhlja. To dosežemo s preoblikovanjem hrustančnega dela uhlja in kože za uhljem v lokalni anesteziji (pri starejših otrocih in odraslih) ali splošni anesteziji pri majhnih otrocih. Najprej vretenasto izrežemo kožo na zadnji strani uhlja in tako omogočimo dostop do hrustančnega dela uhlja. Kirurg nato s posebnim instrumentom preoblikuje hrustanec. Da hrustanec zadržimo v novi obliki in položaju, navadno uporabimo posamezne šive, ki so skriti pod kožo. Operacijo zaključimo še s šivanjem kože in občasno posebnimi tamponskimi šivi, ki služijo kot zunanja opornica. Po posegu so prisotne manjše bolečine, ki jih prve dni lajšamo z blagimi protibolečinskimi zdravili. Do dokončne zacelitve vseh struktur uhlja je treba nositi kompresijski trak.

 

MOŽNI ZAPLETI
Zapleti so redki, navadno povezani z vnetjem ali slabim celjenjem ter čezmernim brazgotinjenjem. Redko vidimo ali zatipljemo podkožne hrustančne izbokline oziroma se hrustanec preoblikuje v prvotno obliko.

 

GALERIJA PRED IN PO POSEGU

  • Before-Korekcija uhljev 2
    After-Korekcija uhljev 2
    Prej Korekcija uhljev 2 Potem
  • Before-Korekcija uhljev 3
    After-Korekcija uhljev 3
    Prej Korekcija uhljev 3 Potem

Imate dodatna vprašanja?