Ginekologija

VELIKOKRAT TABU ŠE VEČKRAT PA REALNOST

Odraščanje nam večkrat predstavlja velik izziv, saj smo še neizkušeni in se v številnih situacijah znajdemo ne vešči. Ne samo, da osnovno šolo zamenjamo za gimnazijo, spremenimo svoj slog oblačenja in se telesno bolj razvijemo, tudi partnerja si lahko hitro poiščemo. Ker se to dogaja hitro, predvsem pa prvič je pomembno, da stvari dobro premislimo in ravnamo pametno. Varen spolni odnos in pravilna zaščita sta za najstnike ključnega pomena. Dobro je vedeti v kaj se s spolnim odnosom spuščamo in kakšne so lahko posledice. Zlata vredni nasveti ginekologa vam bodo pomagali preprečiti neprijetne situacije v povezavi s spolnimi odnosi, intimno nego in drugimi problemi s področja ginekologije. Obrnite se k enemu izmed strokovnjakov v centru Juventina Young in ne namenite niti trenutka več nepotrebnim skrbem, ki vas obremenjujejo.

VARNA SPOLNOST IN ZAŠČITA

Spolnost je lepa, smiselna in užitek med dvema, ki se dobro poznata, se imata rada ter si zaupata. Pomembno je, da se za spolnost odločimo zavestno in samostojno, ko smo zanjo zares pripravljeni. Paziti moramo, da nas namigovanja prijateljev ali globoka želja partnerja ne prepričajo v spolni odnos, če zanj še nismo dovolj zreli ali si ga ne želimo. Žal se mladi prepogosto spustijo v spolne stike prehitro, nevedni in nezavarovani. Posledica so skrbi glede spolnih okužb in nosečnosti ter razočaranja. Priporočljivo je, da dekle pride h ginekologu na posvet pred prvim spolnim odnosom. Pregled ni potreben, razen v primerih, ko navaja težave ali skrbi.

Prvi spolni odnos je lahko boleč, prijeten ali oboje. Lahko se pojavi lažja krvavitev iz nožnice, ki je posledica pretrganja deviške kožice.
 Hormonska kontracepcija

Dekleta se pogosto odločijo za hormonsko kontracepcijo (tabletke, obročki, obliži), ki pa je smiselna, kadar so odnosi redni. Ne glede na zanesljivost hormonske kontracepcije se poleg le – te priporoča uporaba kondoma zaradi preprečevanja prenosa spolnih okužb.

Oralna hormonska kontracepcija je načeloma primerna za deklice, ki so dosegle svojo končno višino, saj uporaba le te zavira rast.

Pred predpisovanjem je potreben posvet z ginekologom. Po pogovoru nam ginekolog običajno brez pregleda predpiše prvo kontracepcijo. Po določenem obdobju (6-9 mesecev) opravimo ginekološki pregled, v primeru težav pa prej. Pri izbiri preparatov, ki jih je veliko, upoštevamo tudi pridružene težave, s katerimi se mladostnice še soočajo. Ključno je, da mladostnica zaščito dosledno uporablja, pri čemer ima zelo pomembno vlogo skrbno svetovanje zdravnika. 

Pri uporabi hormonske kontracepcije med najpogostejše stranske učinke sodijo motnje v razpoloženju, izvenciklične krvavitve, porast telesne teže, spremembe v izcedku.

 

Uporaba kondomov

V primeru, da spolni odnosi niso pogosti, kot zaščita zadošča kondom. Pogoj je, da se uporablja vedno, od začetka do konca odnosa, saj v ciklusu ni varnih dni. V primeru nesreče (pok kondoma), je v lekarnah vsem na voljo postkoitalna kontracepcija (ob predložitvi zdravstvene kartice), ki prepreči nosečnost.